Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евтино море с отстъпки до 30 % през август

Диана Колчева, хотелиер: Слънчев бряг е пълен, но това няма да компенсира загубите от началото на сезона

Трябва да сме гъвкави в предлагането, защото за бранша "най - скъпата стая" е празната стая

От началото на август курортният комплекс Слънчев бряг е пълен с туристи. Хотелите са заети от 95 до 100%. Няма места в тези на първа линия, а в хотелите, които са в по далечната част - зона "Запад", там заетостта е над 95 %, това съобщи Диана Колчева, председател на сдружение „Клуб на хотелиера“ – Несебър.

Някои от хотелиерите са дали намаления от 10 до 30 %, което е нетипично за най – силният месец през сезона.

Няма нищо притеснително в това, защото трябва да реагираме гъвкаво при ситуацията на отлив на туристи, коментира Колчева:

„Една голяма част от колегите дадоха намаления. Това се наложи, защото сезона закъсня, а и изоставането беше около 30 %. Давайки намаления компенсирахме част от загубите, но в крайна сметка колегите споделят, че ще завършат сезона с минус 10 – 15 %, лисата на туристи в началото на сезона няма да може да се компенсира.“

Според Колчева в момента по Южното Черноморие има много български туристи, повече са те през това лято и в Слънчев бряг. Хотелиерът е на мнение, че много български семейства закъсняват с почивките си, заради недалновидното планиране на приемите за средно и висше образование.

„Забележката ни е до Министерството на образованието, нека всички матури и кандидат – гимназиални изпити да се случват до 10 – 15 юни, за да може да се планират почивки поне в края на юни и през юли. 60 хиляди семейства не можаха да планират отпуските си тогава, защото трябваше да проследят записването на децата си в гимназиите. В България туризмът е сезонен и за да бъде стимулиран, с това трябва да се съобразяват и останалите сектори!“

В Слънчев бряг най – многобройни в момента са англичаните, има и поляци, чехи, сърби, македонци, очакват се и румънци. Хотелиерите се надяват на хубаво време през септември, за да се удължи сезона. Въпреки това, очакваният спад на туристи през това лято ще е между 7 и 12 %.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спазват ли заведенията правилата за работа на закрито?

Заведенията на закрито работят от тази седмица при определени условия. Спазването на мерките не е непосилно, смята собственикът на верига кафе-сладкарници в Бургас Стоян Георгиев. Той е доволен, че след повече от два месеца извънредно положение може да работи. Условията са същите като за външните маси, а в обекта са готови за проверка от..

публикувано на 03.06.20 в 11:13

Тематични уикенди ще привличат туристи в Бургас

Етно и хендмейд уикенд с разнообразни събития ще се проведе на 12-14 юни в Бургас.  Това е първият от поредица тематични уикенди, които ще продължат до края на лятото.  Идеята е всеки уикенд да бъде посветен на определена тема, която да привлича туристи от вътрешността на страната и съседните курорти, съобщиха от Община Бургас. Инициативата е..

публикувано на 03.06.20 в 10:33

Община Несебър с нов уеб портал за Черноморския регион

Кметът на Община Несебър Николай Димитров подписа административен договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ във връзка с наскоро одобрения проект „Черноморски археологичен, исторически и културен портал“.  Проектът се финансира от Съвместна оперативна програма..

публикувано на 03.06.20 в 10:24

РДНСК пак ще проверява строежа на "Алепу"

РДНСК-Бургас ще направи утре проверка на строежа на плаж Алепу. Контролният орган се самосезисира заради снимка, разпространена от екогрупата Бетономорие в социалните мрежи. "Това което виждате, по проект, е брегоукрепване в основите и хотелски комплекс, който да изплати разходите по брегоукрепването. Подиграват ни се по най-безпардонния..

публикувано на 02.06.20 в 23:17

Несебър продължава с подготовката за летния сезон

Строително-ремонтните дейности на територията на Стария Несебър бяха инспектирани от кмета Николай Димитров. След края на зимния сезон oбщината предприе редица мерки за възстановяване на инфраструктурата на града, така че градът да посрещне новия летен сезон с по-добра визия и по-добри условия за придвижване. В момента се извършва..

публикувано на 02.06.20 в 16:42

Само една мярка в помощ на лозарите

Стагнацията във винарските предприятия вследствие на пандемията задълбочава кризата в лозарския сектор. Това заявиха от Регионалната лозаро-винарска камара. Само една мярка е предложена на лозарите от Министерството на земеделието, храните и горите. Тя е „Събиране на реколтата на зелено“. Бюджетът по нея обаче е много малък, съобщи Росица..

публикувано на 02.06.20 в 11:20

Плажовете очакват туристи от днес

Плажовете са в готовност от днес да посрещат туристи. От 1 юни застъпват на пост първите смени на спасителите. В първите дни на юни на трите плажа в „Слънчев бряг“   обикалят мобилни двойки спасители, всеки ден, без почивка, до 18.00 часа. Монтирани са душовете, а съблекалните за туристите са реновирани. Вече са позиционирани и..

обновено на 01.06.20 в 16:22