Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздухът в Бургас не е замърсен - така си мирише


Едва ли има някой бургазлия, който да не е свикнал с неприятните миризми, които се носят над морския град. Те често наподобяват тези, които са около рафинерията и често са в малките часове на денонощието. Обяснението на институциите от години е едно и също: Не е вредно, така си мирише. БНР-Бургас отдавна следи с повишено внимание темата с чистотата на въздуха. И през тази година, тя беше водеща за обществената медия.

Още в началото на 2018-та година, телефоните в екоинспекцията и в общината бяха залети от стотици сигнали за задушаващо силни миризми. Отново - във вечерните часове. Това изкара хората на протест.

Но от екоинспекцията отново казаха: Бургас не е обгазяван, само си мирише. Обяснението беше, че сигурно вонята идва от старите нефтени утайници. Казваме „сигурно“, защото институциите поясниха, че няма как със сигурност да се установи източник на миризми. Отделно - въпреки че подаваните сигнали били през нощта, то проверките се правят на следващия ден. И естествено - не показват отклонение в нормите. Е, оказа се, че при лоши метеорологични условия, трябва да се намалява производственото натоварване на мощностите, за което, на двата големи завода „Лукойл“ и „Кроношпан“, бяха наложени глоби. Отделно, имало завишаване на нормите на бензен за кв. „Долно езерово“. Дали те са над допустимото, не можа да се каже, защото нормата за газове като бензен, се изчислявала на годишна база. Временно бе преустановена работата по рекултивацията на нефтените утайници на територията на „Лукойл“. Иначе, протестите и сигналите, доведоха до среща между представители на заводите, община, съветници и граждани.

От „Кроношпан“ обещаха и купиха станция, която да измерва качеството на въздуха. Която демострираха как измерва качествен въздух.

Гражданското недоволство продължаваше, защото хората не вярваха. БНР-Бургас организираше и тематични предавания и дискусии, за да се чуе и гласът на бургазлии. Поставяхме и въпросите пред отговорните фактори като кмета Димитър Николов. Проследихме и от първа линия, в общинския съвет, как с политически трикове пропадна идеята в Бургас да има референдум относно чистотата на въздуха.

А БНР-Бургас ще бъде будната съвест на управляващи и институции да гарантират, че ще дишаме що-годе нормален въздух и през следващата година. Въздух, който, евентуално, не мирише на развалени яйца и изгоряла дървесина.

Обзорен репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Публично обсъждане на Бюджета на Община Бургас

Публично обсъждане ще се проведе във връзка с бюджета на Община Бургас. То ще е днес от 17.30 часа, в Заседателната зала №1 на Общината. Тогава ще се представи  Годишният отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Бургас към 31.12.2023 г. Обсъждането се провежда на основание чл.140, ал.4 от Закона за..

обновено на 11.07.24 в 09:14

Плувци от 8 до 68 години участваха в благотворителния маратон "Цонка Тодорова"

180 души се включиха в благотворителния плувен маратон „Цонка Тодорова“. Той се проведе миналата неделя – 7 юли. В плуването с кауза, което се проведе за осма поредна година, участваха и 25 деца на възраст от 8 г до 16 г. Най – малкият участник бе на 8 г., а най - възрастният на 68 г. Продължава записването за благотворителния плувен..

публикувано на 10.07.24 в 18:30

Изследват 20 работници в Ямболско за бруцелоза

Над  20 работници от животновъдни ферми в Ямболска област ще бъдат изследвани за бруцелоза. До момента е регистриран случай на заболяването в крайграничното село Горска поляна. 53 годишен мъж е лекуван в инфекциозното отделение на ямболската болница, след като е пил сурово мляко от заразено животно. Той вече е изписан, но в региона продължава да се..

публикувано на 10.07.24 в 15:56
Микробус на едната фирма-превозвач; снимката е илюстративна

Има ли правостоящи пътници в автобусите по линията Бургас-Айтос?

За нарушение в Закона за автомобилните превози сигнализират от партия „Единение“. Те са входирали писмо до Общинския съвет в Бургас относно капацитетът на автобусите по направлението за Айтос. Според сигнала им има пътници, които стоят прави в превозните средства. След проверка на БНР Бургас по случая, стана ясно, че наистина в част от..

обновено на 10.07.24 в 14:19

Фургон изгоря напълно в бургаска складова база

Фургон изгоря напълно в складова база на бул. "Янко Комитов" в к-с "Славейков". Пожарът е възникнал, след като в близост са рязали стари стелажи. От искрите е засегнат и пострадалият фургон, ползван от 51-годишен бургазлия.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и четирима огнеборци.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 10.07.24 в 10:51
архив

АПИ: Различни ограничения има в участъци по АМ "Тракия"

Шофьорите да се движат с повишено внимание в област Сливен по АМ „Тракия”,  от км 229+286 до км 273+354 и в двете посоки - за Бургас и София.  Причината е подмяна на ограничителни системи за пътищата. Ограничава се аварийната лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срокът за приключване на тези дейности е до 19 юли, съобщи Агенция „Пътна..

публикувано на 10.07.24 в 09:09
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв."Рудник" за два месеца

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат от днес - 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

обновено на 10.07.24 в 07:56