Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Статистиката отчете 1260 лева средна заплата

Снимка: БГНЕС

Средната работна заплата в страната през второто тримесечие е 1260 лева. Спрямо първото тримесечие на годината тя се повишава с 4,3 на сто, сочат данните на Националния статистически институт.

Спрямо същият период на миналата година средната заплата през второто тримесечие на 2019 в общественият сектор нараства с 11,9 на сто, а в частния с 12,4 процента. Данните на националната статистика сочат, че икономическите дейности с най високо средно възнаграждение за второто тримесечие на тази година са създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения с 3053 лева, следвани от финансови и застрахователни дейности с 2 174 лева.

На другия полюс традиционно са хотелиерството и ресторантьорството с едва 783 лева средна заплата, както и строителството с 974 лева. Наетите лица към края на юни нарастват малко с над 33 хиляди души и достигат два милиона и 350 хиляди.

През април тази година средната брутна месечна работна заплата беше в размер на 1281 лева, през май се понижи до 1246 лева, преди да нарасне слабо през юни до 1253 лева, показват предварителни данни на НСИ.

                             Графика на средната брутна работна заплата по месеци


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Василев

Предложение в Приморско: Да се забрани продажба на храна на тротоарите

Да се забрани продажбата на непакетирани храни по тротоарите в Община Приморско. Предложението идва от ресорната комисия към общинския съвет, а негов вносител е Стоян Василев. Трябва да се обособи терен, който да предложи подобни условия, коментира той: „Алтернативата е да се обособят терени, на които да може да се извършва такава..

публикувано на 20.02.20 в 13:12

Новият ОУП на Царево - трябва да се изграждат нови водоеми

Вижда ли се краят на сагата с Общия устройствен план на Царево? В края на март предстои неговото обществено обсъждане в морския град, а документите за него са качени на страницата на регионалното министерство.  Първият Общ устройствен план, който придоби характер на скандален документ, предвиждаше сериозно застрояване в Община Царево,..

публикувано на 20.02.20 в 07:30

Експерти в сферата на събитийния туризъм посетиха Бургас

Експерти от цял свят, ангажирани в сферата на събитийния туризъм, посетиха Бургас, за да проучат потенциала на града за провеждане на конференции, изложения, конгреси и тематични международни форуми. Това съобщава пресцентъра на Община Бургас. Те да посетили Конгресен център Бургас, който е подходящ за провеждането както на големи, така и на по-малък..

публикувано на 19.02.20 в 17:35

Жители на Атия недоволстват заради инвестиционни проекти

Терен от три декара, който да приеме отпадъците на излезли от употреба моторни превозни средства, провокира недоволството на сдружение "Чиста Атия". Представителите му обръщат внимание на факта, че новото инвестиционно предложение би трябвало да се реализира на метри от площада на кв. "Миньор". Притесненията са как в непосредствената близост..

публикувано на 19.02.20 в 08:15

Христиан Митев: Възможни са преговори и решения, важно е да знаем предложенията на търговците на лотарийни билети

 Решение по казуса с търговците и непродадените лотарийни билети може да бъде намерено, стига да има конкретни предложения, обясни  юристът и  депутат от НФСБ Христиан Митев. Ще ми е интересно да се запозная с официално заявена от страна на тези търговци позиция. Защото с това, което съм се запознал, е само от медиите и сайтовете.Няма официално..

публикувано на 18.02.20 в 13:40
Христо Нанев /в дясно/

Фермер от Средец „уволни“ Министерството на земеделието

Фермер от община Средец избухна срещу Министерството на земеделието, горите и храните. Христо Нанев се оплака, че две години чака отговор по свой проект, а след като е инвестирал 2.5 млн. лв., получил отказ. Проектът е за овцеферма в село Дюлево за 700 глави добитък. Потърпевшият разказва: „Одобрени сме. Имаме заповед и чакахме за договор. Мина..

публикувано на 18.02.20 в 12:59

Лозари и зърнопроизводители искат повече европари

Настояваме за равнопоставеност на земеделските производители в цялата страна. През този програмен период бяхме ощетени и изолирани от всякакви проекти. Това заяви председателят на Съюза на зърнопроизводителите в бургаска област Николай Киров на среща с екип на Министерството на земеделието в Бургас: „Нашият сектор усвои малко средства по..

публикувано на 17.02.20 в 18:53