Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прокуратурата възложи проверка на безопасността на плувни басейни и плажове

ВАП възложи проверка за законност за безопасността на услугите и изпълнението на здравните изисквания на плувни басейни, плажове и др.

С посочените действия са ангажирани председателят на Комисията за защита на потребителите и главният държавен здравен инспектор /респ. регионалните здравни инспекции/, предвид правомощията за извършване на контрол и налагане на санкции по Закона за защита на потребителите и Закона за здравето.

По силата на цитираните закони производителите на стоки и лицата, предоставящи услуги, са длъжни да предлагат на потребителите само безопасни стоки и услуги, а посочените места са обекти с обществено предназначение, за които са установени ред здравни изисквания. Сред последните попадат, напр., и правилата, въведени с подзаконови нормативни актове като Наредба № 5 от 30.05.2008 г. за управление качеството на водите за къпане.

Предмет на проверката е спазването на тези задължения от съответните лица.

Срокът за извършване на възложените действия до 15.08.2019 г., когато на ВАП ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления, постановени административни актове.

Целта на проверката е да се защити здравето на хората във времето, когато ползването на плувни басейни, плажове и др. се увеличава.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Задържаха изнудвач от Созопол - представял се за жена, шантажирал с голи снимки

Задържан е 40 - годишен криминално проявен мъж от Созопол за изнудване чрез фейсбук профил, съобщиха от полицията. Пострадалият от измамата е 38-годишен мъж от морския град. В социалната мрежа той се запознал с жена, на която изпратил свои компрометиращи снимки. На 8 април мъжът получил съобщение да остави късно вечерта на определено място в..

публикувано на 10.04.20 в 08:43

Сигнали за струпване на хора са постъпили при бургаския омбудсман

Два сигнала за нарушаване на мярката за струпване на хора на обществени места са постъпили днес при бургаския омбудсман. Те са подадени от живеещи в комплекс „Меден рудник“, обясни омбудсманът Тодор Стамболиев. „Хората са притеснени, че лица от определен етнос се движат на тумби, не спазват мерките, посещават хранителните магазини в групи..

публикувано на 09.04.20 в 15:02

Оставиха в ареста двамата откраднали техника за близо 2 хиляди лева

В ареста остават двамата мъже, които на 05.03.2020 г. от микробус в Бургас, откраднаха куфари с техника на обща стойност 1 879,27 лева. Те поискаха по-лека мярка, но искането им не бе уважено. Обвиняемите имат предходните осъждания за умишлени престъпления от общ характер. Единият е осъждан 14 пъти, а другият - 20.  „ Наличието на предходно,..

публикувано на 09.04.20 в 11:06

17 години затвор за мъжа от Карнобат, прегазил братовчедка си

Бургаският апелативен съд потвърди 17-годишната ефективна присъда на мъж от Карнобат причинил смърт на пътя. Той е управлявал автомобила  след употреба на алкохол. Шофьорската книжка на мъжа е отнета до живот и ще трябва да плати и глоба в размер на 1000 лв. Инцидентът е станал на  24.07.2016 г. на ул. „Йордан Йовков“ в Карнобат. Подсъдимият..

публикувано на 09.04.20 в 10:46

Верижна катастрофа на " Транспортна" в Бургас

Три коли са се ударили  на бургаската улица "Транспортна". Тя е станала вчера в късния следобед  пред един от големите хипермаркети  в посока булевард «Стефан Стамболов». Инцидентът е причинил  водач на 61 години, който  поради движение с несъобразена скорост удря спрял  за изчакване на кръстовище друг автомобил. Шофьорът му, 25 - годишна жена от..

публикувано на 09.04.20 в 08:49
архив

„Парична гаранция“ за Николай опитал да убие баща си с чук

Окръжен съд – Бургас измени взетата спрямо Николай Василев мярка в „Гаранция“ в размер на 3 хил. лв. Съдебната инстанция взе първоначално най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия "задържане под стража". Николай Василев е о бвинен в опит за убийство на баща си на 19 януари. До инцидента се е стигнало след постоянните скандали и..

публикувано на 08.04.20 в 15:36

Увеличават се делата и сложността на съдебните процеси в Окръжния съд на Бургас

Бургаският окръжен съд е четвърти по брой на магистрати в страната.4 549 е общият брой на разгледаните дела в съда през 2019 г. Това показват данните от годишния отчетен доклад на Окръжен съд – Бургас за 2019 година, изготвен от административния ръководител - председател на съда, съдия Росица Темелкова.  През отчетната година в съда са..

публикувано на 08.04.20 в 12:44