Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РДГ-Бургас: В защитена зона Силистар се поддържа съществуващ път, необходим на пожарните

Снимка: Gery Nikolova

Нови горски пътища не са изграждани в защитена зона Силистар. Това заяви директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов след разпространени кадри на прокаран с булдозер път преди плаж Листи в Природен парк "Странджа".


Той обясни, че горскостопанският план от 2016 година на Държавното горско стопанство в Царево показва, че тези пътища трябва да се поддържат във вид, за да може пожарни автомобили да навлизат в иглолистните масиви и да гасят горски пожари.


„Това са стари съществуващи пътища, по които е извършено престъргване с тежка техника. Категорично по цялото трасе няма съборени дървета. Единствено в долния край, където свършва пътя на метри от морето, има дъборени на две места по десетина дървета, но те са издънкови стебла, не е ценна дървесина.“


Станимир Божанов уточнява, че тези дървета са били опасни и така или иначе е трябвало да бъдат премахнати.


Проверката на Регионалната дирекция по горите в Бургас е била съвместна с директора на Държавно горско стопанство в Царево.


Припомняме, че Тома Белев от от Асоциация на парковете в България разпространи кадрите, в които се виждат следите от тежка техника и изпрати сигнал до институциите, за да се установи дали има извършени нарушения в защитената зона „Силистар“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Парична гаранция по 10 000 лв наложи Бургаският апелативен съд на двама, които са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група. За ръководител на криминалната структура е задържан Динко Вълев, известен като ловецът на бежанци.  Динко Вълев вече е с ново обвинение Първоначално Ямболският окръжен съд наложи на двамата..

публикувано на 25.04.24 в 16:31
снимката е илюстративна

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите. Местния парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лв. на 450 лева за физически лица.  Ограничението..

публикувано на 25.04.24 в 14:52

Днес гледат мярката на обвинения в палеж на самосвал и вишка

Районният съд в Бургас гледа мярката на задържания за палежа на самосвал и вишка в района на 5-ти километър. Случаят е от 25 март. Общата стойност на запалените автомобили възлиза на 130 000 лева. И двете превозни средства са собственост на едно търговско дружество. Задържаха криминално проявен за палеж на самосвал и вишка Районната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Крадец задигна електрически уреди и домашни потреби от мъж в Грозден

21-годишен криминално проявен мъж от сунгурларското село Грозден е откраднал телевизор, кафе-машина, микровълнова печка, дрехи, чинии, пердета и други вещи, собственост на 46-годишен съселянин.  Служители от Районното управление в Сунгурларе са установили извършителя. Той е осъществявал кражбата в периода от 1-и до 24 април тази година чрез взломяване на..

публикувано на 25.04.24 в 08:49

Задържаха криминално проявен за палеж на самосвал и вишка

Задържаха извършителя на палежа на два товарни автомобила (самосвал и вишка) на местна бургаска фирма. Деянието е извършено  на 25 март в района на 5-ти километър.  Задържаният 47-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, имал неуредени финансови взаимоотношение. Разпитани са очевидци, включително и пред съдия, видеотехническа експертиза..

публикувано на 24.04.24 в 14:45

Институциите в Царево обединяват усилие срещу престъпността

Междуведомствена среща се проведе в Царево по отношение на превенцията, противодействието на престъпността, пътната безопасност и сигурността. В нея участие взеха  комисар Генчо Атанасов зам. - директор на ОД МВР - БУРГАС, главен инспектор Владимир Колев - ВПД Началник РУ-Царево и кмета на община Царево Марин Киров, както и  кметове и кметски наместници...

публикувано на 24.04.24 в 12:39

Звено ще се бори с престъпленията срещу политическите права на гражданите

Междуведомствено звено за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите създадоха Окръжна прокуратура-Бургас, ОД на МВР-Бургас и ТД „НС“-Бургас. То ще има обхват на действие до 11.06.2024 година - денят след провеждането на изборите за членове на Европейския парламент и тези за български народни представители. В..

публикувано на 24.04.24 в 12:09