Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна литературният конкурс "Морето!"



Четвъртото поредно издание на литературния конкурс „Морето!“ вече започна. Той ще продължи до 10 септември и е за кратки произведения в проза и поезия. Организатор е сдружение „Лумен“ и е част от есенните ахтополски празници. Конкурсът е за автори от цялата страна и за всички възрасти, каза за БНР Бургас Катя Съева - председател на сдружението:

    "В две категории могат да изпащат кратки и непубликувани произведения в проза и стих. Като за прозата авторите могат да изпращат 1 разказ с обем до 5 стр.; а за категория поезия до 3 стихотворения. по електронен път в Word документ на електронен адрес – zakonkursa.lumen@gmail.com и във фейсбук страницата ни на Сдружение "Лумен". Произведенията трябва да бъдат придружени с кратка биографична информация за автора и координати за обратна връзка (телефонен номер и адрес по местоживеене) Те ще бъдат разгледани оценени от жури в състав Митко Новков (председател), Христо Карастоянов и Вера Петрова. Това е нашето жури, а самите награди ще бъдат обявени по време на есенните ахтополски празници, които ще бъдат от 21 до 23 септември, където ще бъде и традиционното награждаване на победителите. конкурсът се реализира с подкрепата на Кметство Ахтопол. Отличените автори в Категория „Проза“ и в Категория „Поезия“ ще получат съответно: Първа награда – парична премия в размер на 300 лв. и плакет; Втора награда – ваучер за уикенд в Ахтопол и плакет; Трета награда – 150 лв. и плакет. Предвидени са и поощрителни награди. 
Миналата година в конкурса се включиха 148 участника, с всяка изминала година броят им се увеличава, което е най-радостното. Нямаме възрастови ограничения. Най-младият ни участник до този момент беше едно 11-годишно момче от Карнобат, което ни впечатли много, и което ни изпрати прекрасно произведение....Учяастват и утвърдени автори. Поезията обаче преобладава..."

Самата идея на тази литературна инициатива е да се развива като конкурс за българска маринистика, допълни Катя Съева. А миналогодишното издание беше изцяло посветено на инициатора на конкурса – Георги Ингилизов, допълни тя. 

Чуйте повече в интервюто:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Последният гларус" открива BIFF 2024 в Бургас

Международният филмов фестивал Бургас започва тази вечер в морския град. На откриването от 21 часа на откритата сцена „Охлюва“ ще бъде Теодор Ушев, който селектира анимационната програма и актьорът Юлиян Вергов като част от журито. Над 40 заглавия представя деветото издание на фестивала. В конкурсната програма има 6 заглавия, които са..

обновено на 19.07.24 в 15:27

Sea of Black Festival ще се проведе в Бургас на 3 август

И тази година SEA OF BLACK FESTIVAL ще се проведе по традиция в Бургас на 3 август.  На 12-ото издание на фестивала ще се изявят родните банди - HELLBOUND, FORM OF EXISTENCE, MENTAL DESTRUCTION, WRECKAGE, АЛКОФИЛИЯ, GOLIATH, SICKENING JOKE, L.S.D. и ATTAXIC. Специални гости са AKRAL NECROSIS от Румъния, които са познати на публиката от предишното си..

публикувано на 19.07.24 в 15:14

В Бургас предстои и Cinema&Beer Weekend

Предстои тематичен уикенд Cinema&Beer Weekend, от 19 до 21 юли, който ще обедини Международния филмов фестивал Бургас (BIFF`24) и Metalhead Beer Fest. Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли и ще продължи чак..

обновено на 19.07.24 в 14:10

Deep Zone Project с музикално шоу на остров Света Анастасия

Музикално шоу на остров Света Анастасия са подготвили от Deep Zone Project на 19 юли (петък). Те ще представят “Златни БГ Хитове” в ремиксирани модерни версии. На сцена под звездите публиката ще се забавлява с DJ Dian Solo, Eva Maria (vocal), Danny Dimitroff (guitar). Организаторите обещават  танци под звездите с едни от най-обичаните български песни...

обновено на 19.07.24 в 14:09

Мила Роберт с премиера в Бургас на „Солени същества“

Специална премиера на анимационния клип „Солени същества“с Мила Роберт в Бургас. Видеото ще бъде представено н а 19 юли (петък) от 22.00 часа в бара в Морската градина под Летния театър от неговите автори. По музика на Мила Роберт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация..

обновено на 19.07.24 в 14:09

Цигулари и солисти от страната и чужбина се събират в Бургас

Четири концерта ще бъдат представени на почитателите на класическа музика в Бургас. Те са част от проекта на фондация "Арденца", финансиран от Национален фонд култура в партньорство с Община Бургас. Една седмица се провеждат майсторски класове в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ , където млади музиканти усъвършенстват своите клавирни и струнни..

публикувано на 19.07.24 в 12:30

Примабалерината Красимира Колдамова гостува в Бургас за премиера на книга, вдъхновена от нейния живот

Световната критика я определя като една от най-ярките звезди на балета в Европа за 20 век, а големият български поет и драматург Стефан Цанев я нарича  “Летящият бял символ на цяло едно поколение артисти, музиканти, художници, поети” . Думите са за примабалерината Красимира Колдамова, която ще гостува днес ,19 юли в Бургас.Тя ще бъде специален гост..

публикувано на 19.07.24 в 10:20