Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петя Стойкова: Фестивалът "Вода" създава аудитория за съвременни изкуства

Спектаклите и пърформансите в басейна и пространствата на МКЦ предстоят на 30, 31 август и 1 септември

Третото издание на фестивала за съвременни изкуства "ВОДА" предстои в края на месеца и първия ден на септември в Бургас. Програмата представя съвременен танц и театър, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други артистични предизвикателства от български и международни артисти, съобщи организаторът му Петя Стойкова от  Сдружение "Танц БГ"

"И тази година ще имаме една селекция от международни и български танцови произведения и пърформанс, които ще представим в големия басейн на Младежкия дом. За мен силен акцент е спектакълът "Мандала"...

Българското участие е авторски спектакъл  на Стефания Ханджийска, драматично-танцовото представление "Студ" на Театър АТОМ и Интерактивната VR - 360 градусова прожекция на танцов спектакъл  на хореографът Росен Михайлов.

"Другото интересно е селекцията от  визуални творби, която показваме в лабиринта от малки пространства около басейна. Сам по себе си той е много интересен, защото е много неочакван! Тази година отново ще участва Абел Курински от Германия, с който се запознахме през имналато издание на фестивала. Това е един много интересен артист, който се занимава със звукова архитектура и освен че ще представи инсталация в рамките на "Водата" ще помогне и за цялостното оформление на звука в басейна." 

Петя Стойкова разказа, че заедно с "Дюн" са открили пространството преди 17 години. Провокирани от мястото са снимали филм - "Аквариумът", с режисьор Стефан Бобойчев, това е била дипломната му работа в Благоевградския университет.

"Снимахме 3 дни, почти спахме там. Филмът ни е доста архивен, почти чернобял, но и сега като го гледам ми се струва много интересен! Това място е много неочаквано и ме провокира за "Вода". Гледайки изкуство в басейна и пространствата около него, там го съпреживяваш по друг начин." 

Фестивалът  се реализира от Сдружение "Танц БГ" и Българска Фондация "Биоразнообразие  с подкрепата на: Община Бургас - Програма за съфинансиране на културни проекти, Младежки Културен Център - Бургас, Министерство на Културата, БНР- Бургас и с подкрепата на бургаската общественост, включила се в кампанията "Заедно за ВОДА"

БИЛЕТИ за ВОДА 2019 можете да закупите от Касата на Часовника от 15 Август 2019 г.

Чуйте повече в звуковия файл:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Остров "Света Анастасия" с 4-дневни тържества от днес

Започват 4-дневните тържества за отбелязване празника на остров "Света Анастасия" от днес. Въпреки че светицата, която закриля острова, се почита на 22 декември, неговият празник се отбелязва на Успение на Пресвета Богородица - 15 август. И това не е случайно. Православният храм на остров Света Анастасия носи името "Успение Богородично". Предстоящите..

обновено на 13.08.20 в 07:49

Община Бургас подава ръка за реализирането на 26 малки арт проекта  

О бщина Бургас подава ръка за реализирането на 26 малки арт проекта   26 малки културни проекта на бургазлии ще бъдат реализирани с финансовата подкрепа на общината. По програмата за подпомагане са предвидени 80 000 лева. Сред тях има такива, които кандидатстват ежегодно, но също така и много нови артист-изпълнители, престрашили се да участват,..

публикувано на 12.08.20 в 12:24

Спектакълът "Титанично" на Милица Гладнишка ще гостува в Бургас

Спектакълът "Титанично" на   Милица Гладнишка  гостува в Бургас на 16 август /неделя/, от 21.00 часа, в градината на експозиционен център "Флора", съобщиха от Община Бургас. Публиката ще се наслади на класически и неочаквани версии на поп, рок и джаз парчета. Един от акцентите в програмата е изпълнението на авторската песен на Милица Гладнишка и..

публикувано на 11.08.20 в 15:37

Концерт на камерния ансамбъл "КАМЕЛ" ще се проведе утре в Бургас

Концерт на младежкия камерен ансамбъл "КАМЕЛ" ще се проведе утре в експоцентър "Флора", съобщиха от Община Бургас. Началото му е в 20:30 ч. Входът е свободен.  Концертът се нарича "Музикално пътешествие по света" и включва произведения от Акутагава, Копланд, Григ и Хърст. Солист: Иван Петров (кларинет). Немският младежки камерен ансамбъл..

публикувано на 11.08.20 в 15:13

Кукленият спектакъл "Принцесата и граховото зърно" предстои утре на "Флората"

В сряда (12-ти август) от 18:30 ч. в зала 2 на  Експозиционен център Флора Бургас  предстои  спектакълът  "Принцесата и граховото зърно" на Държавния куклен театър Бургас. Той е по едноименната приказка на  Ханс Кристиан Андерсен.  Режисьор е Ваня Сивинова, сценографията на Виржиния Петкова и музика на Нели Лазарова.  Участват актьорите Александра..

публикувано на 11.08.20 в 13:30

Спортни събития и DJ парти по повод 12 август - Международния ден на младежта

Национално Сдружение „МЛАДЕЖКИ ГЛАС” организира за 8-ма поредна година инициативата под надслов „Следвай ритъма 2020 – Let’s dance Burgas“, с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Община Бургас. Събитието ще се проведе на 12 август /сряда/ от 18:00 часа пред Експозиционен център Флора - Бургас. Входът е свободен. Специално за..

публикувано на 11.08.20 в 11:38

Изложба в Комплексния онкологичен център в Бургас

Изложба ще бъде открита в „Комплексния онкологичен център – Бургас. Тя е  от поредицата артинициативи под мотото „Продължаваме“. Кампания е създадена преди 3 години  от д-р Константинов и неговия екип от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология – София, чийто еднокилометров коридор и топла връзка с Лъчетерапевтичния..

обновено на 11.08.20 в 09:02