Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хотелите, които не са преценили ценовата си стратегия, излизат с намаления между 15 и 30%

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС
Туризмът стои стабилно през август, това е месецът, в който постигаме върха на сезона, на 3 август достигнахме средна заетост от 88 процента, отбелязва Румен Драганов от  Института за анализи и оценки в туризма:


"Ще имаме две дупки- едната е след първата деседневка, а другата е непосредствено преди края на месеца, тъй като от 1 септември отново започва по-интензивно посещение на черноморското крайбрежие.

Тази година независимо, че се явява по-слаба, по никакъв начин не променя общото добро състояние на туризма в този период."


Наблюдаваме в началото на август около 28 % от хотелите да обявяват намаления в рамките между 15 и 30%, в единични случаи имаме и по-големи намаления, стигат до 50 процента, но стабилните хотели 3, 4 и 5 звезди, които имат качествен туристически продукт, продължават да държат цена, те не само че се продават много добре но и много от тях легловата база е продадена до края на месеца, така че не стои въпросът за намаления. Такива наблюдаваме в хотели, които не са преценили правилно своята ценова стратегия, и сега се налага през август да правят намаления , но това не се практикува в туристическия бранш, тъй като се създават разочаровани туристи измежду тези които по-рано са записали своите почивки.

Заплахата за всички, които се занимават с туризъм в България е една и съща- стагнацията. Оскъпяването на консумативите, поскъпването на тока, повишението на цените от доставчици в резултат на поскъпването на ел.енергията плюс увеличаването на заплатите. Масово в туризма, независимо кой колко добре работи, тази година харчи повече в абсолютни числа. Това е и някакъв процент от предишните му обороти, а в проценти 17%. И независимо кой колко добре работи ще получава по- малко. Това по-малко е четири процента в следствие на тези варирания на цените и на това, че за да се поддържа конкурентна сред,а все пак падна голяма част от цените на допълнителните услуги. Независимо от всичко, туризма е разделен на няколко основни направления ,едното е свързано с плажната територия- Министерският съвет подписва договорите. От всички 234 плажа около 80 са дадени под наем, около 60 на концесия, останалите не се управляват, защото към тях не са проявили интерес концесионери, наематели. По отношение на частния бизнес, хотелите използват своята база- басейните чадърите, шезлонгите. Някои от тях закупуват от концесионерите определени периметри с шезлонги и чадъри  ги предоставят на туристите, но като цяло бизнесът, който в туризма е сто процента частен, когато става дума за хотелиерство ресторантьорство, изключвайки няколкото резиденции, почивни станции на народното събрание на министерството на отбраната, на правосъдието и други ведомства. Всичко останало работи на принципа, че пазарът определя цената. Затова когато казваме че имаме спад в туризма тук не трябва да упрекваме като цяла обща политика. Това е възможността, която имахме в последните три години след 2015 да покажем качество на туристическия продукт. Онези, които са успели да докажат качество на туристическия продукт, сега се радват на повече клиенти. Другите сега нямат клиенти. Трябва много ясно да преценим кого искаме да подпомагаме като маркетингово позициониране оттук нататък с пари от бюджета, тъй като по никакъв начин не трябва да се стимулира лошото качество.Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спазват ли заведенията правилата за работа на закрито?

Заведенията на закрито работят от тази седмица при определени условия. Спазването на мерките не е непосилно, смята собственикът на верига кафе-сладкарници в Бургас Стоян Георгиев. Той е доволен, че след повече от два месеца извънредно положение може да работи. Условията са същите като за външните маси, а в обекта са готови за проверка от..

публикувано на 03.06.20 в 11:13

Тематични уикенди ще привличат туристи в Бургас

Етно и хендмейд уикенд с разнообразни събития ще се проведе на 12-14 юни в Бургас.  Това е първият от поредица тематични уикенди, които ще продължат до края на лятото.  Идеята е всеки уикенд да бъде посветен на определена тема, която да привлича туристи от вътрешността на страната и съседните курорти, съобщиха от Община Бургас. Инициативата е..

публикувано на 03.06.20 в 10:33

Община Несебър с нов уеб портал за Черноморския регион

Кметът на Община Несебър Николай Димитров подписа административен договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ във връзка с наскоро одобрения проект „Черноморски археологичен, исторически и културен портал“.  Проектът се финансира от Съвместна оперативна програма..

публикувано на 03.06.20 в 10:24

РДНСК пак ще проверява строежа на "Алепу"

РДНСК-Бургас ще направи утре проверка на строежа на плаж Алепу. Контролният орган се самосезисира заради снимка, разпространена от екогрупата Бетономорие в социалните мрежи. "Това което виждате, по проект, е брегоукрепване в основите и хотелски комплекс, който да изплати разходите по брегоукрепването. Подиграват ни се по най-безпардонния..

публикувано на 02.06.20 в 23:17

Несебър продължава с подготовката за летния сезон

Строително-ремонтните дейности на територията на Стария Несебър бяха инспектирани от кмета Николай Димитров. След края на зимния сезон oбщината предприе редица мерки за възстановяване на инфраструктурата на града, така че градът да посрещне новия летен сезон с по-добра визия и по-добри условия за придвижване. В момента се извършва..

публикувано на 02.06.20 в 16:42

Само една мярка в помощ на лозарите

Стагнацията във винарските предприятия вследствие на пандемията задълбочава кризата в лозарския сектор. Това заявиха от Регионалната лозаро-винарска камара. Само една мярка е предложена на лозарите от Министерството на земеделието, храните и горите. Тя е „Събиране на реколтата на зелено“. Бюджетът по нея обаче е много малък, съобщи Росица..

публикувано на 02.06.20 в 11:20

Плажовете очакват туристи от днес

Плажовете са в готовност от днес да посрещат туристи. От 1 юни застъпват на пост първите смени на спасителите. В първите дни на юни на трите плажа в „Слънчев бряг“   обикалят мобилни двойки спасители, всеки ден, без почивка, до 18.00 часа. Монтирани са душовете, а съблекалните за туристите са реновирани. Вече са позиционирани и..

обновено на 01.06.20 в 16:22