Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиневъди от Поморие и Несебър скочиха срещу ветеринари

Стопаните на малки ферми влязоха притеснени на срещата, излязоха гневни

| обновено на 30.07.19 в 14:40


Стопани на малки ферми от Бургаска област скочиха срещу указанията на ветеринарите да избият доброволно животните си. В информационната среща с участието на учени от Тракийския университет и ветеринари от Областната агенция по безопасност на храните се включиха кметове на населени места и стопанства от общините Бургас, Поморие и Несебър. 

В община Поморие се намира третият по големина свиневъден комплекс важен за развитието на отрасъла в региона – този в Ахелой. Това подчертаха от здравните власти в началото на срещата. Над 30 собственици на малки ферми се отзоваха на поканата, повечето от тях гледат между 100 и 150 животни. Те са изключително притеснени и недоумяват защо след като в бургаска област няма активно огнище на заболяването в момента, а се препоръчва избиването на животните преди да са заразени. Стопаните дори изразиха подозрение, че зад унищожаването им стоят икономически интереси на големите играчи в бранша. Въпрос на време е африканската чумата да стигне до бургаски регион, затова се препоръчва доброволното клане на домашните свине, обявиха  Стопаните реагираха бурно. Те настояват за обезщетение и искат разумен вариант за поминъка си:

"Махаме ги, но трябва да имаме някакво обезщетение. Утре детето ми тръгва на училище, трябва да му купя дрехи, маратонки. Като ми вземете животните, ми режете главата, хвърляйте ме направо с тях в дупката. На хапчета сме 15 дни!"

"Имам две прасета, като малки деца ги гледам, сутрин и вечер им мия, със собствен фураж ги храня, сигурен съм, че не са заразени. Заклах ги сутринта, сънувам ветеринарни лекари!"

"Да посочат кланица, ако каже правителството за една седмица ще ги махнем. Ако не хората ще ги пускат в гората и за една седмица ще свалим чумата при нас."

По решение на централната епизоотична комисия 67 кланици в страната ще бъдат наблюдавани при постоянното присъствие на ветеринар и военна полиция, за да не се допусне клане на нерегламентирани домашни свине. Нито една от тях не е на територията на Бургаска област и стопаните не получиха отговор на въпроса къде могат да транспортират своите прасета. Така те влязоха на срещата притеснени, а излязоха гневни.

В малките населени места, където се отглеждат животни от така наречения заден двор, вече е започнало доброволното им избиване. Това съобщи кметът на бургаското село Равнец Христо Колев, където са преброени 140 прасета. До края на седмицата стопаните сами ще ликвидират животните си, уточни Колев. 

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер

Извършена е процедура по претоварване на нефт на рейда на пристанище Бургас, това е причината  за осезаема миризма на нефтопродукти в ранния следобед в града. Десетки са били сигналите на гражданите, съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. След разговори с Морска администрация и РИОСВ, е установено, че се касае за разрешена от Морска..

публикувано на 15.07.24 в 17:54

Да помогнем на малкия Алекс в тежката му битка с рака

Малкият Алекс се нуждае от помощ, за да пребори раково заболяване. Детето е диагностицирано с тумор в мозъка. Майката е учител в бургаското училище СУ „Петко Росен“ и колегите й се обръщат към всеки, който има възможност да помогне в тежката битка, която им предстои. Алекс се нуждае от операция в Турция, а необходимите средства за нея са..

публикувано на 15.07.24 в 17:01

Обновиха местността „Краставото кладенче“ край Стефан Караджово

Община Болярово и кметство Стефан Караджово обновиха местността „Краставото кладенче“.  Там са поставени нови пейки и маси. Има обособен кът за децата. Чешмите, от които тече лечебната вода срещу кожни заболявания, са почистени.  Съществува легенда, че водите извират от античен нимфеум. Красивото кътче в боляровската община се посещава почти ежедневно,..

публикувано на 15.07.24 в 16:41
ГКПП Малко Търново

Възстановяват дезинфекцията на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 16:37
Сухи треви горят до Твърдица

Сухи треви горят до Твърдица и широколистна гора край село Габър

В ранния следобед е получен сигнал за пожар малко преди село Твърдица, посочи старши комисар Николай Николаев, началник Областната служба Пожарна безопасност. Горят сухи треви и храсти, има опасност за селскостопанска постройка и конюшни, но не и за населеното място. Три екипа работят на място, очаква се и водоноска от Бургас. Горски пожар..

публикувано на 15.07.24 в 16:07
снимката е илюстративна

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово, който избухна на 12 юли. Засегнати от огъня са около 8 000 декара, от които 2500 широколистна гора.  Два противопожарни екипа са разположени до селата, като се следи за възпламеняване на загасени огнища. В целия регион рискът от възникване на пожари е екстремен-..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Бургас отбеляза 111 години от кончината на Коджакафалията

Бургас отбеляза 111 години от кончината на най-големия дарител на морския град Александър Георгиев – Коджакафалията. Той е роден в село Зидарово през 1830 година. В знак на признателност към делото му, граждани и представители на общината поднесоха цветя пред паметника му на ул. „Цар Симеон I”.  Сред гостите на събитието бе и родственицата..

публикувано на 15.07.24 в 14:10