Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Павилионната търговия е като другата, само че е павилионна*

До 30 септември - всички касови бележки трябва да са с QR код

Христо Узунов

Правилата и законите за големите фирми, важат и за дребните търговци. Това посочиха от агенцията за приходите и инспекцията по труда на нарочна среща, на която, обаче, от бизнеса нямаше представители.

Информационната среща, организирана от общинския съветник Георги Дражев, се проведе пред журналисти, тъй като се оказа, че браншовите организации на павилионните търговци не са били уведомени за нея. От Инспекцията по труда подчертаха, че правилата са еднакви за всички – както за големите фирми, така и за кварталните будки. Директорът ѝ Павлин Васков поясни, че няма нищо сложно в режима за издаване на разрешителни за непълнолетни:

„Глобите за наемане без договори, защото това винаги се е класифицирало от нас като сериозно нарушение, са между 2 500 и 5 000 лв. Това е като среден размер, което аз определям, когато издаваме наказателното постановление“

През лятото се засилва контрола и това е напълно логично, защото и търговията се засилва, добави говорителят на бургаските данъчни Христо Узунов. През тази година затваряме двойно и тройно по-малко обекти, заради неиздаване на касова бележка, поясни той. Той напомни и за новото изискване бележките да имат QR код:

„След 30-ти септември, всички фискални бонове в България ще бъдат с QR код. Той много бързо може да се сканира през мобилното приложение и той съдържа вътре кодирана информация – стойност на покупката, място, дата, час, номер на касовата бележка и номер на фискалното устройство“

Малките фирми трябва вече да издават такива касови бележки, за големите – крайният срок е 30 септември. Христо Узунов поясни, че ако бонът няма подобни символи, за данъчните означава, че фирмата няма касов апарат. Именно чрез сканирането на този код, през мобилно приложение на НАП, може да се установи дали касовата бележка е истинска. Ако не е, отново чрез него може да се подаде сигнал до данъчните. 

*заглавието е с леко намигване към един талантлив български футболист.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спад с 4,2 % в приходите на строителните фирми в Бургаско

С 4.2% намаляват приходите от дейността на строителните фирми в Бургаска област през 2019 спрямо предходната година , сочат  окончателните данни на Националния статистически институт. Приходите от ново строителство и подобрения са в размер на 916 млн. лв., а от поддържане и текущ ремонт - 74.7 млн. лева. Приходите от сградно строителство са..

публикувано на 04.03.21 в 11:26

Акве Калиде привлича туристи от цял свят с лечебната свойства на водата

Значителен ръст на туристите в Акве Калиде се наблюдава през последните години, посочва управителят на туристическия комплекс Весела Христова. Лечебните свойства на водата привличат организирани групи от цял свят. Комплексът е атрактивен и заради историята на мястото. 3D мапинг на 8 езика в музея на комплекса разказва за Минералните бани..

публикувано на 04.03.21 в 08:05

Част от заведенията отвориха, бургазлии пиха кафе с приятели

Ден след като  отпадна забраната за работа на заведенията в Бургас все още има такива, които не са отворили. Причините са различни -липса на персонал, зареждане с  пресни продукти, обща подготовка на обектите. Един от първите ресторанти,които отвориха на първи март, бе знаково за града  заведение в близост до Ценралния плаж. Успяхме да запазим..

обновено на 02.03.21 в 17:20

С SMS-и ще ни информират за спешни и извънредни ситуации

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за електронните съобщения. Те предвиждат до средата на 2021 г. всеки жител на даден район да може да получава съобщения на телефона си при спешни и извънредни ситуации. Тази възможност за известяване ще бъде свързана с телефон 112 и със системите за сигнализация, които се използват в момента...

публикувано на 27.02.21 в 09:40

Продължава базара на изкуствата в туристически комплекс "Акве Калиде"

С концерт на група Горещ пясък и много красиви ръно правени сувенири продължава "Про-Лети - Базар за хубави неща" в Акве Калиде. Всеки ден  от 10:00 до 20:00 ч., майстори на старинни оръжия, традиционни плетива, сечене на монети, храни и декорации представят занаятите си. За децата има работилнички за мартеници от общинско предприятие „Морски знаци“ и..

обновено на 27.02.21 в 08:12

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за Кампания 2020

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2020, със заповеди на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Размерът на ставките при някои от схемите е увеличен с близо 55 % , спрямо 2019 г. Ръстът е вследствие на допълнителното финансиране по схемите за обвързана подкрепа от..

публикувано на 26.02.21 в 14:09

Нови цени на тока ще предложат от ЕВН на КЕВР

До края на месец март 2021 г. дружествата от групата на EVN България ще внесат в КЕВР заявленията си за утвърждаване на нови цени от 1 юли 2021 г.  Предложените от компанията цени ще са определени на база одобрените с ценовото решение от 01.07.2020 г. от КЕВР необходими приходи за текущия регулаторен период, индексирани с  разликата между прогнозните..

публикувано на 26.02.21 в 11:27