Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият футболен стадион на Бургас може да е в близост до "Меден рудник"

Стартирана е процедурата за проектирането на нов градски стадион. Това обяви главният архитект на Бургас Веселина Илиева. Тя допълни, че изпълнителят на проекта за новия футболен стадион на Бургас си е свършил работата на 99%. Очаква се съоръжението да се намира до блатото по пътя за комплекс „Меден рудник“.

"В територията е предвиден едно футболно игрище отговарящо на всички нормативни изисквания и едно тренировъчно. Като основното игрище, където ще се провеждат състезания, са предвидени три трибуни, които да поемат 4350."

Именно броя на местата притесняват феновете на „Нефтохимик“ след като стадион Лазур е с 18 хиляди места. Архитект Емил Бурулянов обяснява, че има вариант за разширяване с още 1000 места.

"Стадионът е изготвен според всички възможни нормативи и отговаря на изискванията за категория 2 на УЕФА. По тази наредба минимума за седящи места е 1500. Постарали сме се с всички средства да увеличим най-много броя при създадените обстоятелства на терена, който е много сложен. 

Достъпът до спортното съоръжение ще бъде както от околовръстния път, така и от към комплекс „Меден рудник“. Предвидени са достатъчно паркоместа, включително за автобуси, електрически автомобили, такива за хора с увреждания, както и велостоянки. 

Трибуната за гостуващите отбори е предвидена с предпазна ограда и с отделен вход, за да няма струпване на различни потоци от фенове.

Архитект Веселина Илиева прогнозира, че до първия учебен ден ще имаме готов проект, а изграждането може да продължи 2 години. Общинските съветници са гласували стойност на проекта  да не надвишава 10 млн. лв.


СнимкаСнимка

Снимка

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Общински съветници подкрепиха идеята за нов градски стадион в Бургас

Бургаските общински съветници се срещнаха с фенове на футболния отбор „Нефтохимик“, за да обсъдят проблема с липсата на функциониращ стадион в града.  Едно от възможните решения е отчуждаване на съществуващите спортни съоръжения в Бургас, смята..

публикувано на 19.07.19 в 16:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йоана Илиева спря на осминафиналите в Париж

Единствената българска представителка във фехтовката на 33-ите олимпийски игри в Париж Йоана Илиева отпадна на осминафиналите на сабя. Осмата поставена отстъпи неочаквано на унгарката Вираг Лука Сюч, която е №24, с 10:15 туша. Двубоят започна отлично за..

публикувано на 29.07.24 в 16:33

Йоана Илиева победи японка на старта на сабя

Йоана Илиева се класира за осминафиналите на сабя на олимпийския турнир в Париж. В „Гран пале“ осмата поставена българка отстрани Риза Такашима от Япония с 15:10. В края на първата част азиатката водеше с 8:7 туша. Но във втората Илиева беше..

публикувано на 29.07.24 в 15:13
Радослав Росенов

Радослав Росенов отстъпи на канадец в олимпийския турнир

Боксьорът Радослав Росенов отпадна на осминафиналите на олимпийските игри в Париж. В категория до 63,5 килограма българинът отстъпи на водача в схемата Уайът Санфорд от Канада с 0-5 съдийски гласа. И двамата играха с обратен гард. Росенов се боксира със..

публикувано на 29.07.24 в 14:13
Марк Христов

Марк Христов започна с победа в Париж

Дебютантът Марк Христов стартира с победа в категория до 73 килограма в джудото на олимпийските игри в Париж. Българинът се наложи над Александър Хусеин от Джибути, след като съперникът му беше наказан с три предупреждения "шидо" за фалшиви атаки. В..

публикувано на 29.07.24 в 13:23
Габриела Георгиева

Габриела Георгиева отпадна на 100 м гръб

Българската плувкиня Габриела Георгиева завърши на последното, осмо, място в сериите на 100 м гръб на олимпийските игри в Париж и отпадна. Дебютантката преплува дистанцията за 1:02,16 минути, което е далече от нейното най-добро постижение. Първа в тази..

публикувано на 29.07.24 в 12:37

Предстои 10-то издание на международно състезание Burgas Skate Open

10-то и единствено Международно скейт състезание в България Burgas Skate Open  ще се проведе в  периода от 16 до 18 август на различни локации в Бургас, съобщават от Общината . В предстоящото юбилейно издание ще се включат скейтъри от България,..

публикувано на 29.07.24 в 12:13
Йоана Илиева е осма в схемата при сабльорките.

Българи в шест спорта на Игрите днес

В шест спорта България ще има представители днес на олимпийските игри в Париж. В 10:15 часа (наше време) започват квалификациите при смесените отбори на въздушен пистолет на 10 метра. Антоанета Костадинова и Кирил Киров са нашите представители в тази..

публикувано на 29.07.24 в 08:40