Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев: Антихристът е интернет

Писателят представи новия си роман „Чудовището“ за невъзможната любов

| обновено на 27.06.19 в 16:06
Снимка: Петя Янакиева

„Антихристът вече е слязъл на земята. И той може да не е човек, а явление.  Това е интернет.“ Това заяви писателят Владимир Зарев при представянето новата си книга "Чудовището" в Бургас. Тезата за мрежата, която е лишила хората от интимността на общуването, е развита в книгата.

Роман за невъвзможната любов между опитен възрастен писател и красива млада журналистка, представя „Чудовището“. Георите събират нещастни обстоятелства, в които са въвлечени против волята си, а ги разделя любовта. Издателят Стойо Вартоломеев определи книгата като литературното събитие на 2019 година. Той сравни усещането си от ръкописа с емоцията и въздейстивето на „Страданията на младия Вертер“ от Гьоте и „черното пространство“ на полюсния човек у „Записки от подземието“ на Достоевски. Разгорещен е бил спорът за заглавието на книгата. Дава го издателят, но авторът смята, че то напълно изразява замисъла.

"През цялото ми творчество са ме занимавали две теми-за власта и за страха от смъртта. С тази книга разбрах, те са едно и също, преливат. Това е биографичен роман за моето поколение, което имаше щастието и нещастието да живее в две съвсем различни епохи" каза още Владимир Зарев.

Утре вечер романът ще бъде представен в Сливен. Срещата с читателите е в зала „Май“ от 17 часа.

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силен старт на 4-ото издание на „Солинария“

Четвъртото издание на Младежкия арт фестивал „Солинария“ привлече интереса на ценителите на класическата и джаз музика по Южното Черноморие. В първата вечер талантливите пианистки от дуо „Атмосфери“ Мила Михова и Александра Дичева изпълниха великолепна класическа програма на четири ръце и обраха аплодисментите на публиката. Сред гостите бе..

публикувано на 07.07.24 в 12:07

Второто издание на балетния конкурс "Сара-Нора Прима" завърши с галаконцерт

Второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ в Бургас завърши с награждаване на лауреатите и галаконцерт в Държавна опера Бургас. Събитието се състоя в присъствието на министъра на културата Найден Тодоров и кмета Димитър Николов. За първи път в конкурса бе присъдена Гран при, която получи  Мун Джон-у от Република Корея...

публикувано на 07.07.24 в 10:17

Кукленият театър представя "Жабокът цар" в експоцентър "Флора"

Бургаският куклен театър ще представи днес спектакъла "Жабокът цар" по Братя Грим в експозиционен център "Флора."   Ако обичате весели истории тази приказка много ще ви хареса.И както във всяка истинска вълшебна приказка става Злото ще бъде победено. Приятелството между Жабокът и Принцесата ще развали магията на злата магьосница Гьола и..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

"Тайният оркестър" с концерт на "Солинария" в Созопол тази вечер

Произведения от световната класика са подготвили музикантите от „Тайният оркестър“ за четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. Новосформираният камерен оркестър е съставен от млади музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси и фестивали, разказва диригентът Николай Стоев.  "За фестивала "Солинария сме ви..

обновено на 06.07.24 в 16:13

За 18 поредна година фестивалът "Музите" гостува в Созопол

Зам.-кметът на Община Созопол Тодор Дамянов откри 18-то издание на Международният младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите": „За пореден път Созопол е изпълнен с толкова много положителна енергия, талант, радост и красота. Този фестивал стана традиционен и вече се отъждествява със Созопол. Щастлив съм да видя толкова много хора и усмивки. От..

публикувано на 06.07.24 в 09:52

"Купон на Острова" тази вечер от 21 часа

Първата музикална проява на Държавна опера – Бургас на о. „Света Анастасия“, включена в програмата „Купон на Острова“ 2024,  е концертен спектакъл, представящ по атрактивен начин тангото. Той започва  от 21:00 часа на  откритата сцена край морския бряг.  Концертът е под мотото „Танго класика – нощ на страстта, тангото и емоциите…“. Музикалните мотиви,..

публикувано на 06.07.24 в 09:45

Откриват XVIII-я международен младежки фестивал "Музите" в Созопол

Международният младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" се открива днес В Созопол. Това е 18 – тото му издание. То ще се проведе в 5 дневни сесии, разделени на всички видове изкуства, от 5 до 15 юли.  В него ще се включат над 1000 участници между 5 и 35-годишна възраст от 12 държави, съобщи Яна Георгиева от организаторите:..

публикувано на 05.07.24 в 09:10