Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на културата с готовност да подкрепи разширение на бургаското музикално училище

Министерството на културата ще подкрепи разширението на базата на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Това стана ясно от отговор на министър Банов на въпрос от народния представител от ГЕРБ Диана Саватева. Тя коментира, че подобряването на условията и материалната база в училищата по изкуства и в частност в Музикалното училище в Бургас, е сред важните ангажименти на културното министерство.

„23 са училищата под юрисдикцията на Министерството на културата. НУМСИ "Професор Панчо Владигеров" е едно от тях, то е предпочитано учебно заведение, а възпитаниците му се представят успешно на международни и национални сцени. За кратко време търпи голямо развитие – от средно музикално през 2004 г. е обявено за национално. В него има множество специалности, сред които и „Класически танц“, „Актьорско майсторство“ и др. От 2009 г. е обявен прием и за първокласници, а от 2014 г. има и две художествени специалности – „Сценичен костюм“ и „Рекламна графика“. Всичко това създава необходимост от разширение на материалната база“, подчерта от трибуната Диана Саватева, която е и зам.-председател на парламентарната комисия по култура.

Тя поясни, че НУМСИ "Професор Панчо Владигеров" има възможност да започне строителни дейности с преходен остатък от 2018 г. в размер на близо 168 хил.лв. Сумата обаче не е достатъчна за реализирането на цялостното разширение.

Министър Банов заяви, че Министерството на културата ще осигури средства за разширението на базата на Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас след представяне на окончателния проект. Между ръководството на учебното заведение и ресорното министерство вече е осъществена кореспонденция. Изпратена е информация за проекта и предстоящите действия по него.

„В момента в 6 училища по изкуствата в страната текат ремонтни дейности и преустройства. Надявам се, че през следващата година в този списък ще е и НУМСИ "Професор Панчо Владигеров". Има технически проблеми по проекта, те се отстраняват и са преодолими, като в най-скоро време документацията ще бъде приведена в необходимия вид. Училището се развива непрекъснато и има голяма роля в културния живот на Бургас. Новите специалности – „Рекламна графика“ и „Сценичен костюм“ дават възможност на деца с художествен талант да се обучават. С очакваното разширение ще бъдат обособени и оборудвани модерни ателиета“, каза още Диана Саватева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИТН върна мандата. На ход е президентът – избор на служебен кабинет, впоследствие вот

"Има такъв народ" върнаха папката с третия проучвателен мандат на президента Румен Радев, който на свой ред обяви, че започва консултации за сформирането на служебен кабинет.  ИТН получи папката от президента, след секунди я върнаха – празна! "Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с ненужните промени в..

публикувано на 28.03.24 в 11:50

Общинският съвет в Сливен заседава днес

Предстои днес Общинският съвет в Сливен да синхронизира Наредбата за упражняване правата на собственик на Общината в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия със Закона за корупцията.  Една от спорните  точки в дневния ред ще бъде свързана с финансирането на местния футболен клуб ОФК Сливен, чийто президент е Йордан..

публикувано на 28.03.24 в 08:21

Третият мандат - в ръцете на ИТН

Днес в 11.00 часа държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ". Така от партията на Слави Трифонов ще трябва да посочат кандидат за министър-председател. Това съобщиха от президентството. Кандидатът ще има седем дни, за да предложи структура  и състав или да я върне...

публикувано на 28.03.24 в 08:17

ПП-ДБ върнаха мандата, поискаха от президента и избори 2 в 1

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката празна, поискаха избори 2:1 и обявиха, че няма да участват в разгворите за третия мандат. "Връщам мандата неизпълнен", каза Николай Денков и отбеляза, че няма подкрепа за реформите.  ПП-ДБ при президента: Взеха папката с..

публикувано на 27.03.24 в 15:50

Борисов: Не ГЕРБ са отговорни за провала на преговорите за правителство

Не ГЕРБ са отговорни за провала на преговорите за съставяне на правителство. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на обвиненията на лидерите на обединението. "В единия случай казват Бойко помогни ни, после - виновен е за всичко", заяви той.  Христо Панчугов: Няма възможност за съставяне на правителство...

обновено на 27.03.24 в 13:12

Кирил Петков: Не се молим! Затова ПП-ДБ връща празна папка на президента

"С чиста съвест ще върнем папката празна", обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на формацията. То ще се състои днес от 15 часа в президентството. Петков обясни, че папката ще получи премиерът в оставка Николай Денков, а заедно с него при държавния глава ще бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:48
Кирил Петков и Румен Радев

15 часа на "Дондуков" 2: Румен Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ

Парламентарната рулетка се завърта за втори път. В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Шансът им да съставят правителство изглежда нулев след прекратените преговори между първите две коалиции, които не се разбраха как да..

публикувано на 27.03.24 в 08:23