Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Строги санкции за „диво къмпингуване“ по Черноморието

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, на които бе наложено президентско вето, все пак бяха повторно гласувани в парламента през изминалата седмица, в същия вид, в който бяха предложени от няколко депутати от Обединените патриоти… Промените се отнасят до по-строги правила за хората, които обичат да разпъват палатките си край горичките и дюните на Черноморието, далече от шума на градовете и курортите. Рестрикциите са съчетани и с доста високи глоби – като например за неправилно паркирана кола в горичката или на морския пясък, глобата може да достигне до 3 хиляди лева.
Тези промени още от самото начало предизвикаха негодувание и серия от протести в защита на т. нар. диво къмпингуване. Еколозите и „диво къмпингуващите“ бяха недоволни не само от рестрикциите в закона, но и от някои „пробойни“ в него като например това, че местата за ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са включени в закона, а местата, където ще може да се къмпингува или просто да се почива извън градовете и курортните зони – не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой на тези места.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завърши първата работна среща в Несебър по проект „Черноморски аргеологически, исторически и културен портал“

  Проведе се първата работна среща по проект „Черноморски археологически, исторически и културен портал“, №BSB 867, финансиран от Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейския инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“.   Съобразявайки се с изискванията на здравните власти и извънредната..

публикувано на 11.08.20 в 15:53

Финансират отварянето на детски кътове в институции и фирми

Детски кътове ще могат да бъдат разкриване в държавни ведомства, частни организации и фирми. Те ще бъдат  финансиране по програма  "Развитие на човешките ресурси".Кандидатстването започва през септември.В кътовете   ще се полагат почасови грижи за децата, докато родителите им са на работа. Предприятията или институциите ще могат да се сдружават..

публикувано на 10.08.20 в 16:50

95% от хотелите в Бургас бяха запълнени през фестивалния уикенд

Между 4000 и 5000 човека публика на вечер събра тазгодишното издание на Spice music festival. Това е около 50 % от капацитета на фестивалната зона, обясниха организаторите.  Голямото музикално събитие, което направи възможно фенове на златните хитове на 90-те да пеят и танцуват с любимите си изпълнители, като Black Box, C+C Music Factory, Corona,..

публикувано на 10.08.20 в 12:21

Министерството на туризма не констатира нарушения на морски плаж Бургас-север

Експерти на Министерството на туризма направиха спешна проверка за състоянието на морски плаж Бургас-север и не констатираха нарушения по поддържането му каквато информация се появи в медийното пространство. Пясъчната ивица е чиста и няма струпване на водорасли или отпадъци. Концесионерът извършва редовно почистване, както е предвидено по..

публикувано на 09.08.20 в 13:08

Марияна Николова: Трябва да се популяризира историческото наследство по Черноморието

"Необходима е кампания за популяризиране на историческото ни наследство, което се намира по Черноморието", каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на обиколката си в региона на Поморие. Това съобщиха от Министерството на туризма. Николова  разгледа Тракийската култова сграда Хероон от Римската епоха - 2-4 в. от н.е. Сградата е..

публикувано на 08.08.20 в 13:12

Министърът на туризма се срещна с бизнеса в Поморие

Представителите на бизнеса в Поморие поискаха облекчаване на процедурите за категоризация и прекатегоризация, както и повече реклама на България. Това стана по време на среща с вицепремиера и министър на туризма и Марияна Николова в морския град. На срещата присъстваха кметът на Поморие Иван Алексиев и областният управител на Бургас Вълчо..

публикувано на 07.08.20 в 15:08
Инспектори на БАБХ провериха бургаска пицария

БАБХ гледа под лупа морските заведения

99 заведения и търговски обекти по Южното Черноморие са проверени от инспекторите на Агенцията по безопасност на храните за месец. В разгара на туристическия сезон акцентът е върху мерките срещу Covid-19. Екип на БНР-Бургас присъства на една от проверките. Тя е в  известна бургаска пицария. В обекта работят 16 души. Сервитьорките посрещат..

публикувано на 06.08.20 в 15:44