Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

200 лева годишна такса за рибарите на Крайморие

Проучват възможността крайбрежен морски транспорт да свързва Бургас, Крайморие и Сарафово

| обновено на 15.08.19 в 15:06

Новото пристанище в Крайморие има същите тарифи като това в Сарафово, а там свободни места в момента няма. Това обяви управителят на Общинското предприятие „Спортни имоти“ Живко Иванов при представянето на таксите пред общинските съветници от Комисията по транспорт. Таксата от 200 лева е преференциална за членовете на местното рибарско сдружение и Маринка, които обаче трябва да притежават валидно разрешително за стопански риболов.

„Лодкостоянката ще бъде основно за рибарите. Местата са 54 в момента. 17 са рибарите в Крайморие, които в момента отговарят на изискванията. Очаква се към тях да се присъединят още, в Маринка също има регистрирани рибари до около 35 места. Останалите ще са за свободно приставане.“

За рекетата с размери между 10 и 17 метра годишната тарифа е 2 934 лева. Съветници от опозицията изразиха опасения, че таксите за свободно приставане са твърде високи и посочиха за пример пристанището в Созопол, където са наполовина, но в крайна сметка единствената корекция, която бе внесена е за по-детайлно деференциране на плавателните съдове. Разходите на пристанището са оптимизирани, посочи Живко Иванов. Там ще бъдат назначени двама моряка за през деня, двама нощни пазачи, едни управител на половин щат и касиер. При изслушването бе поставен и един важен въпрос с оглед на бъдещите планове на общината за морски туризъм. Председателят на Комисията по транспорт Диян Димов попита:

„Позволява ли европейската програма, по която се изгражда лодкостоянката, ако пуснем крайбрежен морски транспорт Бургас, Крайморие, Сарафово като се свърже с плавателните средства, които имаме и които се изграждат, приставането на лодкостоянката да предвижда и пасажерска такса?“

Идеята е общинският хибриден катамаран с 25 места и 15 метра дължина, който догодина през май ще бъде пуснат на вода да пристава и там. Заместник-кметът Чанка Коралска уточни, че ако бъдат допълнително изградени нужните съоръжения, изисквани от „Морска администрация“ за съответния лиценз, едва ли би имало пречка.

Тази седмица стана ясно, че е приключила тежката строителна работа на обекта.  Изграден е пътят, осигуряващ достъп до съоръжението, но продължават довършителните дейности по сградите.  Предстои в следващите дни монтирането на осветление. Трябва също така да се поставят кнехтове, колонки за зареждане с ток и вода, както и да се монтира понтон. Според специалисти, през следващите години съоръжението ще допринесе за увеличаване на кварталната плажна ивица, както се е получило през 80-те години на миналия век с централния и северния бургаски плаж чрез изграждането на буни.

Повече чуйте в звуковия файл
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Бургас посреща 3 март с училищни оркестри, танцови ансамбли и Иво Папазов - Ибряма

Общината Бургас подготвя мащабна празнична програма по случай 3 март. Тя ще  започне в 11:30 часа на пл. "Св. св. Кирил и Методий", където жители и гости на града ще бъдат посрещнати от най-знаковите фигури на националноосвободителните борби. Бургаските актьори Невена Николова, Никола Парашкевов, Николай Стоименов, Валери Еличов, Златко Ангелов, Иван..

публикувано на 27.02.20 в 10:53

37 къщи във вилната зона на село Писменово са на общ водомер и електромер

Жители от вилната зона на село Писменово ни сигнализираха за ВиК проблем, при който 37 къщи се водят на общ водомер.  В същото време тръбите на канализацията им са стари и имат спешна нужда от подмяна. Казусът стои от години, тъй като местата са извън регулация, макар постройките да са напълно законни, обясни Евгения Колева. "Този проблем си..

публикувано на 27.02.20 в 10:34

С 30% по-ниски такси за ясли и детски градини, но от октомври (ОБНОВЕНА)

Намаляват таксите за детските градини и ясли в Бургас с 30%. Предложението на БСП беше прието с условието, което предложи Красимира Маркович от ГЕРБ, това да се случи от 1 октомври. Причината е, че тогава се гласуват вътрешно компесаторни промени в бюджета. Единодушно беше подкрепен Подробният  устройствен план в комплекс "Зорница", за изграждане..

обновено на 27.02.20 в 09:50
Снимката е илюстративна.

Провеждат обучение с цел превенция срещу трафика на хора

Местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас провежда днес специализирано обучение на тема: "Превенция на рисковото поведение и трафика на хора в контекста на ранната сексуализация на децата".  Събитието започна в Младежкия културен център.  Лектор е д-р Весела Банова - клиничен психолог, психоаналитик и доктор по социология, дългогодишен..

публикувано на 27.02.20 в 09:37

Общинският съвет в Камено заседава днес

Изготвянето на Общ устройствен план на Камено е сред дейностите заложени в програмата за управление на общината до 2023-та година. Тя предстои да бъде гласувана на днешното заседание на общинския съвет. Ремонти на пътища, изграждане на тротоари и модернизация на транспортната инфраструктура са сред дейностите, които са заложени в програмата за..

публикувано на 27.02.20 в 09:08
архив

Спешно укрепват свлачище в Морската градина на Бургас

Спешни дейности да се предприемат за укрепване на активизирало се свлачище в Морската градина на Бургас. Предложението на кмета ще бъде обсъждано извънредно на сесията на общинския съвет, която започва в 9:00 ч. Свлачището се е активизирало в последните 10 дни над подпорната стена в близост до Бункера. Първите признаци за това са още през 2013 г.,..

публикувано на 27.02.20 в 08:36

И днес жълт код за силен вятър

И за днешния ден е обявен жълт код за силен вятър в страната.  Той  е в сила за областите Бургас, Сливен, Ямбол, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Варна,  Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Габрово, Ловеч, Пазарджик, София-област и София-град. Средната скорост на вятъра ще е 14-19 м/с,..

публикувано на 27.02.20 в 08:21