Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Европейският съд в Страсбург да се произнесе за смъртта на Горан Горанов

Снимка: свидетели по делото, призовани в районния съд

Справедливост  от Европейския съд по правата на човека  ще потърсят  близките на починалия в бургаския затвор Горан Горанов,  когато делото за смъртта му приключи на всички инстанции в България.

Преди две години  авария на парното отопление в килията на европейския шампион по борба Горан Горанов го обгори с водна пара при температура 140 градуса и той почина без да получи помощ. Днес районният съд в Бургас даде ход на делото срещу двама надзиратели, обвинени за  смъртта, причинена по непредпазливост. Ангел Мавров и Стилиян Карчев не признават вина.   Имало е изрично разпореждане от началници килията на Горан Горанов да не бъде отваряна. Карчев чул виковете за помощ на затворника и настоял да влезе, макар че не отговарял за зоната. Негов колега го предупредил за   разпореждането.

Затворникът Иван Радев посочи пред съда, че в продължение на седмици от спукания радиатор е излизала гореща пара. Без да бъде ремонтиран радиатора, върху него е хвърлен един дюшек,  за да не бие парата в очите на Горанов, който агонизирал.

Надзирателят Карчев искаше да отвори вратата, беше му забранено, каза Радев, според когото разпореждането се основава само върху вътрешните убеждения на началника на затвора.

Ако са истински мъже, не трябва да са само двама обвиняеми тук, а тези които са знаели за проблемите и са нехаели. Виновниците са на по-високо ниво и  не веднъж съм бил наясно с отношението на началника на затвора към Горан. При силните викове в деня, в който той почина 25 март 2017-та, надзирателят Карчев слезе от горния етаж, искаше да се отвори килията,  беше му казано от постови, че не трябва да се отваря тази врата,  друг надзирател  му каза: Ако отвориш вратата, ти се оправяй сам. 

 Според свидетели Горан е оставен без вода и храна, 20 дни не е извеждан. Направил си фуния от корицата на тетрадка, за да я промуши през малък отвор навън и да  диша.

Саша Горанова, майка му, научи подробности за първи път от свидетелските показания в пълната съдебна зала:

 

Сега затворът в Бургас е с обновена база, с добри условия, с по-малко лишени от свобода, но за случилото се зад стените му преди две години и за условията тогава, близките ще търсят истината в Европейския съд по правата на човека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветелина Рандева, ОДМВР: Престъпление е хвърлянето на отровни хранителни примамки

Последният случай с отровени ловни кучета в созополското село Зидарово предизвика недоволство на хората в населеното място, а ловци организираха и протест в събота. Собствениците на двете кучета, консумирали хранителни остатъци напоени с отрова са сигнализирали в полицията в Созопол.   Това е изключително сериозна тема, защото ако днес са кучета,..

публикувано на 02.09.24 в 15:01

Турнир по пожароприложен спорт ще се проведе в Бургас

За втора поредна година Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Бургас и „Спортен клуб по пожароприложен спорт – Бургас“, организират провеждането на клубен турнир по пожароприложен спорт за пожарникари и доброволци в най атрактивната дисциплина „Бойно разгръщане от мотопомпа“, съобщават от полицията...

публикувано на 02.09.24 в 11:57

Община Царево: "Нестинарка" не е под вода

100 литра на кв.м. пороен дъжд причини локални щети в община Царево. Язовирите на територията са източени, каза кметът на общината Марин Киров. Заради прогнозите за опасно време в Царево от една седмица заседава Кризисен щаб. Курортното селище Синеморец и комплекса Нестинарка са двете места, на които има проблеми. В хотелския комплекс се е наводнил..

публикувано на 02.09.24 в 09:10

Полицаи се отзоваха на сигнал за давещ се мъж в морето, откриха в дрехите му наркотици

Вчера, около 16:10ч. служители от бургаската жандармерия са се отзовали на сигнал за мъж, давещ се на плажа между село Равда и Несебър, съобщи бургаската полиция. Установено е, че той е 24-годишен криминално проявен мъж от с.Драговищица, който се е държал неадекватно и е отказал медицинска помощ. При извършения личен обиск са намерени и иззети четири..

публикувано на 02.09.24 в 08:50

Локализиран е пожарът в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол

Локализиран е пожарът, който пламна следобед в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол.  Пожар гори в бившите "Пехотински казарми" в Ямбол Огънят е засегнал сухи треви и храсти. Пожарникари и общински служители обхождат мястото, за да не се допусне възпламеняването на вече загасени огнища. Причината за пожара още не е известна.

публикувано на 01.09.24 в 20:25

Възстановиха движението към Слънчев бряг, в катастрофа загина жена (ОБНОВЕНА)

Възстановено е движението по пътя Бургас - Варна, край Слънчев бряг , който беше затворен по-рано за оглед и почистване след катастрофа.  67-годишна жена е загинала. Инцидентът е от малко преди 14:00 часа днес. Лек автомобил с варненска регистрация, управляван от 39-годишен немски гражданин (продължително пребиваващ в България), навлиза в насрещната..

обновено на 01.09.24 в 16:49

Пожар гори в бившите "Пехотински казарми" в Ямбол

Пожар гори в бившите „Пехотински казарми“ в Ямбол, сигналът е постъпил малко преди 16 часа.  Засегнати са сухи треви и храсти, на място са два противопожарни екипа. Към момента няма опасност огънят да се прехвърли към близките жилищни квартали.

обновено на 01.09.24 в 16:47