Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нерегламентирани таксита и екскурзии тормозят туристическия бранш в Слънчев бряг

Министър Ангелкова обеща много сериозни проверки, защото тези проблеми вредят на имиджа и качеството

Министър Николина Ангелкова в приемната в Слънчев бряг.
Снимка: Министерство на туризма

Нерегламентирана транспортна дейност и нелицензирани екскурзии са двата основни проблема, които представители на туристическия бранш обсъдиха с министъра на туризма Николина Ангелкова на среща в Слънчев бряг.

За първа година по инициатива на министерството в големите курортни комплекси ще има открити приемни до края на летния сезон. На тях министър Ангелкова ще се среща с туристи и представители на бизнеса.

Пилотната инициатива на министерството предизвика интерес сред работници и представители на туристическия бранш в Слънчев бряг. Още рано сутринта пред приемната в административната сграда на АД „Слънчев бряг“ чакаха хора с въпроси.

„Искам да попитам министърката наясно ли е какви заплати се предлагат в Слънчев бряг и защо няма кадри… Кадри има, но заплащането е просто унизително. Имам да взимам заплати от минали години, които не мога да взема, за съжаление“, сподели жена, която работи като сервитьорка и от 4-годишна живее в комплекса.

Малко по-късно пристигна и цяла група туроператори и туристически агенти. Те обаче отказаха да обяснят какви конкретни проблеми са поставили.

Оказа се, че представителите на бранша са недоволни от нелегалните таксита и микробуси, които предлагат транспортни услуги на територията на курортния комплекс, както и от нелицензираните фирми които пък организират екскурзии. Ще  вземем незабавно мерки, каза министър Ангелкова.

„Ще предприемем много сериозни проверки на всички места, които си позволяват да предлагат нерегламентирана дейност, защото това вреди на имиджа на туристическия продукт и на качеството като цяло“, каза тя, като уточни, че проверките ще бъдат и съвместни с Комисията за защита на потребителите.

За да се продължи работата по регламентиране на дейности и услуги в курортните комплекси, трябва да бъдат приети разпоредбите, свързани със статута им на национални курорти, каза министър Ангелкова. Наредбите са преминали през обществено обсъждане и предстои следващата седмица да бъдат внесени в Министерския съвет, уточни тя.

По-късно в Равда контролни органи-представители на Министерството на туризма, извършиха проверка на голям хотелски комплекс. Какви нарушения бяха констатирани? Обобщи ги министър Ангелкова:

„Алармената система, която е изключително важна за сигурността на хората, не работи и съответно има допълнителни изисквания с оборудването по стаите, което не отговаря на изискванията за 5 звезди“.

Предписание получи собственикът на хотела, който обеща до две седмици нередностите да бъдат отстранени.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия ще отбележи 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ще има концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Островът празнува на 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Сред новите акценти ще са п луване край..

публикувано на 08.08.24 в 09:30
Проф. Мария Нейкова (в средата) представя решенията на областната епизоотична комисия след заседанието ѝ.

Забраняват пазарите и изложбите на овце и кози в Бургас заради огнищата на чума в Гърция и Румъния

Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на овце и кози, смесването на стада и нерегламентираното движение на дребните преживни животни в област Бургас. Това са част от превантивните мерки, които реши да приложи областната епизоотична комисия в изпълнение на заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р..

обновено на 07.08.24 в 18:03

Едномилионният пътник на Летище Бургас е от Лондон

Летище Бургас посрещна днес своя едномилионен пътник. Той е  Пол Камерън, от Лондон. Това е поредното му посещение в България, но за първи път е в Бургас. Научил е за България от реклама, а семейната почивка, която е планувал е едноседмична ваканция в малко населено място, близо до Велико Търново.  Два дни по-късно в сравнение с миналата..

публикувано на 07.08.24 в 14:30

Представители на туристическия бранш:Предложеният гаранционен фонд отваря вратата за сивия сектор

Предложеният от Министерството на туризма гаранционен фонд отваря широко вратата за сивия сектор, създава възможност за въвеждане в заблуждение на потребителите, изкривява пазара и поставя в неравностойно  положение туроператорите, организатори на туристически пътувания. Около това становище се обединиха три от работодателските организации – Обединение..

публикувано на 06.08.24 в 16:57

Н.Недялков:Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск е лобистка

Лозарите бяха първите, които протестираха срещу Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск. Сега протести са готови да направят и производителите на плодове и зеленчуци. Представители на техни организации изпратиха отворено писмо до различни държавни институции, в което настояват за промени в наредбата.Според стопаните, тя ще..

публикувано на 06.08.24 в 15:24

Въвежда се нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. Заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа. Промяната е..

публикувано на 06.08.24 в 13:35
Архив

Създават Туристически гаранционен фонд при фалити на туроператори

Министерство на туризма публикува за обществено обсъждане промени в Закона за туризма, които касаят създаването на Туристически гаранционен фонд. Предлагат се промени в националното законодателство, свързани с транспонираната в него през 2018 г. Директива на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно пакетните туристически..

публикувано на 06.08.24 в 10:32