Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо 40% от плодовете и зеленчуците са български

Снимка: stylissimo-bg.com

България ще продължава да разчита основно на внос на плодове и зеленчуци. Най-неблагоприятна е тенденцията при доматите, където близо 67%  са внос от трети страни. При ябълките данните сочат, че вносът  надвишава родната продукция, каза в Бургас експертът от земеделското министерство Петър Кировски

"При ябълките вносът е 56%, а 44 на сто са българските. Тенденцията е същата и при ягодите, но това са данните  до края на месец април. През май най-вероятно показателите ще са други. Откъде се внасят - дестинациите са следните:
- доматите и краставиците са от Турция и Гърция
- картофите са от Франция и Германия
Износът доколкото видяхме, че има такъв:
- доматите се изнасят за Румъния и Унгария
- краставиците за Германия и Чехия
- плодовете предимно износът е за Македония и Полша, като повече за Македония 70%, също и по малко за Румъния и Гърция"

Цената на македонските и полските ябълките е по-ниска с 25% тази година заради по-добрата реколта, посочи още Петър Кировски.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завърши първата работна среща в Несебър по проект „Черноморски аргеологически, исторически и културен портал“

  Проведе се първата работна среща по проект „Черноморски археологически, исторически и културен портал“, №BSB 867, финансиран от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейския инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“.   Съобразявайки се с изискванията на здравните власти и извънредната..

публикувано на 11.08.20 в 15:53

Финансират отварянето на детски кътове в институции и фирми

Детски кътове ще могат да бъдат разкриване в държавни ведомства, частни организации и фирми. Те ще бъдат  финансиране по програма  "Развитие на човешките ресурси".Кандидатстването започва през септември.В кътовете   ще се полагат почасови грижи за децата, докато родителите им са на работа. Предприятията или институциите ще могат да се сдружават..

публикувано на 10.08.20 в 16:50

95% от хотелите в Бургас бяха запълнени през фестивалния уикенд

Между 4000 и 5000 човека публика на вечер събра тазгодишното издание на Spice music festival. Това е около 50 % от капацитета на фестивалната зона, обясниха организаторите.  Голямото музикално събитие, което направи възможно фенове на златните хитове на 90-те да пеят и танцуват с любимите си изпълнители, като Black Box, C+C Music Factory, Corona,..

публикувано на 10.08.20 в 12:21

Министерството на туризма не констатира нарушения на морски плаж Бургас-север

Експерти на Министерството на туризма направиха спешна проверка за състоянието на морски плаж Бургас-север и не констатираха нарушения по поддържането му каквато информация се появи в медийното пространство. Пясъчната ивица е чиста и няма струпване на водорасли или отпадъци. Концесионерът извършва редовно почистване, както е предвидено по..

публикувано на 09.08.20 в 13:08

Марияна Николова: Трябва да се популяризира историческото наследство по Черноморието

"Необходима е кампания за популяризиране на историческото ни наследство, което се намира по Черноморието", каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на обиколката си в региона на Поморие. Това съобщиха от Министерството на туризма. Николова  разгледа Тракийската култова сграда Хероон от Римската епоха - 2-4 в. от н.е. Сградата е..

публикувано на 08.08.20 в 13:12

Министърът на туризма се срещна с бизнеса в Поморие

Представителите на бизнеса в Поморие поискаха облекчаване на процедурите за категоризация и прекатегоризация, както и повече реклама на България. Това стана по време на среща с вицепремиера и министър на туризма и Марияна Николова в морския град. На срещата присъстваха кметът на Поморие Иван Алексиев и областният управител на Бургас Вълчо..

публикувано на 07.08.20 в 15:08
Инспектори на БАБХ провериха бургаска пицария

БАБХ гледа под лупа морските заведения

99 заведения и търговски обекти по Южното Черноморие са проверени от инспекторите на Агенцията по безопасност на храните за месец. В разгара на туристическия сезон акцентът е върху мерките срещу Covid-19. Екип на БНР-Бургас присъства на една от проверките. Тя е в  известна бургаска пицария. В обекта работят 16 души. Сервитьорките посрещат..

публикувано на 06.08.20 в 15:44