Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Министерството на културата с готовност да подкрепи разширение на бургаското музикално училище

Министерството на културата ще подкрепи разширението на базата на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Това стана ясно от отговор на министър Банов на въпрос от народния представител от ГЕРБ Диана Саватева. Тя коментира, че подобряването на условията и материалната база в училищата по изкуства и в частност в Музикалното училище в Бургас, е сред важните ангажименти на културното министерство.

„23 са училищата под юрисдикцията на Министерството на културата. НУМСИ "Професор Панчо Владигеров" е едно от тях, то е предпочитано учебно заведение, а възпитаниците му се представят успешно на международни и национални сцени. За кратко време търпи голямо развитие – от средно музикално през 2004 г. е обявено за национално. В него има множество специалности, сред които и „Класически танц“, „Актьорско майсторство“ и др. От 2009 г. е обявен прием и за първокласници, а от 2014 г. има и две художествени специалности – „Сценичен костюм“ и „Рекламна графика“. Всичко това създава необходимост от разширение на материалната база“, подчерта от трибуната Диана Саватева, която е и зам.-председател на парламентарната комисия по култура.

Тя поясни, че НУМСИ "Професор Панчо Владигеров" има възможност да започне строителни дейности с преходен остатък от 2018 г. в размер на близо 168 хил.лв. Сумата обаче не е достатъчна за реализирането на цялостното разширение.

Министър Банов заяви, че Министерството на културата ще осигури средства за разширението на базата на Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас след представяне на окончателния проект. Между ръководството на учебното заведение и ресорното министерство вече е осъществена кореспонденция. Изпратена е информация за проекта и предстоящите действия по него.

„В момента в 6 училища по изкуствата в страната текат ремонтни дейности и преустройства. Надявам се, че през следващата година в този списък ще е и НУМСИ "Професор Панчо Владигеров". Има технически проблеми по проекта, те се отстраняват и са преодолими, като в най-скоро време документацията ще бъде приведена в необходимия вид. Училището се развива непрекъснато и има голяма роля в културния живот на Бургас. Новите специалности – „Рекламна графика“ и „Сценичен костюм“ дават възможност на деца с художествен талант да се обучават. С очакваното разширение ще бъдат обособени и оборудвани модерни ателиета“, каза още Диана Саватева.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СДС Бургас: Румен Христов да престане да се извинява

Общинският съвет на СДС-Бургас изпрати декларация, с която изказва  своето несъгласие с изявлението на председателя на СДС Румен Христов. В него той се извинява на обществото за направената приватизация, като с това косвено вменява вина на правителството на ОДС.  "Съгласни сме, че са правени грешки. Но също така според водещи икономисти и..

публикувано на 27.02.20 в 14:13

Слагат таван на субсидиите в земеделието и животновъдството

Намаление на директните плащания и таван на субсидиите се планират за следващия програмен период за земеделието и животновъдството. 900 милиона лева са налети в Бургаска област за изминалите седем години в двата сектора. 460 договора са сключени по програмата за „Развитие на селските райони“.  Нови принципи очакат стопаните през новия..

публикувано на 17.02.20 в 08:54

След три часа дебати – приеха бюджет от 18.5 милиона за Средец

След тричасови дебати, общинския съвет в Средец прие бюджет от близо 18.5 милиона лева за 2020 г. Пари за закупуване на ехограф и линейка бяха заложени в него, след дискусия по темата. От опозицията атакуваха кмета, че не са имали време да се подготвят за бюджета, че обществени обсъждания са се провеждали фиктивно и през пръсти. Янко..

публикувано на 14.02.20 в 15:24

НФСБ иска термокамери на границите с Турция заради коронавируса

Според НФСБ е изключително опасно констатирането на 12 случая на заразени от коронавирус в съседната на България Република Турция, като тази информация е преди повече от седмица и не е актуализирана, т.е броят на поразените вероятно е по-висок. В тази връзка НФСБ счита, че България трябва да предприеме крайни мерки за защита на населението и..

публикувано на 14.02.20 в 13:49

Приеха бюджет от 19 млн лева в Община Приморско

Общинският съвет на Приморско прие декларация срещу издаването на разрешително за култивиране на бяла мида около нос Свети Тома. Инвестиционното намерение е на бургаски клуб за спортен риболов. Без дебат бе приет бюджетът на морската община, така Приморско ще разполага с 19 млн. лева. Като извънреден разход влязоха в капиталовата програма 456 000 лева...

публикувано на 13.02.20 в 11:18

Гласуват днес бюджета за 2020 година на Община Приморско

С близо 19 милиона лева ще разполага Община Приморско според проектобюджета за тази година. За ремонти на пътната инфраструктура са предвидени над 1 316 000 лева.  Бюджетът гарантира развитието на Приморско, но той би се изпълнил ако има достатъчно приходи. Това обяви още при представянето на проектобюджета кметът Димитър Германов: "Имайки опита..

публикувано на 13.02.20 в 09:30

Димитър Бойчев: Без съгласие от съседи за регистрация на апартаменти или стаи за гости

Няма да се иска съгласието на живущите в сградата за регистрация на апартаменти или стаи за гости, реши окончателно парламентът днес. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за туризма. Народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев коментира  това предложение в законопроекта така:  „Предлагам идеята „собствениците на..

публикувано на 12.02.20 в 14:22