Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мартин Колев, писател: Младите трябва да приемат литературата като приключение

Мартин Колев е сред младите български писатели, които не само допринасят за съвременната литература, но и се опитват да предадат опита си на по-младите. Той е автор на фентъзи поредицата „Софийските магьосници“, но от известно време преподава творческо писане в Академия за млади автори. Мартин Колев определя това начинание като предизвикателство, защото няма педагогическо образование. Той е завършил психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Комуникацията с младите творци той определя и като възможност да развива себе си. „Много често те ме питат: Как се става писател? Аз обаче нямам никаква представа. Подозирам, че ако някой в прав текст как се става писател, вероятно не можеш да му вярваш особено“, обясни Колев.

Той допълни, че най-често децата се интересуват от това какво точно представлява съвременната литература в България. „Каква е литературата извън учебниците, където има някакви хора с бради и текстове, написани по стените в училищата. Това са все сложни отговори, които в момента разкриваме“, посочи Колев. Според него клишето, че „младите не четат“ е лишено от съдържание. Авторът посочи, че към младите хора трябва да се подхожда по съответния за тях начин. „Става въпрос за навиците на времето, в което отрастваш“, поясни той. Според него е нормално децата да се занимават с много други неща освен с четене. „Посоката, към която трябва да се стремим, е да интегрираме четенето в живота на младите. Да не им казваме: „Не можеш да четеш от четци или от телефон, а трябва да отидеш в библиотеката, да седнеш там и да прочетеш някоя скучно книга“, допълни Колев.

Много деца възприемат литературата като нещо, което задължително се изучава в училище и не е интересно, поясни той. Според писателя, трябва да се намери начин да се покаже на децата, че литературата е нещо, което може да бъде съвременно, приключение и откриване на нови земи. „Трябва да видим света през техния поглед“, допълни Колев.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„ИзгревЧет@“ празнуват рожден ден с песни на маестро Стефан Диомов

Детска вокална група "ИзгревЧет@" към НЧ "Изгрев 1909" ще отпразнува третия си рожден ден с концерт на 28 февруари. Празничната програма ще започне от 18.30 часа в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско казино". В репертоара на младите изпълнители са включени песни на маестро Стефан Диомов, който ще е гост на събитието. Музикалният празник на вокалната група..

публикувано на 25.02.20 в 14:13

Духът на стария Бургас, вплетен в новата книга на Милка Стоянова "Отвъд вятъра"

Мигновени картини от пейзажа на едно вече позабравено време, сглобени в поема. Новата книга на поетесата Милка Стоянова „Отвъд вятъра“ носи духа на стария Бургас. „Това е времето, което ни направи романтични хлапета“, споделя авторката. "Това е духът на едно далечно време, а може би не толкова далечно като разстояние, но далечно в..

публикувано на 25.02.20 в 10:45

"Българската Баба Марта" тази година е в Автогара Юг

Традиционното авторско изложение "Българската Баба Марта"започна от днес в Бургас. Този път то се провежда под формата на фестивал на мартеницата и вместо в Дома на Нефтохимика щандовете са разположени в Автогара Юг. В него участват автори с ръчно изработени мартеници от естествени материали. Изложението ще продължи до 1 март, включително и..

публикувано на 24.02.20 в 10:42

Комедията "Кризисен център" тази вечер в Бургас

Комедията „Кризисен център“ на Михаил Казаков на шуменския театър „Васил Друмев“ ще бъде представена тази вечер в Бургас.  Режисьор е Съби Събев, сценичният дизайн е на  Димитър Димитров, автор на музиката е Тодор Василев. „Кризисен център“ е пиеса в жанра на трагикомедията, разказа авторът й: "Ще видим едни мъже, които са подложени на насилие от..

публикувано на 24.02.20 в 09:37

Радка Стоева със самостоятелна изложба в сливенската галерия "Май" (обновена)

Самостоятелна изложба на сливенската художничка Радка Стоева може да бъде разгледа на този месец в галерия „Май.“ Изложбата носи заглавието „Насам - Натам“, а аранжирането на творбитепредставя по един различен начин творческите виждания на авторката. Стоева е завършила Националната художествена академия със специалност „Стенопис“.  Авторът Радка..

обновено на 24.02.20 в 08:53

Талантливата Божана Иванова с нова песен - баладата "Вчера"

Младата певица Божана Иванова има нова песен, баладата е озаглавена „Вчера“. 26 - годишната несебърлийка е дъщеря на Живка и Иван Ненков, автори на текстове на хитове на някои от най-популярните български изпълнители. Тя е съавтор на текста и музиката на новата си песен. „Изпях нещо преживяно и много лично. Всеки човек в своя живот се..

публикувано на 23.02.20 в 16:40

Представят "Магаренцето и звездата" в Бургаския куклен театър

Спектакълът "Магаренцето и звездата" ще бъде представен днес на сцената на Държавния куклен театър в Бургас. Той се случва по уникален начин и е своеобразен спектакъл на сенките. Тежък е животът на малкото магаренце. Стопанинът му не го храни, бие го и го кара да работи от зори до мрак. Никой на земята не го обича и затова то мечтае да се..

публикувано на 23.02.20 в 07:46