Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заради превантивните мерки срещу африканската чума:

Стопаните от Винарско доброволно заклаха прасетата си

Умъртвени са 36 животни в 25 стопанства

Жителите на Винарско, община Камено, които са отглеждали свине в задните си дворове са заклали животните си. Мярката се налага превантивно заради африканската чума . Селото попада в 20 км защитна зона около свинеферма в Крумово градище.

Първоначално стопаните обявиха, че няма да заколят животните си и готвеха протест, но след това промениха позицията си, съобщи кметът на селото Стайко Манев:

„Имаше обявен протест, но след като се срещнахме с компетентни хора и разговаряхме стана ясно, че нещата са много по сериозни от колкото ние си ги представяме  за това решихме, че прасетата трябва да бъдат заколени доброволно. Чухме, че ще се плаща на животно по 300 лева и хората омекнаха и решиха, че по добре да си изпълним заповедта.“

Според кмета има опити проблемът да се политизира, а това не трябва да се допуска:

„В неделя, когато се бяхме събрали да решим какво да правим, хора които присътваха се опитаха да го поставят на политическа основа, едва ли не, че Бойко Борисов е решил това! Знаете, че в една такава ситуация на всеки му е трудно, особено на правителството да вземе едно такова решение и то преди избори. Няма такъв луд човек, който преди избори да реши да избива животните в стопанствата на хората! Ситуацията е пагубна за цялото свиневъдство, значи така се налага да се постъпи!“

25 собственици на прасета вече са заклали животните си, но някои съжаляват ,че са го направили, защото до момента в района няма открит случай на африканска чума:

„Принудиха ни да го направим! Аз заглах две от животните си, но третото няма да го заколя! Чета в интернет, че в България чума няма и Европа отказва да даде пари за обезщетение на стопаните, защото тук няма африканска чума…

Това е чист сценарий на бизнеса, да ни накарат да купуваме от тяхното скъпо месо. Заразата пламна от свинекомплексите…

Това е най – голямата грешка, сега ще ни изпратят най – голямата мръсотия да ядем!“

В село Винарско са заклани 36 свине, стопаните се надяват да получат обезщетение за загубите си.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три бургаски села се вдигнаха на протест: Искаме чиста вода!

Със скандирания “Искаме вода“ жители на три бургаски села блокираха кръстовище в село Маринка, което е част от Международния път Бургас - Малко Търново. Причина за недоволството е честото спиране на водата заради аварии, а в две от селата вместо вода от чешмите тече кал. За да се предотврати струпването на коли, полицаи отбиваха движението по обходен..

публикувано на 01.08.21 в 11:47

Водолази от „Приятели на морето“ почистват морското дъно край бургаския мост

Водолази от сдружението „Приятели на морето“ почистват днес  морското дъно край моста. Целта е да се извадят колкото се може повече отпадъци до една от най-оживените части на плажната ивица. В морето се изхвърлят от фасове до пръстени, включително строителни отпадъци и пазарска количка от хипермаркет, споделят гмуркачи. Юристът и водолаз Стефан Цинцарски..

публикувано на 01.08.21 в 10:06

Жителите на бургаското с. Маринка с блокада на пътя заради проблеми с водата

Жители на бургаското село Маринка планират днес блокада на международния път, минаващ през селището. Недоволството е заради чести ВиК аварии и спиране на водата. Предвижда се движението към подходите на Бургас и Малко Търново да бъде спряно между 10 и 10.15 часа. Често спиране на водата и загуби по старата водопреносна мрежа са причината за протеста на..

обновено на 01.08.21 в 09:12
Първият им успех бе с Имам в сърцето си море

"Заклинание" с високото признание от "Бургас и морето"

Творческият екип на композитора Петър Алексиев и вдъхновяващия  Ивайло Вълчев заедно с Фортисимо и ангелогласната Кристина Дончева,  отново спечели  Бургас и морето. Песента им Заклинение беше с най добър резултат  и във вота на публиката.    Първото им отличие на този конкурс  бе със заглавието Имам в сърцето си море през 2017 година.

публикувано на 01.08.21 в 08:21

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас, информират от пътната агенция. По-рано заради катастрофа на пътя част от трафикът се пренасочваше в едната лента.

публикувано на 30.07.21 в 16:07

Бургаски депутати питат регионалния министър за ремонтите на пътищата в областта

Депутатите от ГЕРБ-Бургас Жечо Станков, Деница Николова и Галя Желязкова отправиха въпрос към регионалния министър в служебния кабинет Виолета Комитова относно ремонтът на пътищата в областта. Бургаските депутати поискаха повече информация какво се случва след отмяната на заповедта за спиране на ремонтите дейности от АПИ. „Надявам се да се..

публикувано на 30.07.21 в 15:47
Спряганият за кандидат - премиер Петър Илиев

"Булевард Демокрация" - на 30 юли

Целокупна България е притаила дъх, направени са аларми на телефоните, навити са будилници за студио… извинете – за часа „Хикс“ (или „Хъ“). Тогава, спечелилата изборите партия, ще обяви кой ще е вторият им кандидат – премиер. Защото първият, Николай Василев, отнесе един ЗИЛ хейт, както е модерно да се казва. Втората номинация е обвита в тайнственост..

публикувано на 30.07.21 в 15:02