Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Павилионната търговия е като другата, само че е павилионна*

До 30 септември - всички касови бележки трябва да са с QR код

Христо Узунов

Правилата и законите за големите фирми, важат и за дребните търговци. Това посочиха от агенцията за приходите и инспекцията по труда на нарочна среща, на която, обаче, от бизнеса нямаше представители.

Информационната среща, организирана от общинския съветник Георги Дражев, се проведе пред журналисти, тъй като се оказа, че браншовите организации на павилионните търговци не са били уведомени за нея. От Инспекцията по труда подчертаха, че правилата са еднакви за всички – както за големите фирми, така и за кварталните будки. Директорът ѝ Павлин Васков поясни, че няма нищо сложно в режима за издаване на разрешителни за непълнолетни:

„Глобите за наемане без договори, защото това винаги се е класифицирало от нас като сериозно нарушение, са между 2 500 и 5 000 лв. Това е като среден размер, което аз определям, когато издаваме наказателното постановление“

През лятото се засилва контрола и това е напълно логично, защото и търговията се засилва, добави говорителят на бургаските данъчни Христо Узунов. През тази година затваряме двойно и тройно по-малко обекти, заради неиздаване на касова бележка, поясни той. Той напомни и за новото изискване бележките да имат QR код:

„След 30-ти септември, всички фискални бонове в България ще бъдат с QR код. Той много бързо може да се сканира през мобилното приложение и той съдържа вътре кодирана информация – стойност на покупката, място, дата, час, номер на касовата бележка и номер на фискалното устройство“

Малките фирми трябва вече да издават такива касови бележки, за големите – крайният срок е 30 септември. Христо Узунов поясни, че ако бонът няма подобни символи, за данъчните означава, че фирмата няма касов апарат. Именно чрез сканирането на този код, през мобилно приложение на НАП, може да се установи дали касовата бележка е истинска. Ако не е, отново чрез него може да се подаде сигнал до данъчните. 

*заглавието е с леко намигване към един талантлив български футболист.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е с илюстративна цел.

Бургаската туристическа камара настоява за подкрепа на бизнеса

Бургаската туристическа камара (БРТК) настоява за адекватна подкрепа и указания за прилагане на мерките на правителството.  Членовете на Бургаската регионална туристическа камара подкрепят по-строгите мерки на Правителството, влизащи в сила от петък 27 ноември. Те  приемат решението на кабинета, но търсят отговор на следните въпроси, които имат пряко..

публикувано на 26.11.20 в 15:13
Манол Тодоров

Манол Тодоров: Фалити и безработица след затваряне на ресторантите

Част от ресторантьорският бизнес ще фалира след това затваряне. Това прогнозира пред БНР-Бургас Манол Тодоров, собственик на заведение от бранша. Като цяло, ефектът за нас от тези мерки, ще са още безработни хора, които трябва да освободим, добави той: “ Анатемосва се ресторантьорският бранш в България и хората гледат само обвивката,..

публикувано на 25.11.20 в 15:52
Бисер Манолов

Бисер Манолов: Държавата не предлага мерки, а щуротии

Държавата няма никаква идея какво целят тези мерки, които се предлагат. Това посочи пред БНР-Бургас икономистът Бисер Манолов. Мерките трябва да помогнат на бизнеса да оцелее до април, а държавата трябва да свие разходите си, поясни той и добави още един факт: „ Централната банка и търговските банки се договориха да няма удължаване на..

публикувано на 25.11.20 в 15:34
Снимката е илюстративна

От частния бизнес зоват държавата да помогне на затворените фирми

Бъдещето ни е неясно, може да се стигне и до фалити. Нека държавата помогне, като поеме част от разходите на фирмите, докато са затворени, казва Петър Ангелов, който се занимава с  частен бизнес в Бургас. Той има заведение за бързо хранене и пекарна в града.  „ Ние не можем да се оправим още от предното затваряне, потънали сме в..

публикувано на 25.11.20 в 15:01

Дават 24 лв на ден за работници в неплатен отпуск заради рестрикциите

Нова мярка за подпомагане на затворените бизнеси започва да действа от понеделник. Работниците, излезли в неплатен отпуск заради Ковид ограниченията ще получават компенсация от 24 лева на ден. Това съобщи социалният министър Деница Сачева. „Ще могат да разчитат работещите, осигурени на 8 часов работен ден на 24 лева на ден. Още в петък,..

публикувано на 25.11.20 в 12:22
Снимката е илюстративна

Без ефективен протест на такситата в Бургас утре

Оцеляването на таксиметровите фирми при предстоящото затваряне на държавата е на преден план, а не инкриминирането на нерегламентирания превоз. Мнението е на председателя на сдружението на таксиметровите компании в Бургас Драгомир Добрев. Той лично няма да подкрепи протеста на колегите си утре в столицата. Това заявиха и други представители на бранша..

публикувано на 24.11.20 в 16:46
Снимката е с илюстративна цел.

Ръст от 10,7% на средната месечна работна заплата в Сливен

Спад с 6,2% процента на заетите по трудово-правни отношения в област Сливен през третото тримесечие на 2020, спрямо същия период на миналата година, отчитат от Националния статистически институт. Общо заетите по трудови отношения в областта са 37 хиляди души. През третото тримесечие на годината брутна месечна заплата за областта се е увеличила спрямо..

публикувано на 24.11.20 в 16:09