Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Драганов: През лято 2019 ще има стагнация, но не и драстичен отлив на туристи

| обновено на 22.05.19 в 09:30

Лято 2019 в туризма ще мине под знака на стагнацията, но драстичен отлив на туристи няма да има. Прогнозата за БНР-Бургас направи председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов:

„Ние запазваме числата в обемите, които сме имали миналата година, като хората които са в туризма ще харчат повече ще получават по – малко. Вярно е, че през силните месеци юли и август ние няма да можем да достигнем числата от лято 2018, но сезона няма да приключи зле т.е. нямаме никаква тревога, че страната ни ще бъде посещавана не по – зле , колкото предходната година.“

Преките ни конкуренти на пазара Турция и Тунис отново са силни, а България стои като самотен остров, изхвърлен от туристическата карта на света, смята Драганов. По думите му стратегията на Министерството на туризма за привличане на почиващи у нас е погрешна.

Повече може да чуете в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туристическият сезон в Слънчев бряг започва официално на 1 юни

Туристическият сезон в Слънчев бряг започва официално на 1 юни 2022 г.  От тогава паркирането в синя зона в комплекса ще се заплаща на цена от 2.50 лв. на час. Заплащането на престоя на автомобили ще се осъществява чрез SMS на кратък номер 135544 за всички мобилни оператори, чрез мобилното приложение URBO, като предстои да бъдат внедрени още..

публикувано на 18.05.22 в 13:48

В Бургас ще правят яхти за милиони

Яхти за милиони започва да строи от следващия месец един от лидерите в този бранш. Фирмата стъпва на нашия пазар и ще строи в корабостроителниците в града. Там ще работят първоначално 60 души, за да се увеличат на 300. Новината бе обявена на тържеството по повод 119 години от създаването на "Пристанище - Бургас". Кметът Димитър Николов..

публикувано на 18.05.22 в 11:47

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите, данъчни облекчения за семейства с деца

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел - това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на..

публикувано на 18.05.22 в 11:07

В началото на юни идват първите туристи в Созопол

Макар да се виждат хора по плажовете активният сезон в Созопол все още не е започнал. Първите летовници се очакват в началото на юни, а градът активно се подготвя, за да ги посрещне. Текат ремонти по улиците, стягат се заведения и магазини. Градът ще разчита предимно на родни туристи, но заради инфлацията и поскъпването на всичко и туристическият..

публикувано на 16.05.22 в 14:52

Царево ще разчита на български туристи и тази година

На българските туристи ще разчита основно община Царево и през тази година. По време на ковид-ограниченията регистрирахме голям ръст, коментира пред БНР-Бургас кметът Георги Лапчев. Тази година нямам подобни очаквания, заради постоянно променящите се цени, посочи той: „Усещането ми тази година е, че хората изпитват притеснения..

публикувано на 16.05.22 в 14:45
Министър-председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов дадоха брифинг след се срещната с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет.

Компенсации за бизнеса: 80% от повишението на цената на електроенергията над сумата от 200 лв.

Правителството предлага компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 80% от повишението на цената на електроенергията над сумата от 200 лв. Относно природния газ кабинетът планира пълния размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената за май. Това стана ясно на брифинг на управляващите след срещата им с работодателски..

публикувано на 16.05.22 в 12:41