Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Келтски празници ще се проведат в "Акве Калиде"

Древната и мистична келтска култура ще бъде възродена този уикенд в туристически комплекс "Акве Калиде". Най-интересните традиции от фестивалите, посветени на келтската култура  ще бъдат представени в два дни, изпълнени с игри, състезания, музикални изненади и награди.

Само на 22 и 23 юни от 10.00 часа можете да научите повече за Мейпол и Хагис Хърлинг. Ще имате възможност да се включите в традиционни шотландска, ирландски и британски игри като "Мързелива пръчка", "Обръщане на дърво", "Царевична дупка" и др.

Келтската работилница ще провокира творческото мислене на всеки посетител, ще показва как да си изработите келтски сувенири или келтска къща.

Ето я и цялата програма 

КЕЛТСКИ ПРАЗНИЦИ В АКВЕ КАЛИДЕ

СЪБОТА 22 ЮНИ

10.00  Кратка прeзентация на келтската култура.

10.15 Традиционна шотландска игра "Мързеливата пръчка" /Lazy Stick/

Тази игра е много популярна по време на ежегодните келтски и шотландски празненства "Highland Games" /провеждащи се в Шотландия от 11 век/. Състезанието се провежда едновременно за 3 двойки. Всеки участник получава рекламен сувенир, а при две и повече победи връчваме "Сертификат на Победител".

11.00 Игра "Cornhole" /"Царевична дупка"/ е изключително популярна днес. Измислена е през 14 век в Бавария и има келтски корени.

Играта има табли с отвор, в който се целят участниците с помощта на 8 малки чувалчета с тегло около 500 гр.  Всички участници получават награди - келтски рекламни  сувенири.

12.00 Забавен келтски ритуал - ходене на зиг-заг с лъжица в ръка, върху която има яйце.

12-00-13.00  Пауза  - музикални игри с водещ и словесни тестове, свързани с келтската култура.  

14.00 "Хагис Хърлинг" - хвърляне на чувалче от 500 гр. от винена бъчва.

Участникът се качва на бъчва и отгоре хвърля чувалчес тегло 500 гр., като балансира да не падне. Всички участници получават награди - келтски рекламни  сувенири.

15.00 -17.00.  На определен терен  всички желаещи с помощта на нашия екип изграждат традиционна келтска къща. Тя в основата си е обла, плетена конструкция, със зелен покрив от клони.

17.00 Край на първия ден.

ВТОРИ ДЕН - НЕДЕЛЯ 23 ЮНИ

10.00 -12.00  Образователен уъркшоп "Келтска работилница".

Първа част - професионален художник ще покаже техника за рисуване на келтски символи и ще разкаже за тях. Всеки участник може да нарисува  върху картон келтски символ, който ще си вземе за спомен.

Втора част.Художникът ще разкаже за традиционни предмети с келтски произход - торкви, амулети, ябълкови свещи. Участниците могат да изработят някои от тях и те да им останат за спомен.

12-00-13.00  Пауза  - музикални игри с водещ и словесни тестове, свързани с келтската култура.  

13.00 Келтски ритуал "Намери сродна душа" /"Soulmate"/ .

Имаме голяма мишена с отпечатени букви върху нея. Всеки участник стреля с лък и безопасни стрели и която буква уцели - това е първата буква на сродната му душа. Всички участници получават награди келтски рекламни  сувенири.

14.00 "Обръщане на дърво" /"Caber Toss" / .   

Всеки участник се стреми така да хвърли малко дърво, че то да падне вертикално към земята. Всички участници получават награди - келтски рекламни сувенири, а тримата с най-добър резултат  - "Сертификат на Победител".

15.00-17.00

Празникът завършва с традиционен танц с ленти "Мейпол" /Maypole/. За този ритуал има документи, че е съществувал на Британските острови от 14 век.  Преди началото раздаваме на всички участници "Магическа захар" /Faery Sugar/.

Всеки участник взима по една лента, като момчетата вървят по часовниковата стрелка, а момичетата - срещу тях. По този начин лентите се заплитат "като плитка на моминска глава".  Ритуалът завършва, когато "Мейпол" е изцяло заплетен с лентите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявяват тази вечер победителите от BIFF 2024

Кино  седмицата на деветото издание на Международен филмов фестивал Бургас е на финалната права. Тази вечер, от 19.00 часа, в Културен дом НХК ще бъдат отличени най-добрите заглавия от конкурсната програма. За голямата награда и подкрепата на уважаваното международно жури в състав: Константин Божанов, Юлиан Вергов, Карло Сирони, Катринел Данаята,..

публикувано на 25.07.24 в 13:06

Арт пленер в Царево стартира през този месец

От 23 юли в град Царево стартира нов проект като част от културната си програма: „Арт пленер Царево“. Тази инициатива ще събере шестима талантливи художници за едноседмично творческо пътешествие от 23 до 28 юли, което ще завърши с голяма изложба в последната вечер. В проекта участват петима художници, един скулптор и един фотограф, всеки от които..

обновено на 24.07.24 в 16:18

Как се раждат хитове от стихове разказва Костадин Филипов

С текстове към две от песните финалисти на „Бургас и морето“, популярният телевизионен водещ Костадин Филипов прави своя дебют на фестивала. Едната от тях е озаглавена „Просто любов“ и е автобиографична, разказа авторът. "Текстът е много по-различен от това, което сме слушали до сега, не е просто за любов, въпреки че се казва "Просто любов". Мога..

обновено на 24.07.24 в 14:16

Септември ще е месецът на културата в Созопол

Културните мероприятия в Созопол продължават до септември. Ще бъдат отбелязани два юбилея – 40 години празници „Аполония“ и 50 години от обявяването на Созопол за архитектурно-археологически резерват. Това уточни Мария Вълчева от отдел „Култура“ в морския град: „А на 14 септември предстои гала боксова вечер. Очаква се присъствието на много..

публикувано на 24.07.24 в 12:30

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Кукли пресъздават кримскотатарския живот в регионалната библиотека

В Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ от 17 часа ще се състои събитието  „Традиционна култура на кримските татари: обреден и извънобреден контекст“. Ще бъде представена изложба, която съчетава куклени композиции, както и живопис на български и украински, в т.ч. и кримскотатарски, млади художници. 45 куклени композиции на 35 майстори от 7..

публикувано на 23.07.24 в 16:26

Огнян Георгиев представя "Сънят на ореха" на "Бургас и морето"

Огнян Георгиев ще се представи на конкурса“Бургас и морето" тази година. Зад неговата песен “Сънят на ореха“ стоят имената на известния бард Митко Динев и старозагорския поет Йордан Пеев. В песента има много послания, разказа Динев: "Аз казах на Пеев, че това е прекрасен стих. Орехът всъщност е животът.Ако минем през короната му, в другия край..

обновено на 23.07.24 в 16:24