Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите край Крушаре: 5 случая на отпадъци от клане за 3 дни не е инцидент, а системна грешка

Протестиращите край село Крушаре стопани изпратиха второ отворено писмо до премиера, министъра на земеделието, министъра на околната среда и омбудсмана и медиите. В него те отново алармират за предстояща екологична катастрофа, заради безразборното изхвърляне на животински останки. Организаторът на протеста Валентина Василева обяви, че ще настояват държавата да мобилизира сили и средства за претърсване на районите около селата, а намерените останки да бъдат загробвани според изискванията. 

"Настояваме да обърнете внимание, че вече откриваме пети случай на изхвърлени отпадъци от клане на прасета в рамките на три дни. Новият случай е в един от каналите на язовир Жребчево, директно изхвърлени във водата и около водата.

Тук не говорим за случайни инциденти, а системна грешка в политиката по превенция на АЧС и няма смисъл да се тиражира в общественото пространство, че за това са виновни стопаните и местната власт, при положение че не е предвидено решение и не е популяризиран протокол за действие при превантивното колене на животни. Реакция от страна на БАБХ и МЗ по тези случаи няма, а с проблема са оставени да се оправят местните структури на полиция и пожарна. В условията на епидемия е редно да се поеме отговорност на най-високо ниво за некачествените мерки за превенция, които, както изглежда, водят до екологична катастрофа", гласи писмото. 

 Организаторът на протеста при Крушаре Валентина Василева коментира, че вероятно находките на изхвърлени животински останки ще се увеличават и призова за действия в тази посока.

"Не става дума за инцидент, а за екологично бедствие, което е предизвикано от тяхното разпореждане. Разпореждане над, което те не са осигурили регламент и контрол, а днес пред публиката са виновни отделни стопани, селски кметове, а не тези, които всъщност не ни опазиха от чумата, а със заповедите си осигуриха да пламне цялата страна."

Като един от виновниците за създадената ситуация тя посочи ръководството на БАБХ. .

"Дамян Илиев да си понесе последствията, защото това са малоумни решения на БАБХ."

Блокадата на пътя Сливен – Ямбол продължава и днес.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Докладна записка за стопиране на соларния парк край Дюлево в Общинския съвет в Средец

Извънредна докладна записка за стопиране на проекта за соларен парк край Дюлево се очаква да бъде внесена на днешното заседание на местния парламент в Средец. То засяга и още няколко съседни села - Дебелт, Светлина и Суходол. Според Валентин Киров от сдружение „За чиста природа - село Дюлево“, предложението е инициирано от шестима съветници и е стигнало..

публикувано на 24.04.24 в 09:22

„Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст“

На 22.04.2024г. от 11:30 часа в Заседателна зала на община Бургас се състоя Заключителна пресконференция по проект „ Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст “  относно приключването на проекта и представянето на постигнатите резултати. Проектът бе осъществен с..

публикувано на 24.04.24 в 08:45