Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма чума в 10-километровата зона около Зидарово

Георги Митев: Единствено кметът на Ахелой не ни съдейства

Няма Африканска чума по свинете в 10 – километровата зона около Зидарово. Това съобщи за БНР-Бургас началникът на областната дирекция по безопасност на храните Георги Митев. Излезли са резултатите от взетите кръвни проби в този район, каза той:

„Потвърдено е, че пробите са отрицателни в 10-километровата зона, във всички населени места, в които взимахме проби. Включително и във Вършило. Там взимахме проби от по-специфична порода свине. В Бургаска област все още е чисто. Това, което правим непрекъснато е заедно – общинските, ветеринарни лекари, заедно с ловните дружинки, даже обхождат ловните полета в търсене на трупове на диви прасета“

С областното пътно управление се извършва съвместно почистване и дезинфекциране около пътищата, където се изхвърлят отпадъци, добави Митев. Провеждаме и срещи с кметове и кметски наместници за съдействие относно преброяването на прасетата в населените места, каза още той. Единствено кметът на Ахелой не ни съдейства, добави Митев:

„Много е трудна комуникацията с него. Колеги са се опитвали да се свържат, аз лично ходих на място. Чрез кмета на Община Поморие си определихме среща с кмета на Ахелой. В 13 ч. лично го посетих, той не се яви на срещата. Явно не е достатъчно сериозно настроен към проблема. Проблемът е доста сериозен, не знам защо кметът на Ахелой счита, че няма проблем. И тоя проблем не касае него“

Информирали сме областнияуправител, добави Георги Митев. Ако утре кметът на Ахелой не се яви на среща при нас, ще му съставим акт за неизпълнение на заповед държавен орган, каза още той.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът инспектира Арена Бургас и обход Поморие

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в област Бургас със зам. министъра на регионалното развитие Николай Нанков и финансовия министър Владислав Горанов. Борисов инспектира обход Поморие, по-рано провери дейностите по многофункционалната зала Арена Бургас. Борисов : Х ората да видят какви огромни строежи се правят, хареса ми залата, надявам се..

публикувано на 31.05.20 в 10:38

Плувецът Цанко Цанков в кампания срещу цигарите

Кампания под надслов „Живей здравословно, мисли позитивно“ ще се проведе днес в Бургас. Тя е посветена на Международния ден за борба с тютюнопушенето и се организира от Общинския съвет по наркотични вещества и отдел „Превенции и младежки дейности“ към Община Бургас. Сред посланиците на кампанията е преплувалият Бургаския залив Цанко Цанков. Той..

публикувано на 31.05.20 в 08:15

В Руенско почетоха паметта на загинали партизани и ятаци

76–годишнината от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” отбеляза БСП на паметниците край руенските села Добра поляна и Топчийско. За да почетат паметта на загиналите и да припомнят за подвига и героизма им, на поклонението дойдоха председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов, областният председател на партията Стойко Танков,..

публикувано на 30.05.20 в 14:45

Падна забраната за провеждането на конгреси и изложения

Разхлабват мерките и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и изложения. Днес здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се регламентира реда за протичането им.   Събитията могат да се провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет и при спазване на въведените противоепидемични мерки. До..

публикувано на 30.05.20 в 12:27

Слагат камери на Поморийското езеро

Видеонаблюдение ще бъде осъществено на поморийското езеро с реализацията на проект. Той е спечелен от общината. Ще бъдат подменени стари канали и изградени нови, така че да не се влива сладководна вода в солената. По този начин ще бъдат запазени микроорганизмите, които произвеждат  лечебната кал. Тя често се краде, обясни кметът Иван Алексиев и..

публикувано на 30.05.20 в 11:01

Пръскат със студен аерозол срещу масовото нашествие на мушички в Бургас

Нашествието на мушички в Бургас ще изчезне в рамките на седмица-две, заяви управителят на Дезинфекционна станция Нели Бойчева. Екипите й обработват със студен аерозол както районите по график, така и всички зони, по подадени от граждани сигнали. Оплаквания има от различни точки на града, най-много  са от комплекс „Изгрев“. „До момента сме..

публикувано на 29.05.20 в 17:12

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен до края на годината. Това съобщи кметът Стефан Радев, давайки старт на строителните дейности. Планирането и проектирането й е част от проекта за Интегриран градски транспорт и представлява последният компонент от изпълнението му. Един милион лева ще струва изграждането на велосипедната мрежа.  Кметът..

публикувано на 29.05.20 в 15:42