Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Център за опасни битови отпадъци изграждат край Атия

Център за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци е започнал да се изгражда край с. Атия, информираха местни жители. В информацията за проекта, публикувана на страницата на Община Созопол, е посочено, че на него няма да се обезвреждат въпросните материали.

Споразумението за този проект е подписано още през 2015 г., а финансирането за него е по Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Созопол е избрана за пилотна община. На площадката трябва да се събират опасни битови отпадъци като лакове, бои, лепила; домакински препарати и химикали; фармацевтични продукти; живак и живакосъдържащи отпадъци; негодни за употреба батерии и акумулатори; излязло от употреба електрическо оборудване; отработени масла.

Отпадъците ще се съхраняват в специализирани контейнери за опасни вещества. Събраните материали ще се складират в центъра, след което ще се транспортират към други оператори, за да се извърши последващо третиране.

Общо пет такива центъра се изграждат в страната, като този в Шумен е почти готов.

В село Атия вече е сформиран инициативен комитет срещу изпълнението на проекта, а за следващата седмица е предвидена среща между местни жители и представители на Община Созопол.

БНР-Бургас ще продължи да следи темата, очаквайте подробности в следващите дни.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Созопол залага на бюджет над 23 млн. лв., представят го в сряда

Срокът за предложения към бюджета на Несебър изтече днес. Седмица дадоха от местната администрация, ако жителите на общината искат да направят допълнения.  Проектобюджетът на Община Несебър ще колкото и миналогодишният - малко над 65 милиона лева, показа справка на БНР-Бургас. Срокът за предложения за него изтича днес. Приходната му част е..

публикувано на 25.01.21 в 16:45
Манол Тодоров

Бургазлии се включват в националния браншови протест в София

Над 100 души от Бургас се очаква да се включат в организирания браншови протест на собственици и работещи в заведения. Искаме да ни се даде възможност да работим, коментира пред БНР-Бургас Манол Тодоров, мениджър в този сектор. Някои от мерките към бранша не работят, има хора, които още не са си получили обезщетенията за декември, добави той...

публикувано на 25.01.21 в 16:25
Андрей Чорбанов

"Булевард Демокрация" - на 25 януари

Стадният имунитет вече сработвал, твърди имунологът проф. Чорбанов. Ей, за първи път няма да се обидим като ни нарекат стадо. Забелязал съм, че като цяло не обичаме подобно отношение към нас. Затова, за всеки случай, нека го кръстим колективен. То не знам дали и колектив сме, ама нейсе. Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат..

публикувано на 25.01.21 в 15:01

Община Бургас ще осигури достъп и паркиране до лодкостоянката в местността Кьошето

Укритието за рибарски лодки, планирано в  бургаската местност "Ъгъла", бивша местност "Кьошето“,  ще  може да бъде ползвано и от други малки плавателни съдове,  ще бъде част от концепцията на Община Бургас за развитието на  морските таксита. Постепенно по  цялото крайбрежие ще  има подходящи   съоръжения за тях. Инвестиционната  инициатива на..

публикувано на 25.01.21 в 14:49

Камара на архитектите: Проектът за подземен паркинг противоречи с действащите закони

Проектът за изграждането на подземен паркинг и благоустрояване на околното пространство на хотел „България” противоречи с действащите към момента в България законови и нормативни актове. Това твърдят в отворено писмо от У правителния съвет на Камара на архитектите в България – Регионална колегия Бургас.  Според тях, подобна инициатива не е обществено..

публикувано на 25.01.21 в 14:19

Близо 22 млн. лв е прогнозната стойност на бюджета на Община Средец

Близо 22 млн. лв е прогнозната стойност на бюджета на Община Средец. Средствата са с 18% повече от миналата година. Това е така, защото са завишени парите за заплати на държавно делегираните дейности като образование, социални услуги и здравеопазване, обясни кметът на община Средец Иван Жабов:  С тези средства ще бъде извършената нашата изключително..

публикувано на 25.01.21 в 13:28

Бургас ще отбележи онлайн Международния ден в памет на жертвите от Холокоста

За 16-и път светът ще отбележи Международния ден в памет на жертвите от Холокоста. Всяка година на 27 януари 2021 година Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" организира  събитие, с което почита паметта на невинните жертви на нацизма, като приобщава и град Бургас към този акт. "От няколко години съчетаваме възпоменанието с..

публикувано на 25.01.21 в 11:33