Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евтино море с отстъпки до 30 % през август

Диана Колчева, хотелиер: Слънчев бряг е пълен, но това няма да компенсира загубите от началото на сезона

Трябва да сме гъвкави в предлагането, защото за бранша "най - скъпата стая" е празната стая

От началото на август курортният комплекс Слънчев бряг е пълен с туристи. Хотелите са заети от 95 до 100%. Няма места в тези на първа линия, а в хотелите, които са в по далечната част - зона "Запад", там заетостта е над 95 %, това съобщи Диана Колчева, председател на сдружение „Клуб на хотелиера“ – Несебър.

Някои от хотелиерите са дали намаления от 10 до 30 %, което е нетипично за най – силният месец през сезона.

Няма нищо притеснително в това, защото трябва да реагираме гъвкаво при ситуацията на отлив на туристи, коментира Колчева:

„Една голяма част от колегите дадоха намаления. Това се наложи, защото сезона закъсня, а и изоставането беше около 30 %. Давайки намаления компенсирахме част от загубите, но в крайна сметка колегите споделят, че ще завършат сезона с минус 10 – 15 %, лисата на туристи в началото на сезона няма да може да се компенсира.“

Според Колчева в момента по Южното Черноморие има много български туристи, повече са те през това лято и в Слънчев бряг. Хотелиерът е на мнение, че много български семейства закъсняват с почивките си, заради недалновидното планиране на приемите за средно и висше образование.

„Забележката ни е до Министерството на образованието, нека всички матури и кандидат – гимназиални изпити да се случват до 10 – 15 юни, за да може да се планират почивки поне в края на юни и през юли. 60 хиляди семейства не можаха да планират отпуските си тогава, защото трябваше да проследят записването на децата си в гимназиите. В България туризмът е сезонен и за да бъде стимулиран, с това трябва да се съобразяват и останалите сектори!“

В Слънчев бряг най – многобройни в момента са англичаните, има и поляци, чехи, сърби, македонци, очакват се и румънци. Хотелиерите се надяват на хубаво време през септември, за да се удължи сезона. Въпреки това, очакваният спад на туристи през това лято ще е между 7 и 12 %.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е с илюстративна цел.

Бургаската туристическа камара настоява за подкрепа на бизнеса

Бургаската туристическа камара (БРТК) настоява за адекватна подкрепа и указания за прилагане на мерките на правителството.  Членовете на Бургаската регионална туристическа камара подкрепят по-строгите мерки на Правителството, влизащи в сила от петък 27 ноември. Те  приемат решението на кабинета, но търсят отговор на следните въпроси, които имат пряко..

публикувано на 26.11.20 в 15:13
Манол Тодоров

Манол Тодоров: Фалити и безработица след затваряне на ресторантите

Част от ресторантьорският бизнес ще фалира след това затваряне. Това прогнозира пред БНР-Бургас Манол Тодоров, собственик на заведение от бранша. Като цяло, ефектът за нас от тези мерки, ще са още безработни хора, които трябва да освободим, добави той: “ Анатемосва се ресторантьорският бранш в България и хората гледат само обвивката,..

публикувано на 25.11.20 в 15:52
Бисер Манолов

Бисер Манолов: Държавата не предлага мерки, а щуротии

Държавата няма никаква идея какво целят тези мерки, които се предлагат. Това посочи пред БНР-Бургас икономистът Бисер Манолов. Мерките трябва да помогнат на бизнеса да оцелее до април, а държавата трябва да свие разходите си, поясни той и добави още един факт: „ Централната банка и търговските банки се договориха да няма удължаване на..

публикувано на 25.11.20 в 15:34
Снимката е илюстративна

От частния бизнес зоват държавата да помогне на затворените фирми

Бъдещето ни е неясно, може да се стигне и до фалити. Нека държавата помогне, като поеме част от разходите на фирмите, докато са затворени, казва Петър Ангелов, който се занимава с  частен бизнес в Бургас. Той има заведение за бързо хранене и пекарна в града.  „ Ние не можем да се оправим още от предното затваряне, потънали сме в..

публикувано на 25.11.20 в 15:01

Дават 24 лв на ден за работници в неплатен отпуск заради рестрикциите

Нова мярка за подпомагане на затворените бизнеси започва да действа от понеделник. Работниците, излезли в неплатен отпуск заради Ковид ограниченията ще получават компенсация от 24 лева на ден. Това съобщи социалният министър Деница Сачева. „Ще могат да разчитат работещите, осигурени на 8 часов работен ден на 24 лева на ден. Още в петък,..

публикувано на 25.11.20 в 12:22
Снимката е илюстративна

Без ефективен протест на такситата в Бургас утре

Оцеляването на таксиметровите фирми при предстоящото затваряне на държавата е на преден план, а не инкриминирането на нерегламентирания превоз. Мнението е на председателя на сдружението на таксиметровите компании в Бургас Драгомир Добрев. Той лично няма да подкрепи протеста на колегите си утре в столицата. Това заявиха и други представители на бранша..

публикувано на 24.11.20 в 16:46
Снимката е с илюстративна цел.

Ръст от 10,7% на средната месечна работна заплата в Сливен

Спад с 6,2% процента на заетите по трудово-правни отношения в област Сливен през третото тримесечие на 2020, спрямо същия период на миналата година, отчитат от Националния статистически институт. Общо заетите по трудови отношения в областта са 37 хиляди души. През третото тримесечие на годината брутна месечна заплата за областта се е увеличила спрямо..

публикувано на 24.11.20 в 16:09