Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученик от Математическата гимназия с престижно отличие:

Бургазлията Стефан Иванов е сред най–добрите по география в света

Той се завърна със сребърен медал от международна олимпиада

| обновено на 16.08.19 в 12:14
Стефан Иванов
Снимка: www.pmgbs.com

Стефан Иванов от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас спечели сребърно отличие на Международната олимпиада по география в Хонг Конг.  Това е поредно голямо отличие за него, той е печелил престижни отличия в олимпиади и по физика, астрофизика и астрономия. В интервю за БНР Бургас момчето сподели, че състезанието е протекло много по-различно от това, което си представят хората.

"Няма въпроси, които изискват помненето на фактология - коя е държавата или къде се намира обектът. Става въпрос за работа по географски ресурси. Дадени са графики, статистика и участниците трябва да изведат зависимости или стратегии за развитие на този район, проблеми в тази държава. Доближава се повече до работата на учения географ, отколкото на тестовете от училище."

Ученикът разказва, че е имало и кръг по картография. В него в реални условия те са чертаели теренът, който виждат. 

Българските ученици се състезаваха с отбори от 50 страни.

"Имаше над 200 участници общо, медали получават малка част от тях. Борбата беше голяма. Отборът по география имаше подготовка на национално ниво в София, но работата вкъщи е много важно. Преглеждат се задачи от минали години, четат се ресурси на английски. Тази олимпиада се отличава по това, че ръководителите не превеждат задачите и участниците дават своите подробни отговори на английски език."

 

Ръководители на отбора са били Мариана Султанова, главен експерт в ЦОПУО и Стойчо Димитров, учител в НЕГ „Гьоте“ в Бургас.

Другият медалист от 16 -тото издание на престижното състезание е Дилян Пенев от МГ„Д-р Петър Берон“ във Варна.

В олимпиадата участваха четирима български ученици и двама ръководители. Другите двама участници са Теодор Костов от МГ „Д-р „Петър Берон“ във Варна и Антонио Георгиев от ПМГ „Академик Сергей Корольов“ в Благоевград, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметове и експерти се обучават за действия при кризи и наводнения

Кметове на населени места, териториални директори и експерти от Община Бургас участват в обучение за действие при аварийни ситуации. Семинарът се организира по проект "Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения" и се финансира по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020. От своя страна Община Бургас вече няколко..

публикувано на 25.02.20 в 12:31

Морското училище получи ценно дарение

Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" - Бургас получи ценно дарение - справочници, учебници, техническа литература, както и нагледни материали за оборудване на такелажен кабинет. Подаръците за училището са от неговия бивш възпитаник, впоследствие свързал целия си живот с морската професия - Стоян Инджов. Макар и вече..

публикувано на 24.02.20 в 10:51

45 паралелки са заложени в приема за осми клас в Ямболско

Работодателските организации и Регионалното управление по образованието в Ямбол се договориха за приемът на ученици в професионалните гимназии на територията на областта в 8 клас. Ранното отпадане от училище и ниските резултати на матурите остават като основен проблем.  За Ямболска област максималният допустим брой паралелки в 8 клас е 46,..

обновено на 23.02.20 в 11:42

Шеф Манчев оцени кулинарни специалитети на ученици от Бургас

  В Бургас деца от социални центрове и ученици от професионалната гимназия по туризъм „Проф.д-р Асен Златаров“ се включиха в кулинарно състезание „Ти си Шеф-ът“. Инициативата е част от националната кампания“Мисията е възможна“ на Министерството на труда и социалната политика. Тя се организира със съдействието на ОП“Развитие на човешките ресурси“...

публикувано на 22.02.20 в 15:26

Сливен почита Панайот Хитов

 По повод 102 години от смъртта на  Панайот Хитов в Сливен ще се проведе церемония по поднасяне на венци и цветя и заупокойна молитва. Поклонението ще започне в 12.00 часа пред паметника на войводата в квартал „Ново село“. Организатори са община Сливен, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и Гражданско сдружение „Активен..

публикувано на 22.02.20 в 08:56

ПГСАГ "Кольо Фичето" в Бургас избра своите баш майстори

За 11-та поредна година в Гимназията по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ се проведоха състезанията по професии. Целта на ученическите кръгове е да се покажат на практика уменията и знанията, придобити по време на учебния процес.  Състезанията показват не само кои са се представили най-добре  в поставените задачи, но и..

публикувано на 21.02.20 в 15:36

Гимназията по туризъм в Поморие се включва в нов проект

Наред със спечеления проект „Повишаване професионалните умения на ученици от ПГ по туризъм в Поморие в контекста на португалския опит и практика” Професионална гимназия по туризъм “Алеко Константинов”  ще бъде партньор и в международния проект „Европейски национални мрежи за подобряване на ПОО”, Call EACEA/37/2018 – Мрежи и пратньорства на доставчиците..

публикувано на 20.02.20 в 16:45