Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Бургас с план за развитие на две професионални гимназии

Снимка: school.morskoburgas.com


Промяна на статута на бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ е сред предложенията, които ще гласуват общинските съветници на предстоящата сесия на местния парламент. В момента учебното заведение е сред малкото училища в Бургас, които все още са държавни. В сравнение с останалите гимназии, приемът на ученици е малък. Училището има много добра база, но част от нея не се използва, посочи зам. - кметът Йорданка Ананиева. „Има добър учебен корпус, добра спортна инфраструктура, включително и басейн, който не работи от много години. Има и общежитие, което в момента е затворено поради това, че училището приема много малък брой ученици. Ние ще се явим гарант, че това училище ще се развива“, обясни тя. Идеята за промяната на статута е дошла след среща с хора от бизнеса, свързан с морското дело. Те са посочили, че има нужда от повече подготвени кадри в тази сфера. „Община Бургас ще положи всички усилия, за да стабилизира приема в тази гимназия и за реновиране на сградата“, допълни Ананиева.

Община Бургас иска да кандидатства в съвместен проект с Министерството на младежта и спорта за ремонт на Спортното училище в Бургас. За целта Общинският съвет трябва да одобри трансфер в размер на 150 000 лв. „Министерството на спорта е получило по ОП „Региони в растеж“ финансиране за ремонт и обновяване на спортни училища в цялата страна, едното от които е и нашето Спортно училище. Там е настанена и нашата Професионална гимназия по сградоустройство и инсталации „Пеньо Пенев“. От Министерството поиска от Община Бургас да съфинансира мерките по изпълнение на тази програма“, поясни зам.-кметът. Тя посочи, че общата стойност за проекта за реновиране на учебната база е в размер на близо 1 000 000 лв.  „Това включва мерки за енергийна ефективност и хидроизолация“, допълни Ананиева.

Общинските съветници трябва да одобрят и отпускането на средства в размер на 18 500 лв. на Професионалната гимназия по механотехника и електротехника за участие на учениците, изобретили т.нар. Баткомобил, в състезание за енергийно ефективни автомобили, което ще се проведе в Лондон. „Средствата ще помогнат за трансфер на самия автомобил, за разходите там и за таксите, които трябва да се поемат за самото изложение“, поясни Ананиева.

Докладните записки ще бъдат гласувани по време на редовната сесия на местния парламент в края на месеца.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гимназията по туризъм в Поморие се включва в нов проект

Наред със спечеления проект „Повишаване професионалните умения на ученици от ПГ по туризъм в Поморие в контекста на португалския опит и практика” Професионална гимназия по туризъм “Алеко Константинов”  ще бъде партньор и в международния проект „Европейски национални мрежи за подобряване на ПОО”, Call EACEA/37/2018 – Мрежи и пратньорства на доставчиците..

публикувано на 20.02.20 в 16:45

Деца от детските градини се включват в "Урок по родолюбие"

Деца от бургаските детски градини за поредна година се включват във викторината "Урок по родолюбие". Инициативата ще се проведе от днес 18 февруари до 2 март, а нейни организатори са Община Бургас и Центърът за подкрепа на личностното развитие. Викторината е посветена на Апостола на свободата Васил Левски и националния празник 3 март. В нея ще се..

публикувано на 18.02.20 в 11:37

Обучения по проект "Граждани за природата"

Продължава регистрацията за участие в уебинари и  обучение в природозащитен център Пода, което ще позволи на участниците на местно ниво да могат да събират и използват научни данни, да изготвят становища, да задействат процедури от екологичното законодателство. БДЗП се ангажира да предложи на гражданите да научат нещо ново, да се..

публикувано на 17.02.20 в 12:31

Нови специалности в училищата в област Бургас

Няколко нови специалности ще предложат училищата на територията на област Бургас за учебната 2020/2021 година. Увеличава се и броят на паралелките. ПГ по морско корабоплаване и риболов „Св.Никола“- Бургас   ще приема ученици в задочна формма по специалност Корабостроителен техник. В Обединено училище „Христо Ботев“, в созополското село Росен,..

публикувано на 15.02.20 в 14:02

Тайните на потънал кораб разкрива днес Мирослав Класнаков

Тайните на потънал в древността край Маслен нос кораб ще разкрие днес археологът Мирослав Класнаков. Именно това ще е темата на традиционната лекция в Регионалния исторически музей в Бургас. Какво разкриват за древните траки останките от корабокрушение, открити на морското дъно? Какво е съдържал част от товара на кораба, потънал някога..

публикувано на 15.02.20 в 08:50

„Базар на професиите“ за бургаските ученици

Информационният форум „Базар на професиите“ се провежда за трета поредна година в Бургас. Целта на събитието е учениците от шести и седми клас да направят правилен избор за продължаване на образованието си. В информационния форум тази година участват 21 бургаски учебни заведения. Той се организира от Община Бургас и Центъра за..

публикувано на 15.02.20 в 08:29

Второто издание на "ROBO CHALLENGE BURGAS" ще се проведе през март

Второто издание на атрактивното и футуристично състезание по роботика - "ROBO CHALLENGE BURGAS", тази година ще се проведе в два поредни дни - 12 и 13 март от 14.00 часа в Младежкия културен център. В състезанието могат да  участват ученици от 5 до 12 клас, разпределени в 2 подгрупи: 5-7 и 8-12 клас. Футуристичната надпревара ще протече отново в..

обновено на 14.02.20 в 12:18