Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В общините Айтос и Камено всички прасета в нерегламентираните стопанства са унищожени

Собственик на 50 прасета край Ахелой отказва да изпълни заповедтаВ общините Айтос и Камено са унищожени на 100% прасетата в частните стопанства в 20 км. зона около големите свинекомплекси. Проверяват се и останалите общини Несебър и Поморие. Собственик от Ахелой отглеждащ нерегистрирани 50 прасета отказва да изпълни заповедта за доброволно клане. Предстои евтаназирането им. 

Крайният срок за унищожаването на прасетата изтече, а проверките са ежедневни. Приоритетно инспектираме 20 км. зони около свинекомплексите в областта. Това каза Георги Митев от областната дирекция по безопасност на храните:


"103 населени места, проверяваме всеки ден, село по село, като се извършва и дезинфекция на място, където се проверяват дворовете. Междувременно продължават и проверките извън тези 20 км. зони, като всеки един кмет на населено място дава ежедневни справки за животноте, колко стопани имат животни и дали са унищожени всичките. Явно хората след като са разбрали, че ще има някакво обезщетение са по-честни към кметовете на населени места  Сега ни остават  общините Несебър и Поморие, които с населените места в тях попадат в 20 км. зона около големия свинекомплекс в Ахелой. В Поморие 192-ва са обектите, в които са се отглеждали нерегламентирано  прасета. 162 от тях собствениците са изпълнили заповедта  за доброволното клане, остават 30.",
обясни той

В Община Карнобат все още има обекти, на  които не е изпълнена заповедта за доброволното клане, допълни Митев


"При нова проверка, където констатираме животни, предстоят актове за съставяне на административни нарушения, които са немалки, а животните ще бъдат евтаназирани от нас. Кметовете на населени места ни съдействат, но получаваме и други сигнали, които препращаме на съответните кметове. Имаме данни за Ахелой, където има интензивно клане, един стопанин  отказва да ги унищожи. Става дума за около 50 животни. не трябва да се гледат нерегистрирани толкова много прасета. Ако собствениците искат да ги отглеждат, това могат да го направят до законовия начин - ако искат да постигнат някаква биосигурност, имаха възможност да регистрират ферма от тип"А" или "Б", посочи той.

Според Георги Митев същото се отнася и за този стопанина от Ахелой, който се противи да заколи прасетата, които отглежда без никакви правила. 

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

25 нови случая на коронавирус в бургаска област

25 са новите случаи на коронавирус в бургаска  област, в сливенска са 3, в ямболска 4 .160 са новозаразените в страната за последните 24 часа, данните са на  Единния информационен портал. Изследвани са 3 526 души. 29 са в интензивни отделения. Излекувани са 119, 12 са починалите.

публикувано на 24.09.20 в 07:53

Розовият кемпер на фондацията на Нана пристига в Поморие за безплатни прегледи

Фондация „Една от 8“ организира безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в Поморие. Около 200 жени ще могат да се прегледат.  Прегледите ще се извършат в рамките на три дни от 29.09 до 1.10, в сградата на Народно читалище “Просвета“, на пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ в Поморие . Условието е дамите да са на възраст от 20 до 65 години, да не..

публикувано на 23.09.20 в 12:41

42-ма от Сливенска област са положителни за COVID-19

В началото на седмицата 42 жители на Сливенска област са положителни на COVID-19, съобщават от Областния кризисен щаб. Най-много те са в община Сливен – 26, община Котел - 12 и община Нова Загора- 5. През изминалата седмица в Сливенска област те са били общо 19 души с COVID-19.  Очакват се резултатите от 21 проби – 10 на лица със симптоми, 10..

публикувано на 21.09.20 в 14:24

Около 80 души караха благотворително колело

Около 80 души се включиха в благотворителния веломаратон на Комплексния онкологичен център Бургас - ВЕЛОТОН. Инициативата беше съвместно каране на велосипеди от лекуващи лекари, пациенти и техните близки с цел събиране на средства за извършване на профилактични прегледи на жени в затруднено финансово положение и проблеми с осигурителния статут...

публикувано на 19.09.20 в 16:23

Онкологичният център в Бургас организира благотворителен вело поход

Комплексният онкологичен център в Бургас стартира кампания, с която да бъдат събрани средства за извършване на профилактични прегледи на жени в затруднено финансово положение и проблеми с осигурителния статут.  Инициативата е под надслов ВЕЛОТОН и представлява съвместно каране на велосипеди от страна на лекуващи лекари, пациенти и техните близки...

обновено на 19.09.20 в 08:09

Още една група е под карантина в ДГ"Синчец" в Сливен

Учителка от филиала на детска градина „Синчец“ в Сливен е дала положителна проба за COVID-19, съобщават от Общинския кризисен щаб.РЗИ постави под карантина групата , с която учителката е работила. В тази детска градина карантинираните групи вече са две, след като преди дни директорът и логопеда дадоха положителни проби.  От община Сливен съобщават,..

публикувано на 18.09.20 в 08:49

9 са новозаразените с коронавирус в бургаска област

9 са новозаразените с коронавирус в бургаска област, в сливенска са  трима души, в ямболска  също трима. Новите случаи за страната са 154 при направени 5 856 PCR-теста.37 души са в интензивни отделения. Най-много новозаразени има в столицата - 47, област Благоевград - 29 и Стара Загора - 10. 10 души  са починали за последните 24 часа. Излекуваните са..

публикувано на 18.09.20 в 08:15