Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За хавлията - пазач и особеностите на българския турист

Хавлии - пазачи
Снимка: БНР-Бургас

Докато всяко лято търсим кусури на концесионери на плажове, хотелиери и ресторантьори, малко на заден план остават и порочните практики на самите туристи.

Ефирната ни разходка ни отвежда от най-привлекателните плажове по Южното Черноморие – „Атлиман“ в Китен. Ивицата е красива, има достатъчно голяма свободната зона, пясъкът е фин и чист, водата – бистра и спокойна.

Проблем се оказва намирането на място на плажа.

Единият ви шанс е да идете рано сутринта. Под рано, разбирайте, събудили сте се още към 7 – 7 и нещо и още неотворили гуреливи очи и не пили чаша кафе с Боби или който там се намира, да сте се пласирали с вилица и плажна кърпа пред хотелския ресторант, за да намажете поне малко от платената закуска. Оттам – в лек тръс, преминаващ в спринт, да се озовали още към 8:30 ч. на ивицата. Така можете да си намерите що-годе читаво място на плажа.

Ако сте неблагоразумни и останете да поспите до по-късно, тогава ще се сблъскате с един любопитен феномен – на хавлията – пазач. Гледате – шезлонг на първа линия - празен. Няма хора на него или пък тъкмо виждате как те стават. Задавате се към тях с поглед пълен с надежда и въпроса „Освобождавате ли го?“. А те ти просъскват „Не!“, оставят си хавлията на него и отиват на дълллллга сиеста. Тоест – хапване с дрямка. Тъй де, кихнали са 21 лева за комплекта, няма да си го дават я. Практиката се оказва, че е от години, масово прилагана основно от български туристи. Хората решават, че след като са си платили, то плажните им принадлежности са резервирани за цял ден и дори да не ги ползват, това означава, че и други не могат. Практиката е възприета и от чужденци, показа репортерският опит да изтегнем морни телеса на някой шезлонг. Работещи на плажа се опитали да противодействат на порочната практика, обаче срещнали контрареакция от страна на летуващите. След като им махали хавлиите, туристите започнали да твърдят, че под тях имало портмонета и ценности. И идва кварталният с въпросите, образно казано. А почиващите стигали и по-далеч – да си оставят кърпите и за вечерта. Един вид – тоя шезлонг е мой и ничий друг, в болест и бедност, докато края на отпуската ни раздели.

Ама, братя – българи, хайде да спрем с тия номерца на дребно, а? Дали в Гърция бихте направили същия номер? Или, ако използваме вечните примери за фрапето, дето осигурявало чадър и шезлонг, ще си оставите недопитото фрапе, с уговорката, че имате още няколко глътки до края на отпуската, а? Или в кръчмата можем да хапнем шопската салата наполовина, че да имаме и за другия ден?

Така че – нека спрем с тази порочна практика, вземем си хавлийките и да дадем още малко сянка на отрудените туристи в този парещ и горещ август. Нека всеки от нас се докосне до благините на съвременното туристическо обслужване, донесло малко удобство по нашите Черноморски ширини. Свободни шезлонги – за един по-мирен свят!


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йога и красота

Често слушаме за йога, медитация и дихателни практики като част от комплексния подход за здраве и красота.  Дълъг е списъкът на знаменитостите, за които йогата е начин на живот. Пътят от  заниманията  в залата  до влиянието на красивите жени на сцената извървя и   Гергана Къчева.  Тя  споделя: "Участието в конкурса Мисис Бургас беше много..

публикувано на 25.10.20 в 12:07

Айтос посреща чудотворните мощи на Св. Ефрем Нови

В навечерието на празника на Айтос,  в града ще бъде изложена иконата с вградена частица от светите чудотворни мощи на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. Миряните ще могат да се докоснат до светинята днес в айтоския храм „Свети Димитър”. Журналистът Ангел Бончев ще представи и своя филм, както и книгите , които е посветил на живота..

обновено на 24.10.20 в 09:44

Възход и падение на борсов агент в "Животински бесове"

Събитие на „Форбс“ България събира финансови акули в Бургас. Това е епизодът, който снима в Конгресен център на морския град екипът на новия български филм „Животински бесове“. Коктейл и бляскава атмосфера допълват обстановката в нощните сцени, коrто оставиха актьорите до малките часове на снимачната площадка.  Камерата се завъртя още в Морската..

публикувано на 23.10.20 в 10:55

София Мазуренко представя Бургас на престижния конкурс „Мисис България“

„Мисис Бургас“ 2020 – София Мазуренко ще представя града ни в тазгодишното издание на конкурса „Мисис България“. Престижното събитие ще се проведе на 30-и октомври в София. Красивата бургазлийка спечели безапелационно в конкуренция с още 13 кандидатки тазгодишното издание на конкурса, който се проведе през месец септември в Морския град и така си..

публикувано на 22.10.20 в 13:56

Започва гласуването в националната кампания „Будител на годината 2020“

Започва гласуването в кампанията „Будител на годината 2020“, организирана за трети път от Българското национално радио. От 15 до 31 октомври може да се гласува за човека, който Ви вдъхновява днес, в сайта bnr.bg . Десетте финалисти в кампанията „Будител на годината 2020“, определени от журито сред всички 117 номинирани, са: Виктор Иванов –..

публикувано на 21.10.20 в 15:12

Изграждат младежки център в "Меден рудник"

Най-големият жилищен комплекс в Бургас - "Меден рудник", ще се сдобие със съвсем нов и модерен Младежки културен център. Инфраструктурната придобивка ще се намира в непосредствена близост до СУ "Петко Росен" /поляната срещу блок 28/. Договорът за изграждане на Младежкия център бе подписан в София и връчен от министъра на образованието Красимир Вълчев..

публикувано на 21.10.20 в 10:30

Планетариумът в Ямбол с нова дигитална техника

Звездната зала на планетариума в Ямбол ще придобие нова дигитална  техника. Единствената в Югоизточна България обсерватория през следващата година ще отбележи 50 години от създаването си. Почти половин век Звездната зала работи с един единствен планетариум разясни директорът Юлия Върбанова.  "Той е първото поколение на заводите Карл..

публикувано на 20.10.20 в 15:02