Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ужас и смях в "Арсеник и стари дантели"

Снимка: Иван Дончев

Убийствено класна комедия с малко ужас и много смях обещава екипът на спектакъла „Арсеник и стари дантели”. Представлението на театър „Българска армия” идва в Бургас със съдействието на културната организация „Арт ателие”. Премиерата е на 26 юни от 19 часа в залата на ДНА. Режисьор е Борислав Чакринов. Сценографията е на Нина Пашова.

Творбата излиза под перото на Джоузеф Кесълринг през 1939 г. и оттогава насам печели одобрението на зрителите по цял свят. Комедията среща публиката с известния театрален критик и страстен противник на брака – Мортимър Брустър, който не може да устои на чара на красивата Илейн и предлага брак. Но неочаквано откритие му отнема насладата от медения месец. В старата ракла, в дома на неговите набожни  лели Аби и Марта, чиято благотворителност е позната на целия град, Мортимър открива труп. Оказва се, че това е 12-тата им жертва. С идеята „ да облекчат живота им” Аби и Марта черпели самотни хора, които приютявали в техния пансион, с чаша от позабравеното бъзово вино, но „придружено с лъжичка арсеник и щипка цианит”. Вече почерпените господа закопавали в мазето, където и в този момент братът на Мортимър – Теди , копаел поредния шлюз на Панамския канал”. Фактът, че той смята себе си за президента  Теди Рузвелт се допълва с появата на още по-безумният им трети брат- Джонатан, с явни маниакални наклонности.

В ролята на Мортимър Брустър влиза Тигран Торосян, който се носи решително и енергично по финия ръб на истерията. Гергана Данданова като леля Аби прави чудесно превъплъщение в суха старица, а Радосвета Василева е достоверна като властната ѝ сестра.Веселин Ранков като Джонатан Брустър е заплашителен с присъствието си, а със своята неподправеност полицаят на Александър Дойнов предизвиква искрен смях.

Режисьорът Борислав Чакринов казва:

През последните години се чуха немалко хули, изречени от театрални пуритани и сноби, по отношение на Нейно Величество Комедията. Много често до думата „Комедия” се мъдрят незаслужено епитети като „пошла” и „елементарна”. През своята некратка театрална кариера съм поставил много спектакли от различни жанрове и убедено мога да кажа, че комедията създава за артиста много повече професионални перипетии за преодоляване=”

Криминалната пародия „Арсеник и стари дантели” вече 77 години не слиза от световните сцени.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С изложба, кино и театър бургаската библиотека ще почете Освобождението

Регионалната библиотека "Пейо Яворов" се включва активно, заедно с другите градски културни институти, в отбелязването на 142 години Свободна България.  * 2 - 13 март, ул. "Булаир", от 09.00 до 18.00 ч. Изложба "Пътят към Освобождението на един народ", посветена на 142 години Свободна България и 126 г. от публикуването на първия български роман "Под..

публикувано на 29.02.20 в 13:54

Събитие за артисти и DJ организират безплатно в Бургас

Първият по рода си WORKSHOP - форум “Как да бъдеш aртист, DJ и продуцент през 2020г. част:1” ще се проведе днес в гр. Бургас  от 18:00 часа в офиса на ул. "Фердинандова" 2А, ет.2 . Специални лектори на форума ще бъдат DJ Steven/Metropolis. В рамките на няколко часа, той ще хвърли светлина върху някои тънкости в това как да изградим идентичност и..

публикувано на 29.02.20 в 12:05
архив

Кукери ще гонят злото днес в квартал "Долно Езерово"

Кукерската група „Каваклии“ ще обиколи днес квартал "Долно Езерово". Още в ранни зори кукерите тръгват по къщите, влизат по дворовете и играят за прогонване на злото и за плодородие. Групата има над 100-годишна история, разказа един от участниците в нея Цветан Русев: "За фестивали ходим 30 и няколко човека, а тук сме около 50. Кукеровден в..

обновено на 29.02.20 в 08:51

Националният литературен конкурс „Море“ очаква своите творби до 31 март

Националният литературен конкурс "Море" очаква своите участници да подадат творбите си до 31-ви март. Той е явен и в него могат да се включат всички желаещи на възраст от 15 до 25 години. В конкурса могат да участват кратки литературни жанрове - стихотворения и есе, а изискванията са: - Допускат се за участие само творби на морска тематика; - Приемат..

публикувано на 28.02.20 в 17:01

За 3 март с вход свободен в бургаските музеи, градската галерия и изложбената зала на художниците

На 3 март - Деня на Освобождението на България, бургаските музеи, Галерия "Петко Задгорски" и изложбената зала на Дружеството на бургаските художници ще  бъдат отворени за посетители и с вход свободен. В градската галерия "Петко Задгорски"  на ул."Митрополит Симеон" 24 ще може да се разгледа впечатляващата експозиция с творби на Стоян Цанев, а в..

публикувано на 28.02.20 в 16:01

Общественото обсъждане за именуване на Летния театър ще се проведе на 10 март

Общественото обсъждане за именуването на Летния театър ще се проведе на 10 март от 17:30 часа в Заседателната зала на Община Бургас. От Община Бургас се мотивират, че летният театър е емблематична сцена за изява на творци от цялата страна и любимо място за ценителите на изкуството. Десетки хиляди бургазлии и гости на града я посещават всяка година,..

обновено на 28.02.20 в 14:42

„ИзгревЧет@“ празнуват рожден ден с песни на маестро Стефан Диомов

Детска вокална група "ИзгревЧет@" към НЧ "Изгрев 1909" ще отпразнува третия си рожден ден с концерт тази вечер. Празничната програма ще започне от 18.30 часа в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско казино". В репертоара на младите изпълнители са включени песни на маестро Стефан Диомов, който ще е гост на събитието. Музикалният празник на..

обновено на 28.02.20 в 10:30