Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал в Сарафово:

"Бриз в житата" започва с театрален спектакъл днес

Градското забавление включва още концерт, велопоход и снимки в житена нива

| обновено на 21.06.19 в 11:28

Театрален спектакъл, велопоход и концерт са събитията в третото издание на фестивала „Бриз в житата“, който предстои в края на седмицата в квартал Сарафово. Това е третото издание на проявата, която преплита минало и настояще, традиции и съвременност, автентичност и модерни технологии. Искаме да покажем как се случва градската култура, а и да се усети духа на лятото, съобщи Желязка Стефанова, секретар на читалище "Ангел Димитров 1929 ", което е организатор на проявата:   

„Този фестивал е прохождащ , едва на 3 годинки, но има много ентусиазъм и амбиция, да се разрастне и стане популярен. Това е една провокация към градския човек, опитваме се да насочим вниманието му към природата и фолклора, защото той е нашата идентичност. Част от събитията се включват на открито и винаги има такива, които се случват край житата на Сарафово.“

Част от фестивала са фотосесиите на любители – фотографи, които снимат желаещи, облечени в народни носии, сред житата.

„Тези снимки заливат социалните мрежи и една от тях беше публикувана в унгарския „Дейлинюз“, оглавяваше една статия за България, която разказваше за българското европредседателство. Така беше показана нашата идентичност – нашата природа и нашия фолклор!“

В петък вечер на Рибарското пристанище в Сарафово от 20 часа ще бъде представен спектакълът "Сливи за смет". Това е проект на Център за изкуства "За Родопи" - висококачествен и иновативен, създаден за най-широка публика, представян над 200 пъти в България, Гърция, Италия, Германия,Турция, Израел, Испания, Сърбия, Индия, САЩ, Белгия, Холандия, Русия, Швеция, Китай и Перу. Сценарист, режисьор и продуцент е Петър Тодоров.

Фотосесията край житата на Сарафово е една много специална възможност за фотографи-ентусиасти. Тя ще се проведе от 18.30 ч. в събота, в житните масиви край квартала.

Концертът на групата Echoo Balkan Samba предстои в събота от 20.30 мин. отново на Рибарското пристанище. Бразил акустик, босанова, фънк, етно джаз, фюжън и drum-and-base, приятен микс от стилове, пречупен през призмата на балканското звучене, направен с много вкус и финес. Групата включва Борислав Ангелков – китара, Красимир Желязков – тамбура, Мариян Живков – барабани, Никифор Апостолов - вокали и мегафони.

Велопоход край житата ще се проведе в 8.30 ч. в неделя, като групата ще тръгне от площада пред читалището.

Фестивалът „Бриз в житата“ ще се проведе от 21 юни /петък/ до 23 юни /неделя/. Всички събития в програмата му са с вход свободен.

повече може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът „Хени. Приятелството–смисъл и спасение” тръгва по международните кинофестивали

Филмът „Хени. Приятелството – смисъл и спасение” започва своето турне по международните и националните кинофестивали. Само за месец  филмът ще бъде показан на два престижни форума на българското и международното кино. На 24 август от 15 часа във Фестивален и конгресен център – Варна, във втория ден на едно от най-популярните кино събития -..

публикувано на 19.08.24 в 11:53

"Лебедово езеро" - тази вечер в Летния театър на Бургас

Балетното представление „Лебедово езеро“ по  музика на П. И. Чайковски ще бъде представено тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. В главните роли на Одета/ Одилия и Принц Зигфрид са примабалерината на Софийската опера и балет Боряна Петрова и Емил Йорданов, премиер-балетист на националния културен институт и Държавна опера..

обновено на 19.08.24 в 10:53

"Аида" на сцената в Бегликташ

Една от най-впечатляващите постановки на Държавна опера – Бургас – „Аида“ от Джузепе Верди, в режисьорската версия на доц. д-р Александър Текелиев, ще представи популярната опера на 17 август, от 20:30 часа на мистичната сцена на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ. Спектакълът ще бъде под майсторската палка на проф. д-р Григор Паликаров.  След..

обновено на 17.08.24 в 16:18

Заключителна гала на участниците в балетната академия "Ваганова"

Бургас е домакин за трети път на лятното училище на световната балетна академия “Ваганова”.  На 17 август бургаската публика ще може да види постиженията на участниците в академията в заключителна гала. Тя ще бъде в зрителната зала на НХК от 19.00 ч. с вход свободен. Международната танцова организация Russian Masters Ballet, която представлява..

обновено на 17.08.24 в 15:42

Лятно кино в Ямбол с филма "Завръщане 2"

Община Ямбол напомня, че и през август могат да се гледат български фирми на открито. Тази вечер от 21:00 часа ще бъде представена българската комедийна драма „Завръщане 2“.  Тя е със звездното участие на Александър Кадиев, Башар Рахал, Ники Илиев, Орлин Павлов, Бойко Кръстанов, Евелин Костова, Диляна Попова и др. Първата част на романтичната..

публикувано на 17.08.24 в 15:33

Teen Boom Fest 2024 казва „Избери доброто“

Младежкият фестивал „Тийн Буум Фест“ акостира на Морска гара Бургас този уикенд със своето пето издание. Всяка година участниците във форума имат определена кауза. Тази година се обединяват Община Бургас, Агенция Митници и Националната Агенция за приходите с две големи кампании. Срещи с инфлуенсъри и концерти са част от програмата на двата..

обновено на 17.08.24 в 13:37

Проучванията на "Малкото кале" край село Воден продължават

Продължават археологическите проучвания на средновековната крепост „Малкото кале“ край боляровското село Воден. При тазгодишните разкопки християнски параклис, използван през 11-12 век. Разкопките на крепостта Малкото кале продължават от 2008 година, като над 80 процента от вътрешното пространство вече е проучено. Големият пожар, който през юли,..

публикувано на 17.08.24 в 13:31