Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Николов: Досега Бургас беше дискриминиран и не беше допустим бенефициент по рибарската програма в последните няколко години



Започва приемът на проектни предложения за новата мярка в рибарския сектор. Тя е насочена към изграждането на нови или модернизация на съществуващи предприятия в бранша. Отворената мярка е за „Преработване на продуктите от  риболов и аквакултури”.  Община Бургас и Местната инициативна рибарска група Бургас- Камено очакват бенефициентите да бъдат по-активни и да представят своите проекти в два допустими срока - до 2 септември и 30 декември. 

Досега Бургас беше дискриминиран и не беше допустим бенефициент по рибарската програма в последните няколко години, посочи кметът Димитър Николов:

"Знаете добре през последните програмни периоди  големите градове като Бургас и Варна бяха изключени категорично от рибарската програма и от възможностите, които дава тя към всички регистрирани в големите градове рибари. В това число малки рибари индивидуални с малки плавателни съдове и големи организации и фирми, които работят в Черно море, но са юридически регистрирани в градовете. Това беше една дискриминация, срещу която ние се борихме, ходихме до Европейската комисия да разговаряме, до Главна дирекция, аргументирахме се, че по този начин ние ощетяваме всички в този сектор..." 

Първата мярка вече е налична, а програмата с шест мерки има за цел да се повиши конкурентоспособността на местния бизнес в рибарския сектор, създаване на нови работни места и грижа за природните ресурси на Бургас, допълни Димитър Николов. Заместникът му Руска Бояджиева обясни параметрите на първата отворена мярка:


"Тези 3 млн лева ще бъдат налични под формата на няколко процедури за финансиране насочени към рибари и към фирми, които се занимават с рибарство. Това сам по себе си е един уникален подход, защото до този момент европейските средства, които се отпускаха се разпределяха от министерствата. Пробивът е, че на местната общност и се гласува доверие да разполага с един финансов ресурс, с който самата общност да реши в какви направления той да отиде".

Важно е да знаем, че по този начин на нас в община Бургас и местната инициативна рибарска група се гласува доверие, посочи още Руска Бояджиева. Самата рибарска група Бургас-Камено е съставена в края на 2017 година, каза изпълнителният ѝ директор Кремена Чиликова:

"Нашата територия, която обхваща е част от Бургас, включваща настоящите квартали от землищата на „Крайморие“, „Меден рудник“ и Рибарското селище (Ченгене скеле); Община Бургас: селата Маринка, Извор, Твърдица и Димчево; Община Камено:  Камено и селата: Кръстина, Винарско, Вратица, Трояново, Желязово, Русокастро, Ливада, Тръстиково, Константиново, Полски извор, Черни връх, Свобода..."

Максималният размер на сумата, за която може да се кандидатства по тази мярка с един проект, е 97 000 лева, каза Кремена Чиликова. 

Офисът на Местната инициативна рибарска група Бургас-Камено е в кметството на к-с "Меден рудник". Неговите служители ще помагат при изготвянето на проектите. Мейлът е office@flag-burgas.org.

Чуйте повече в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: Пожарът около село Воден е локализиран

Към момента обстановката е спокойна, най-големият пожар около село Воден е локализиран, заяви служебният премиер Димитър Главчев, който отговаря на въпроси от медии и граждани в директно излъчване на страницата на правителството във Фейсбук. По думите му, предстои до края на деня да бъдат преместени силите, които се намират в пострадалия..

публикувано на 23.07.24 в 10:58
Димитър Главчев, служебен министър-председател

Служебният премиер ще отговаря на въпроси от граждани на живо във Фейсбук

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще отговаря на въпроси на граждани и медии на живо във Фейсбук, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Началото на живото излъчване ще е от 10 часа. Могат да се задават въпроси както по време на излъчването, така и предварително - под анонса в социалната мрежа . Част от вече отправените са..

публикувано на 23.07.24 в 07:47
Н. Пр. Йоси Леви Сфари, посланик на Държавата Израел в България

Терористи държат четирима заложници от България. Има стъпки, които трябва да предприемете

Хутите държат двама заложници от България. "Хамас" също държи двама заложници от България. Има стъпки, които България – както и всяка друга държава от ЕС – трябва да предприеме, за да предотврати бъдещи нападения и да се бори с тази терористична дейност, заяви посланикът на Израел в България Н. Пр. Йоси Леви Сфари в интервю за БНР Бургас. Той..

публикувано на 22.07.24 в 17:45
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

"Възраждане" искат засегнатите от пожарите да бъдат настанени в хотели

Парламентарната група на "Възраждане" ще внесе утре в Народното събрание проект на решение пострадалите от пожарите, чийто дом е бил разрушен от пламъците, да бъдат настанени в хотели в близките градове за сметка на държавата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Според него е недопустимо хората да живеят във фургони, а..

публикувано на 22.07.24 в 11:21

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след..

обновено на 22.07.24 в 11:20

Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

Намаляват шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Днес президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен. Месец и половина след предсрочните парламентарни избори шансовете 50-ият парламент да намери..

публикувано на 22.07.24 в 07:36

Ахмед Доган пред младежкия актив на ДПС: Това е едно препятствие, с което трябва да се справим

"Гордея се с вас! Вие всъщност сами предложихте изхода, сами очертахте стратегията на ДПС. Това е едно препятствие, което трябва да преодолеем, едно предизвикателство, с което трябва да се справим." Това заяви пред младежкия актив на ДПС почетният председател  Ахмед Доган във видео, разпространено от пресцентъра на партията във фейсбук.       Доган..

обновено на 20.07.24 в 22:59