Останки от ликвидирани прасета са намерени в напоителния канал край Тополчане (СНИМКИ)

Продължава блокадата на пътя Сливен – Ямбол при село Крушаре.

Продължава блокадата на пътя Сливен – Ямбол при село Крушаре от недоволни от предприетите мерки от правителството за справяне с Африканската чума по свинете. Протестиращите от няколко дни пускат сигнали до властите за намерени незагробени останки от ликвидирани прасета, отглеждани в домашни ферми. От събота до понеделник бяха открити чували в останки в дере на изоставен път край село Гавраилово, в река Тунджа и напоителния канал край село Тополчане. 

Последният случай на изхвърлени животински органи и кожи бе от вчера късния следобед в напоителния канал край Тополчане. Кметът на селото Петър Илиев заяви, че вероятно торбите са изхвърлени някъде другаде, а водата ги е довлякла до вратите на шлюза.

"Може тука до някой ден и други да дойдат, защото са стените, на което се влива надолу по канала за Тунджа и другия, който отива за Горно Александрово за напояване на посевите на хората", обясни той.

Пламен Иванов – директор на „Напоителни системи“ коментира, че ще вземат проби от водата, за да се определи дали е годна за поливане. 

"Обезателно ще потърсим и мнението на специалистите", посочи той.

Специалистите от ОДБХ не пожелаха да обявят какви са мерките, които се предприемат в подобни случаи.

В следващите дни предстои заседание на Областната епизоотична комисия, на която се очаква да се предприемат мерки срещу незаконното изхвърляне на животински останки.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Забрана за движението на камиони над 12 тона по празниците

От АПИ напомнят на водачите, че пътните настилки са предимно мокри, заледени и обработени за движение при зимни условия. Забранява се движението на товарни превозни средства над 12 тона, включително в състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника. Забраната важи за..

публикувано на 05.12.19 в 18:15

Аварийно - спасително учение на летище Бургас днес

На летище Бургас се проведе пълно-мащабно учебно занятие по плана за аварийно-спасителното осигуряване с участието на аварийно спасителни средства, служители, включително и външни организации и ведомства. Сценарият на тренировката пресъздаде авиационен инцидент на летището – при кацане на летище Бургас, излизане на въздухоплавателно средство..

публикувано на 05.12.19 в 17:29

Бургазлии: Задължително шаран ще има на трапезата за 6 декември

В навечерието на Никулден голяма част от запитаните от нас бургазлии твърдят, че ще спазят традицията и на празничната трапеза задължително ще има шаран: "За Никулден, гледам сега да взема някакъв шаран, да не е много голям. Ще бъде изпържен, така го обичаме вкъщи. На трапезата ще има и някакви салати"; "Тази година няма да приготвям вкъщи..

обновено на 05.12.19 в 16:35

Благотворителен футболен турнир в подкрепа на малката Велина

Екипът на "Индустриален парк" - Бургас, със съдействието на Община Бургас, организира благотворителен футболен турнир в подкрепа на малката Велина, която се нуждае от помощ. Т "Нефтохимик" също ще вземе участие в коледния футболен турнир. Той ще се проведе  на територията на Индустриален и логистичен парк Бургас на 15.12.2019 г. В него могат..

обновено на 05.12.19 в 15:38
Над 350 кандидат-студенти се явиха днес на първия приемен изпит за годината в Алма Матер.

"Булевард Демокрация" - на 5 декември

Учи мама виШо, че да работиш като касиер. Защо перифразирам тази мъдрост от Народна република България. Най-много учат икономика в България, едва 40% от тях работят по специалността, пише в заглавие dnevnik.bg. Общо 37 909 души учат икономика в българските висши училища. Разликата със следващата специалност - администрация и управление, е..

публикувано на 05.12.19 в 15:01

Ремонтират пожарната в Созопол

Сградата на Пожарната служба в Созопол ще бъде ремонтирана и разширена по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция. По същия проект ще бъде закупено и специализирано оборудване за спасяване при пожари и наводнение, както и автомобили. Общият бюджет на проекта е над 580 000 евро. Главна цел е подобряване на капацитета..

публикувано на 05.12.19 в 14:13

Димитър Янчев: Тези промени, които предстоят в Ченгене скеле ги чакаме 45 години

Циганският залив, Рибарското селище или както си го знаят рибарите край Бургас Ченгене скеле е на няколко километра от  града. Преди повече от 45 години градският съвет с една своя  заповед решава съдбата на хората с рибарските лодки, като им нарежда да се преместят в този залив. За промените, които предстоят сега  Димитър Янчев, от сдружение..

публикувано на 05.12.19 в 13:43