Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бесарабски българи потеглят на 515-километров поход „По пътя на дедите ни”

Бесарабски българи от молдовското село Троица предприемат 515- километров пешеходен поход „По пътя на дедите ни”. Групата ще тръгне от ямболското село Ботево, от където техните прадеди са се изселили преди близо 200 години.

Идеята да извървят пътя на своите предци е на учителя по биология и география Владимир Мъгла, който искал да открие корените си.

"Търсих по интернет и открих, че това е село Ботево. Стана ни много интересно да дойдем да видим как живеят българите в това село."

Журналистът Олег Косих е сред ентусиастите, които се включват в групата.

"Това, което ние искаме е не само да минем пътя, а да говорим с хора да се запознаем, да има живо общуване- това, което ни липсваше през тези 200 години."

През следващите десет дни групата ще премине през Нова и Стара Загора, Казанлък, Шипка, Габрово, Търново и Русе, а желанието им е инициативата да стане ежегодна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Две факелни шествия ще се проведат в памет на Васил Левски в Бургас

Две факелни шествия в памет на Васил Левски предстоят днес в Бургас. С тях ще бъдат отбелязани 147 години от обесването на Апостола на свободата. Първото шествие ще тръгне от площад ”Тройката”. И ще премине по ул. “Александровска” - ул. “Богориди” до паметникът на левски в Морска градина. Проявата се организира от ВМРО - Бургас от 2001..

публикувано на 19.02.20 в 09:43
Личен бележник (тефтерче) на Васил Левски, 1871-1872 г.

Уроци по родолюбие в Ямбол и Сливен по повод годишнината от обесването на Васил Левски

В Сливен възпоменателната церемония по повод 147-та годишнина от обесването на Васил Левски ще се състои на площада носещ името на Апостола на свободата. Тя ще започне в 11.00 часа със заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметника на Дякона.  Възпоменателните прояви ще започнат от 9.30 часа с „Урок по родолюбие“ пред ПМГ „Добри Чинтулов“, на..

публикувано на 19.02.20 в 08:17

На 19 февруари отдаваме почит на Апостола

Община Бургас ще отдаде почит към паметта и делото на българския революционер и патриот Васил Левски. Всички жители и гости на града са поканени на тържествен ритуал (заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя). Той ще се проведе днес от 11:30 часа пред паметника му в Морската градина.  Ученици на различни възрасти от ОУ "П.Р. Славейков" ще..

обновено на 19.02.20 в 07:54
Снимката е илюстративна.

Водата ще бъде спряна днес в част от центъра на Бургас

Водата ще бъде спряна днес в Централната градска част на Бургас. Вода няма да има от 08:30 ч. до 16:30 ч. в района на улиците „Цар Симеон I“, „Филип Кутев“, „Д-р Нидер“ и „Константин Фотинов“. Причината е извършването на строително -монтажни работи. 

публикувано на 19.02.20 в 07:47

"Национален съюз безопасност и охрана" дариха тромпет на млад талант

Обединени от каузата в подкрепа на младото поколение и талантливите деца, членовете на бургаската структура на "Национален Съюз Безопасност и Охрана" направиха дарение на млад музикален талант. Със събрани собствени средства беше закупен нов музикален инструмент. Той бе дарен на талантливо дете, което е лауреат на наши и международни конкурси...

публикувано на 18.02.20 в 15:38

Два месеца ще продължи ремонтът на бул. "Стефан Стамболов"

Ремонти на "Транспортна", "Стефан Стамболов" и "Булаир"  затрудняват движението в града. Дейностите са необходими, защото се сменя не само асфалтовата настилка, а се подменя И В  и  К  мрежата, заяви зам.- кметът Чанка Коралска.  До 24 март ще продължи обновяването на "Транспортна": Ще се подновят бордюрите, ще се погрижим за отводняването на..

публикувано на 18.02.20 в 15:14

Раздаването на храни от БЧК продължава до края на февруари

Български Червен кръст-Бургас продължава раздаването на хранителни продукти на бенефициенти по програма „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти –план 2018” с краен срок до 28 февруари. Всяко лице, включено в списъците от Агенцията за социално подпомагане, има право получи съответните продукти срещу документ за самоличност и подпис,..

публикувано на 18.02.20 в 14:39