Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Районният съд в Бургас остави в ареста двама от обвиняемите за телефонни измами, другите са пуснати под домашен арест

  Районен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Красимир и Илиян. На другите двама обвиняеми за телефонни измами, Бончо  и Васил , съдът взе мярка за неотклонение домашен арест с електронно наблюдение.

Красимир  и Илиян, като извършители и Васил,  Бончо и Тодор, като помагачи, са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че в периода от 19.07.2019 г. до 20.07.2019 г., в гр. Средец, с. Равнец и в гр. Бургас, в условията на продължавано престъпление, в съучастие, първите двама се представяли за длъжностни лица – служители на полицията, с цел да набавят за себе си и за съучастниците си имотна облага. На 19.07.2019 г., Красимир  и Илиян , в съучастие като извършители и Васил, помагач, в гр. Средец, заблудили  жена  да даде парична сума от 600 лв., за да помогне на полицията за залавянето на престъпници. 

На 20.07.2019 г., в с. Равнец, обл. Бургас, Красимир  и Илиян , в съучастие като извършители с Бончо  и Тодор , помагачи, направили опит да заблудят друга жена., че следва да даде парична сума от 2000 лева, за да бъде застрахована и да не я намерят измамници, както и че застрахователното дружество ще й възстанови средствата, като деянието останало недовършено по независещи от волята на дейците причини. Всички причинени вреди възлизат на обща стойност 2600 лева.

Събраните до момента доказателства сочат на обосновано предположение за извършено престъпление. В своите мотиви Районен съд – Бургас казва: „Преди всичко е редно да се посочи, че всеки от четиримата обвиняеми е привлечен в това процесуално качество по т.нар. „работно обвинение“, понятие непознато на закона, но разпространено в практиката, особено при усложнени престъпни прояви, каквито понастоящем започват да се разследват. С други думи, безспорно предстои прецизиране на обвинението.“

Според съдебната инстанция е налице реална опасност обвиняемите Красимир и Илиян  да се укрият или да извършат друго престъпление, ако не бъдат задържани. Двамата обвиняеми разполагат с финансови средства и са мобилни, поради което могат да се укрият и да избегнат наказателна отговорност. Красимир  е реабилитиран, но е бил осъждан 3 пъти за измами. Илиян  е бил осъждан 4 пъти за измами. При всяко от тези осъждания е търпял ефективно наказания „Лишаване от свобода“.

Районен съд – Бургас прие, че Бончо  и Васил  са с по-ниска роля в извършените деяния. Двамата не са осъждани. Васил е на 70 години и е със сериозно влошено здравословно състояние. В този смисъл престоят му в арест би бил рискован за неговия живот.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в 3-дневен срок.

С друго определение на Районен съд – Бургас бе взета мярка за неотклонение  домашен арест спрямо Тодор, петият обвиняем за телефонните измами.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въоръжен мъж е нахлул в офис за бързи кредити в Ямбол

Въоръжен мъж с газов пистолет е нахлул  в офис за бързи кредити в Ямбол. Охраната незабавно е повалила на земята 63- годишният мъж и го е обезвредила, съобщиха от полицията.  Няма пострадали, причините за инцидента се изясняват.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 30.10.20 в 17:49

Заловиха трима иманяри с близо 170 антични монети и артефакти

Близо 170 монети и фрагменти от артефакти от различни епохи са намерени и иззети в Поморие. Специализираната полицейска операция е на служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР - Бургас и Районно управление – Поморие. Проверени са три частни домове, разположени на територията на Община Поморие, обитавани от мъже на възраст от 42 до 54 години...

публикувано на 30.10.20 в 12:48
Снимката е илюстративна

Мъж сложи край на живота си в бургаския комплекс "Меден рудник"

55-годишен бургазлия се е прострелял с ловна пушка в гърдите. Това съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Бургас. Инцидентът е станал в първите часове на деня в бургаския комплекс "Меден рудник". Оръжието е било законно притежавано от пострадалия. Във връзка с информация, че бургазлията е сложил край на живота си заради инфектиране с коронавирус,..

публикувано на 30.10.20 в 11:21
снимката е илюстративна

67-годишен мъж загина след взрив в Несебър

67-годишен мъж загина след взрив в Несебър. От полицията съобщават, че съседи са чули силен шум, наподобяващ избухване на газова бутилка. Униформените  служители пристигнали на място, са констатирали  възникнал пожар и изкъртен прозорец на дограма на втория етаж на къщата.  Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и трима огнеборци. По..

публикувано на 30.10.20 в 10:57
снимката е илюстративна

Мъж е блъснат от бързия влак от Бургас за София

Мъж е блъснат от бързия влак от Бургас за София. Той е намерил смъртта си в четвъртък в района на ж.п. гара Глумче.  Към момента самоличността на мъжа не е установена.  Смъртта му е констатирана от екип на Центъра за спешна медицинска помощ - Карнобат.  Тялото на мъжа е откарано за аутопсия в отделение "Съдебна медицина" при УМБАЛ - Бургас. По случая..

публикувано на 30.10.20 в 10:01

КАТ - Бургас няма да работи днес след 13.00 ч.

Сектор „Пътна полиция” в Бургас няма да обслужва граждани днес след 13.00 ч. Причината е профилактика на системите за „Регистрация на МПС”, съобщиха от полицията. На гише № 3 ще се предоставят услуги за издаване на транзитни табели с регистрационен номер /транзитни номера/.

публикувано на 30.10.20 в 08:29
снимката е илюстративна

Акция „Зима“ ще стартира на 01 ноември

Акция „Зима“ ще стартира на  01 ноември 2020 г и ще продължи до 30 ноември 2020 г. Тя се организира от „Пътна полиция“, Съюза на българските автомобилисти и Българския Червен кръст. Акцията включва три кампании, реализирани успешно през последните години: -  От 01 до 10 ноември 2020 г. е първата кампания „С безопасно пътно превозно..

публикувано на 29.10.20 в 12:34