Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха пет бургаски училища на Световния ден на кръводарителя

Ученици и преподаватели се включиха в кампанията на УМБАЛ "Това не си го правил"

Пет бургаски училища се включиха в първата по рода си у нас кампания за кръводаряване, насочена към дванайсетокласниците. Инициативата е на УМБАЛ-Бургас. Кампанията под мотото „Това не си го правил“ се радва на голяма популярност, стана ясно на церемонията по награждаването на участниците, която се състоя в централата на Областния съвет на БЧК на Световния ден на кръводарителя. Заместник-директорът на бургаската болница Светлозар Герогиев коментира:

„Когато има някакво събитие, за жалост най-често трагично-катастрофи с пострадали хора или родилки, нуждаещи се от кръв, тогава обществото е отзивчиво. Тогава желаещите да дарят кръв са стотици, но има други случаи, за които няма кой да помогне. Тогава разчитаме на осъзнатото, безвъзмездно кръводаряване.”

Д-р Георгиев изрази надежда, че кампанията ще бъде повторена догодина с още по-голям успех. Проектът бе насочен към зрелостници, които за първи даряват кръв и бе съпроводен от информационна кампания в бургаските училища, която се реализира със съдейство на д-р Светослав Тодоров от Спешното отделение на УМБАЛ.

Учебните заведения, включили се в хуманната акция са, ПГТ "Асен Златаров", ПГСАГ "Кольо Фичето", АЕГ "Гео Милев", ПГЧЕ "Васил Левски" и Търговска гимназия. Директори и преподаватели получиха грамоти.

Силвия Пехливанова, директор на Професионалната гимназия  по туризъм сподели:

„Водила съм ученици и сме присъствали на обработка, съхранение и използване на кръвта. Искрено останах впечатлена, че толкова много ученици и преподаватели откликнаха и се включиха. Това е пътят, не трябва да се прекъсва нещо така успешно стартирало, трябва да се превърна в бургаски модел на благотворителност и възпитание.”

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия  по строителство, архитектура и геодезия допълва:

„Знаем, че трябва да се дарява. Случи се така, че за наши ученици се търси в даден инцидент. Благодаря ви, че инициирахте това доброволчество, което се мотивира и гради в младото поколение.„

Преподавателят по история Любомир Георгиев е сред онези, които откликват с личния си пример:

„Не можем само да говорим патетично и да изискваме от децата. Най-важното е самият ти да дадеш личен пример, да видят, че не е страшно. Те са на 18 години и им е за първи път, а на мен за девети. Обяснихме им, че има много хора в нужда за които никой не се отзовава, след това личния пример и имаше резултат.”

7 700 души са дарили кръв през миналата година. От УМБАЛ днес отново припомниха, че доброволният акт може да спаси човешки живот и особено през летния сезон, когато  здравното заведение обслужва и туристите по цялото Черноморие, ще имат необходимост от ценната помощ на безвъзмездните кръводарители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за търсенето на..

публикувано на 09.07.24 в 08:19

СПБ подготви проект за приравняване на обучението на парамедиците по европейски стандарт

Съюзът на парамедиците в България е разработил проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той трябва да реши един от най-сериозните проблеми в страната – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висшите училища и професионални центрове. Това..

публикувано на 08.07.24 в 11:48

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:56

300 деца от Бургас бяха прегледани по програма "Детско здраве" на "Пирогов"

Близо 300 деца от гр. Бургас преминаха безплатни профилактични прегледи при специалистите от Програма "Детско здраве". Кампанията, организирана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична Колегия на БЛС посети морския град с цел проследяване на състоянието на децата, които вече са прегледани и достъп на непрегледани при предходното посещение. Прегледите се..

публикувано на 04.07.24 в 14:27

УНГ специалисти: Слуховият скрининг на новородените трябва да е задължителен

Едно от всеки хиляда деца се ражда глухо, а три на всеки хиляда новородени имат нарушения на слуха в различна степен. Това означава, че от общо 51 197 бебета, родени в България през изминалата 2023 г., между 50 и 60 имат или пълна, или частична загуба на слуха. За съжаление, това не се открива веднага, а би следвало, казва доц. д-р Даниел Петков,..

публикувано на 04.07.24 в 11:17

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички..

публикувано на 03.07.24 в 15:54

Протест на фармацевти в Бургас

Само две аптеки по централните улици“ Александровска“и „Богориди“ в Бургас не работиха днес и протестираха от 9 до 10 часа. Това са малки, частни обекти. Репортерска проверка показа, че аптеките на големите вериги в същия район не затвориха и обслужваха клиенти. Пред аптека зад БСУ с надписи "Протест" служители посрещаха клиентите си...

публикувано на 03.07.24 в 13:01