Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретро автомобили от осем държави до Флората днес

Ретро изложението има и благотворителна кауза в помощ на 5-годишната Цвети

До 14:00 часа днес по продължението на алеята от Пантеона до Експоцентър "Флора", където ще могат да бъдат разгледани близо 200 автомобила и мотоциклета от България, Сърбия, Словения, Русия и Хърватия, съобщи Димо Джамбазов, председател на клуб "Ретро", организатор на събитието

"Автомобили, мотоциклети, камиони и автобуси от Балканите и Източна Европа, абсолютно от всички клубове в страната ще се представят. Чакаме колекционер от Търговище, който прави дебют с автомобил от 1934 година, сертифициран по международните стандарти, както и колегите от Сърбия", каза той.

Специален акцент ще бъдат: военен джип "Willys", чийто собственик от Пловдив е колекционер единствено на военна техника; "Понтиак", произведен през далечната 1931 г. от времето на сухия режим в Америка, собственост на сръбски колекционер; участието на новоучредения клуб "Анхиало" - Поморие, акцентиращ на марка "Порше", и традиционното участие на фирма "Бургасбус" с 2 ретро автобуса.
За първи път ще бъде учредена и голяма награда на Бургаски авто-мото клуб "Ретро", чиято характерна особеност е, че ще се присъжда не за участието на конкретен автомобил или мотоциклет, а за качествата, които притежава собственикът - призьор.
Парадът ще представи също и бутиков състезателен автомобил SIN CARS на колекционер от Велико Търново, както и реставриран форд кабриолет от 1934 г., единствен засега на Балканите, пристигащ от Търговище.
Бургаски авто-мото клуб "Ретро" кани всички жители и гости на Бургас, като отправя апел към участници и посетители на парада да помогнат на Цвети да бъде като всички нас!

Събитието има и своя кауза. Събират се средства в помощ на 5-годишната Цвети. Тя е с диагноза Детска церебрална парализа и има нужда от средства за лечение в САЩ. 
Ретро парадът на автомобили се реализира с подкрепата на Община Бургас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Добрина Икономова: Много обичам морето, Южното Черноморие е моята страст

Добрина Икономова е водещ солист на Музикалния театър „Стефан Македонски”. Тя е дъщеря на Димитър Йосифов е първият български естраден певец, известен с песните си „Марина“ и „Бела Белинда“ през 50-те години. Той има записани около 100 италиански шлагера.  През миналата година Добрина Икономова чества 30 г. на сцената на..

публикувано на 01.09.24 в 14:00

Откриват паметника на цар Иван Александър до крепостта Русокастро

Монумент на цар Иван Александър ще бъде тържествено открит тази неделя до крепостта Русокастро. Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство. Тук той печели победа срещу войските на византийския император Андроник III. Тя е и последната за Средновековна България преди падането й под турска власт. Паметникът..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Проучиха северозападната крепостна стена на Русокастро, откриха нова кула

Проучванията на крепостта Русокастро продължиха и през това лято. Усилията на археологическия екип ръководен от Милен Николов, директор на Бургаския музей бяха насочени към северозападната крепостна стена. Тя е локализирана през миналата година, разкрито е вътрешното й лице, а сега е проучена и от външна страна. „Напълно..

публикувано на 30.08.24 в 15:00

платена публикация
Най-новите тенденции в сватбената декорация

Сватбата е един от най-важните моменти в живота на всеки човек. С това важно събитие  идва необходимостта да създадете уникална и впечатляваща сватбена декорация, която  не само да отразява вашия стил, но и да следва най-новите тенденции. През последните години, тя претърпя значителни промени, като много от тях се  фокусират върху природни..

публикувано на 28.08.24 в 14:56

В кухнята на Етнографския музей показват как се приготвя гюзлеме

В Етно кухнята на бургаския музей ще представят как се приготвя гюзлеме. Е дна вкусна и добре позната на много поколения закуска, която се прави от домашно точени кори, а плънката ѝ може да бъде различна – сирене, извара, кайма, зеленчуци. Тестеното изделие е част от турската кухня, но все по-популярно и у нас. На много места се пече върху сач, за..

обновено на 28.08.24 в 10:15

платена публикация
Възходът на еко опаковките: защо те са бъдещето на индустрията?

През последните години нарастващото екологично съзнание и потребителско  търсене на устойчиви продукти се оказват крайъгълен камък за редица  индустрии и най-вече - опаковъчната. Поради непрестанно увеличаващите се  опасения относно промените в климата, глобалното замърсяване и  изчерпването на ресурсите, еко пакетирането се е превърнало от..

публикувано на 27.08.24 в 14:09

Доц. Димчо Момчилов: Акве Калиде е труден, но много интересен археологически обект

Продължава проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), които археолозите откриха в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Структурата заема централно място в бившите римските терми и е била част от фонтан с надпис и статуя на трите нимфи - покровителки на минералните извори, съобщи доц. Димчо Момчилов, ръководител на..

публикувано на 27.08.24 в 13:00