Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В общините Айтос и Камено всички прасета в нерегламентираните стопанства са унищожени

Собственик на 50 прасета край Ахелой отказва да изпълни заповедтаВ общините Айтос и Камено са унищожени на 100% прасетата в частните стопанства в 20 км. зона около големите свинекомплекси. Проверяват се и останалите общини Несебър и Поморие. Собственик от Ахелой отглеждащ нерегистрирани 50 прасета отказва да изпълни заповедта за доброволно клане. Предстои евтаназирането им. 

Крайният срок за унищожаването на прасетата изтече, а проверките са ежедневни. Приоритетно инспектираме 20 км. зони около свинекомплексите в областта. Това каза Георги Митев от областната дирекция по безопасност на храните:


"103 населени места, проверяваме всеки ден, село по село, като се извършва и дезинфекция на място, където се проверяват дворовете. Междувременно продължават и проверките извън тези 20 км. зони, като всеки един кмет на населено място дава ежедневни справки за животноте, колко стопани имат животни и дали са унищожени всичките. Явно хората след като са разбрали, че ще има някакво обезщетение са по-честни към кметовете на населени места  Сега ни остават  общините Несебър и Поморие, които с населените места в тях попадат в 20 км. зона около големия свинекомплекс в Ахелой. В Поморие 192-ва са обектите, в които са се отглеждали нерегламентирано  прасета. 162 от тях собствениците са изпълнили заповедта  за доброволното клане, остават 30.",
обясни той

В Община Карнобат все още има обекти, на  които не е изпълнена заповедта за доброволното клане, допълни Митев


"При нова проверка, където констатираме животни, предстоят актове за съставяне на административни нарушения, които са немалки, а животните ще бъдат евтаназирани от нас. Кметовете на населени места ни съдействат, но получаваме и други сигнали, които препращаме на съответните кметове. Имаме данни за Ахелой, където има интензивно клане, един стопанин  отказва да ги унищожи. Става дума за около 50 животни. не трябва да се гледат нерегистрирани толкова много прасета. Ако собствениците искат да ги отглеждат, това могат да го направят до законовия начин - ако искат да постигнат някаква биосигурност, имаха възможност да регистрират ферма от тип"А" или "Б", посочи той.

Според Георги Митев същото се отнася и за този стопанина от Ахелой, който се противи да заколи прасетата, които отглежда без никакви правила. 

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно положение в страната не се налага на този етап

Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение и диагностика на пациентите с COVID-19. Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения, докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща с премиера Бойко Борисов. Проф. Ангелов отбеляза, че ситуацията в страната е под..

публикувано на 04.08.20 в 17:34

Община Сунгурларе организира кампания за д-р Димитринка Стоянова

Община Сунгурларе организира кампания за кръводаряване за д -р Димитринка Стоянова. Тя е приета в УМБАЛ - Бургас с остра бъбречна недостатъчност, за което е необходимо приливане на кръв.  Години наред тя се грижеше за здравето на жителите в община Сунгурларе. Нейната хуманитарна мисия е достигала до много хора в нужда. Сега тя има нужда от помощта..

публикувано на 31.07.20 в 14:13

УМБАЛ Бургас: Растат случаите на родителска небрежност

Растат случаите на родителска небрежност, които водят до риск за живота на децата. За това сигнализират медиците в УМБАЛ Бургас, на които се налага все по-често да търсят съдействието на органите за закрила на детето, полицията и прокуратурата. Само за последния месец те подават сигнали няколко пъти седмично. В единият от случаите майка на..

публикувано на 30.07.20 в 12:40
архив

Между 4 и 6% от хората в Бургаска област живеят с хепатит В

Между 4 и 6% от жителите на Бургаска област живеят с хепатит В. 9 от 10 души изобщо не знаят, че са носители на инфекцията. Безплатно изследване ще има довечера в Бургас по повод Световния ден за борба със заболяването. В национален мащаб  210 хиляди българи живеят с хепатит В, а над 80 хиляди са с хепатит С.  Това са вирусни заболявания,..

публикувано на 28.07.20 в 13:25

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита с кампания за бързи, безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C. Кампанията ще стартира с пресконференция в Експозиционен център Флора, гр. Бургас, утре, 28.07, от 10.30 часа, в която ще участват Тодор Райков - председател на Управителния съвет на "Национална асоциация по превенция и..

публикувано на 27.07.20 в 12:13

Десет са вече футболистите от младежкия отбор на Ямбол с коронавирус

Десет са вече футболистите от младежкия отбор на Ямбол, дали положителни проби за коронавурус. 36- годишният им треньор също е позитивен. От последните направени изследвания на шестима играчи, едната проба е положителна, информираха от областния кризисен щаб. Двама контактни на младежи от футболния отбор, също са дали положителни PCR проби. Това са..

публикувано на 25.07.20 в 14:47

9 новозоразени с коноравирус в бургаска област

9  са новите случаи на заразени с коронавирус в бургаска област, в сливенски регион са  2, а в ямболски 7. 270 са  случаите на Covid-19 у нас при направени 5 963 теста за последните 24 часа. Починалите са осем, оздравелите са 221,  активни остават 4534 случая. Най-много нови  има отново в София - 55. 39 са  положителните проби в Пловдив и 26 в..

публикувано на 25.07.20 в 07:41