Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят в поредица от срещи новите мерки по Програмата за морско дело и рибарство (ОБНОВЕНА)

Първата информационна среща се състоя в Поморие

| обновено на 22.07.19 в 15:43
6
Снимка: Свобода Атанасова




Новите мерки по Програмата за морско дело и рибарство бяха представени в Поморие. Това е първата информационна среща с представители на ресорното министерство, от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, и от риболовния бранш. 

Част от новите мерки в програмния период до 2020 година са свързани с Аквакултури, осигуряващи екологични услуги, също и преработването на продукти от риболов и аквакултури, посочи Лозана Василева, - заместник-министър на земеделието, храните и горите:

„ Успяхме да договорим над 130 млн лв. безвъзмездна финансова помощ. Стартираха и приемите на проектни предложения по мерките от стратегиите за водените от общностите местно развитие на местните инициативни рибарски групи“.

Предприети са и мерки за скъсяване на сроковете с исканията за междинни плащания, посочи още зам.-министър Василева.

Очакваме да бъдат усвоени повече средства, а програмата да засили своята дейност, каза д-р Йордан Господинов от БГ ФИШ.


"В миналия програмен период чашата беше наполовина пълна, което беше добре, нека да бъде повече от половината пълна тази година. Както имаме покана за сътворяването на новия програмен период  и в документа, администрацията нека да търси нашето съдействия за да има и по ефективни резултати и да се обърне повече внимание на нашия сектор..."

Искайте от нас, но и ни съдействайте, за да не закъснее следващата програма отново с две години като през този програмен период, уточни още Йордан Господинов.
Според колегите му от бранша  Пламен Симеонов и Димитър Янчев,  председател на "Морски сговор":

"Много проблеми в браша има и ако трябва да коментираме нещо в много кратко време като днес, то това време няма как да стане. Това, което искам аз да ви кажа е усилията, че не трябва да спират.
Проблемите са, че дребно мащабният риболов на практика не съществува в закона. Оттук идват и проблемите. Трябва да се появим в закона и възможностите стават други..."

Трябва да се появим в закона като отделна категория, също както любителите рибари, които са в закона, а нас ни няма, допълниха още Димитър Янчев и Пламен Симеонов.

16 депутати от комисията по земеделие в Народното събрание присъстваха на изнесено заседание в Поморие. Предстои утре такъв информационен ден да има и в Царево, и на 30 юли в Стара Загора.Чуйте повече в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Назначена е охрана от НСО и МВР на Ахмед Доган

На почетния лидер на ДПС Ахмед Доган вече е назначена охрана от НСО и МВР, съобщават от пресцентъра на вътрешното ведомство. Сигнал за нуждата от такава охрана беше изпратен на 28 август 2024 г. от Държавна агенция "Национална сигурност". Той беше подаден от Джевдет Чакъров и касае г-н Ахмед Доган. На лицето незабавно е осигурена охрана от НСО и МВР,..

публикувано на 31.08.24 в 07:34

Засилиха полицейското присъствие пред "сараите" в Росенец/ОБНОВЕНА/

За кратко този следобед бе засилено полицейското присъствие пред "сараите" в парк Росенец край Бургас.  Към 16 часа бе обособен втори полицейски пост близо до "бариерата" на 100 метра преди резиденцията. Там бяха ситуирани 3 коли и екипи на Специализирани полицейски сили. Жандармерия пък пристигна до сараите. Това се случва след като имаше сблъсък..

обновено на 30.08.24 в 16:20

Севим Али: Днес привържениците на Ахмед Доган в парк Росенец се очаква да се увеличат (ОБНОВЕНА)

Симпатизанти и членове на ДПС, приближени до почетния му председател Ахмед Доган се събраха късно снощи пред имотите му в парк Росенец и в столичния квартал Бояна, след като новият им собственик Данаил Папазов поиска Доган да ги напусне. Дошлите да подкрепят лидера си определиха случилото се като самоуправство. Днес се очаква да се увеличат в..

обновено на 30.08.24 в 08:21

Привърженици на Доган се събират в Росенец, призовават да бъдат защитени правата му (СНИМКИ И ВИДЕО)

Привърженици на Ахмед Доган са се събрали пред резиденцията му в "Росенец" и призовават да бъдат защитени правата му.  "Призовавам чрез вас медиите служебния министър–председател, президента на България и председателя на агенция "Държавна сигурност" да осигурят правото на д-р Ахмед Доган като български гражданин. Това, което се случва в..

публикувано на 29.08.24 в 21:58
Даниела Божинова

„Зелено движение“ провежда срещи с различни формации в страната

Партия „Зелено движение“ провежда срещи с различни формации в страната за осигуряване на демократично мнозинство в следващото Народно събрание. На предходните избори партията се яви самостоятелно и отбеляза ниски резултати. За народни представители за тях гласуваха 0.43%. Проведохме разговори с някои по-малки партии, предстоят ни разговори с..

публикувано на 29.08.24 в 14:21

Общинските съветници от КОД-Български възход се отчетоха за дейността си до момента

Общинските съветници от групата КОД-Български възход, направиха отчет за дейността си от началото на мандат 2023. Над 20 са докладните записки, предложенията и питанията, които са приети до момента. Те са основно в здравеопазването и социалните дейности.  Първоначално бяхме си поставили за цел на всеки 6 месеца да правим такъв отчет, каза Стоян..

публикувано на 28.08.24 в 17:33

Президентът ще издаде указ за назначаването на правителство. Вижте кои министри предложи Главчев

"Уважаеми господин, вземем дами и господа, уважаеми медии в изпълнение на изискване. 99 алинея 5 от конституцията. Изложения ми от вас мандат. 220 от 02-08 имам. Удоволствието да ви представя структура и персонален състав на министерски съвет. Структурата е с министър председател, един заместник министър-председател и министри, които ще ръководят..

публикувано на 26.08.24 в 10:13