Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ямболското село Дряново започва традиционният Илинденски събор

Северняшката сватба
Снимка: Жоро Александров

За 154 път в ямболското село Дряново се провежда Илинденски събор. Посветен е на закрилника на селото Свети Илия и се отбелязва от 1865 година насам.
Традиционният събор в Дряново се провежда винаги на Илинден по стар стил. Легендата разказва, че Св. Илия бил толкава запленен от красотата на природата около селото, че дръпнал рязко юздите на коня си, а копитото му се отпечатало върху скала, под която бликнал лековит извор, разказва председателката на местното читалище Пенка Димитрова.
"Още през турско време нашите деди са построили параклис с неговото име, който е прочут и с лековитата си вода. В самия параклис извира вода и там всички ходят за здраве да си вземат, пият, има и хора, които преспиват."
Празничната програма ще започне в 20 часа на площада в Дряново.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02

Мариус Куркински играе днес "Нашенец" в Бургас

Мариус Куркински гостува днес в Бургас със спектакъла "Нашенец".  Това е моноспектакълът, с който през ноември миналата година актьорът отбеляза 30 години на театралната сцена, припомнят организаторите. На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории...

публикувано на 14.07.24 в 08:41

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25