Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Климент Атанасов вае представите ни за световното изкуство

Бургаската бохема получава поредното признание. Художникът колекционер Климент Атанасов става първият българин, отличен с орден  за "Чест и мъжество", връчван от Световна организация  за духовно наследство на човечеството. Недостижими са неговите колекционерски находки. Той пътешества по света и купува,  после анализира сравнява Пабло Пикасо, Марк Шагал, Салвадор Дали.  Изкуството не бива да те оставя безучастен, трябва да те прави съпричастен, казва  Климент и залага на ценни исторически свидетелства,  образи, фигури. Една от паметните му  изложби в Бургас показа ПЕТСТОТИН години в 200 графики, подредени в градската галерия. Най-старата му графика е датирана от 1471 година, най-благодатен е 19- век.

Има тиражи в милиони.Тогавашният интернет е била графиката, казва Атанасов, който не се притесняваше да показва на ценителите  Оноре Викторен Домие  и други царе на илюстрацията и на литографията. Те са били тогавашните репортери и карикатуристи, които са публикували всеки ден по няколко илюстрации.

Закупувани  при пътешествията му през Европа от определени галерии, културните му ОБРАЗЦИ са значими, част от тях му ги носи неговия приятел Джон Оуен.

Колекцията му отне 35 години събиране и изследване,  за следващата няма да чакаме толкова.  Започна да събира  творби, които ще представят някои ден и европейските кръчми в същия петвековен период, но всяко нещо с времето си.

А по българските  георгафски ширини Атанасов  реставрира църкви.  След  неговото фреско буоно за отварянето на храма в Стара Загора е посрещнат с аплодисменти, прозвучали му  леко смущаващо, защото в църква не се ръкопляска.

Най-голямата глупост е това, че някои хора се взимат много на сериозно и не си дават сметка, че са  прашинка в този свят, това казва Климент  Атанасов.

На 13 юни в от 11 часа в иконната зала на галерия "Задгорски" той ще получи ордена "Чест и мъжество" от председателя на Организацията за духовно наследство на човечеството Александър Рабинович.

На добър час,  художнико! Има кой да ахне.  Сред нагарчащите записки на ежедневието ценителите все още общуват с времена и графики.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„ИзгревЧет@“ празнуват рожден ден с песни на маестро Стефан Диомов

Детска вокална група "ИзгревЧет@" към НЧ "Изгрев 1909" ще отпразнува третия си рожден ден с концерт на 28 февруари. Празничната програма ще започне от 18.30 часа в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско казино". В репертоара на младите изпълнители са включени песни на маестро Стефан Диомов, който ще е гост на събитието. Музикалният празник на вокалната група..

публикувано на 25.02.20 в 14:13

Духът на стария Бургас, вплетен в новата книга на Милка Стоянова "Отвъд вятъра"

Мигновени картини от пейзажа на едно вече позабравено време, сглобени в поема. Новата книга на поетесата Милка Стоянова „Отвъд вятъра“ носи духа на стария Бургас. „Това е времето, което ни направи романтични хлапета“, споделя авторката. "Това е духът на едно далечно време, а може би не толкова далечно като разстояние, но далечно в..

публикувано на 25.02.20 в 10:45

"Българската Баба Марта" тази година е в Автогара Юг

Традиционното авторско изложение "Българската Баба Марта"започна от днес в Бургас. Този път то се провежда под формата на фестивал на мартеницата и вместо в Дома на Нефтохимика щандовете са разположени в Автогара Юг. В него участват автори с ръчно изработени мартеници от естествени материали. Изложението ще продължи до 1 март, включително и..

публикувано на 24.02.20 в 10:42

Комедията "Кризисен център" тази вечер в Бургас

Комедията „Кризисен център“ на Михаил Казаков на шуменския театър „Васил Друмев“ ще бъде представена тази вечер в Бургас.  Режисьор е Съби Събев, сценичният дизайн е на  Димитър Димитров, автор на музиката е Тодор Василев. „Кризисен център“ е пиеса в жанра на трагикомедията, разказа авторът й: "Ще видим едни мъже, които са подложени на насилие от..

публикувано на 24.02.20 в 09:37

Радка Стоева със самостоятелна изложба в сливенската галерия "Май" (обновена)

Самостоятелна изложба на сливенската художничка Радка Стоева може да бъде разгледа на този месец в галерия „Май.“ Изложбата носи заглавието „Насам - Натам“, а аранжирането на творбитепредставя по един различен начин творческите виждания на авторката. Стоева е завършила Националната художествена академия със специалност „Стенопис“.  Авторът Радка..

обновено на 24.02.20 в 08:53

Талантливата Божана Иванова с нова песен - баладата "Вчера"

Младата певица Божана Иванова има нова песен, баладата е озаглавена „Вчера“. 26 - годишната несебърлийка е дъщеря на Живка и Иван Ненков, автори на текстове на хитове на някои от най-популярните български изпълнители. Тя е съавтор на текста и музиката на новата си песен. „Изпях нещо преживяно и много лично. Всеки човек в своя живот се..

публикувано на 23.02.20 в 16:40

Представят "Магаренцето и звездата" в Бургаския куклен театър

Спектакълът "Магаренцето и звездата" ще бъде представен днес на сцената на Държавния куклен театър в Бургас. Той се случва по уникален начин и е своеобразен спектакъл на сенките. Тежък е животът на малкото магаренце. Стопанинът му не го храни, бие го и го кара да работи от зори до мрак. Никой на земята не го обича и затова то мечтае да се..

публикувано на 23.02.20 в 07:46