Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 4 часа ще се стига по море от Бургас до Истанбул

Зам.-кметът Красимир Стойчев и зам.-областният управител Владимир Крумов бяха посрещнати от турските им колеги в Инеада

Транспортна връзка по вода между Бургас и Истанбул ще бъде реализирана догодина.Тя ще даде възможност на български и турски граждани за 4 часа да пътуват между двата града и ще бъде още една възможност за туризъм.Тестово пътуване до Инеада бе направено съвместно с бургаското пристанище, българските и турските партньори по проекта, за да се уточнят параметрите на плаването. 

Катамаранът " Синан паша" плава под ръководството на капитан Йасин Агбаба, който разказа:

Това всъщност е първият ни път, в който сме в Бургас.Никога преди това не съм бил тук. Много съм развълнуван и доволен, че съм тук. Надявам се в бъдеще да започнат да се осъществяват  пътешествията между Бургас и Истанбул.

 Корабът се задвижва с два двигателя с реактивни водни струи,той е много мощен и много сигурен срещу лошо време и лоши условия в морето. От тук нашата дестинация - Инеада, ще ни отнеме около два часа и половина да стигнем до там."

От септември месец миналата година работим с компания "Идо".Тя е най -голямата турска такава, корабособственик на бързите скоростни кораби, обясни  директорът на бургаското пристанище Диян Димов:

Устойчивостта на проекта е при 50 процента  запълване на катамарана, който е с капацитет 440 пасажери т .е при 200 души има устойчивост на модела.От първи юни до 15 септември е планирано през ден да има 45 плавания в едната и толкова в обратна посока. Имаме пълното съдействие на пристанището в Истанбул. 

Зам.-кметът Красимир Стойчев обясни, че туристите ще имат възможност да разгледат както турското, така и българското крайбрежие:

Смятаме, че през летния сезон линията ще работи на пълен капацитет.Не сме водили преговори общината да дофинансира линията.Не е необходимо.Водят се преговори за по-модерен катамаран със стабилизатори, който да обслужва тази линия.Така че, ако се случи лошо време да може да пътува.

По линията може да се ползва и  корабът"Бурак", който е удобен за това пътуване, каза Иво Гъдев, управител на корабната агенция "Дженерал Шипинг", инициатор на проекта Бургас-Истанбул.

Той е по- бърз, по-комфортен и нов.Това трябва да реши" Идо", след кметските избори в Истанбул.Другият кораб има 450 места.При скорост от над 30 възела може би до Истанбул ще отива за 4 часа.Нашата идея е да се пристигне за кратко време, комфортно и сигурно.От две години движим този проект с помощта на пристанището, на турските агенти от Босфора, за да могат хората лесно и бързо да пътуват до един от най-големите градове в света.Проектът е по-скоро социален, той цели движението на пътници, а не някаква комерсиална печалба.

Представители на държавната и местна власт посрещнаха българските гости в Инеада. Околийският управител на Дерекьой Джафер Екинджи заяви: 

 Радвам се, че сте тук. За първи път правим крачка в развитието на този тип туризъм.
  "Добре дошли"  на български казаха на посетителите от Бургас и местни хора, които  се прехранват като рибари. Оказа се, че част от тях имат двойно гражданство. През 1989 година са се преселили край морето от Шумен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Сливен

Министерството на иновациите дава 14 млн. лв. за строежа на "Индустриален парк - Сливен"

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи "Индустриален парк Сливен" ЕООД от Министерство на иновациите и растежа. Договорът между двете страни вече е подписан, съобщиха от Община Сливен.  Финансирането е осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.  Средствата по договора с Министерство на иновациите са близо 70% от необходимия..

публикувано на 21.07.24 в 15:06
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща мярка..

публикувано на 21.07.24 в 09:29

Засилен интерес към автобусните линии за Южното Черноморие

Повече са пътуващите с автобуси в този летен период към курорти по Южното Черноморие, съобщиха от Централната автогара в София. Превозвачите са осигурили сезонни линии. През лятото преди пандемията от Covid-19 те са били около 20, сега са десетина, каза директорът на  автогарата.  Иван Мирославов допълни: "Най-натоварени са на Южното Черноморие,..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Външно министерство оптимизира процеса на издаване на работни визи

Проблемът с издаването на визи за работниците от трети страни, бе обсъдена на р аботна среща с представители на Министерството на външните работи и на туризма и представителните организации в туристическия сектор. Министър  Евтим Милошев подчерта, че забавянето се дължи на обективни обстоятелства – не защото държавата се бави и институциите..

публикувано на 19.07.24 в 09:03
Двата созополски плажа са със Син флаг и покриват всички критерии за чистота

След 10-ти август: Внимавайте на плаж "Хармани", предупреди управителят му

След 10-ти август морето се обръща и плаж "Хармани" става много опасен и трябва изключително много да се внимава, предупреди в ефира на БНР- Бургас управителят на двата созополски плажа - Централен и "Хармани" - Михаил Ковачев, гост в откритото студио. Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли "Плаж "Хармани" е един от топ 10 на..

публикувано на 17.07.24 в 13:47
Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм

Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли

Наблюдава се спад на туристите не само в Созопол, но и по Черноморието спрямо същия период на миналата година, каза  Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм гост в откритото студио на БНР-Бургас. Според него една от причините за този спад е геополитическата обстановка, визирайки избора на израелските туристи,..

публикувано на 17.07.24 в 12:55

МРРБ отказа искането на Община Сливен за отлагане на зеленото обследване по програмата за саниране

Министерство на регионалното развитие и благоустройството отказа на община Сливен да измени насоките за кандидатстване по новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, финансирана от Плана за справедлив преход, в който влизат Кюстендил, Перник, Стара Загора и общините около Стара Загора. Община Сливен в писмо до министерството поиска..

публикувано на 17.07.24 в 11:45