Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съборът "Петрова нива" ще се проведе днес

Отбелязваме 116 - годишнина от Илинденско - Преображенското въстнаие

| обновено на 17.08.19 в 07:44


Национален възпоменателен събор "Петрова нива" ще се проведе днес в едноименната  местност. С него се отбелязва 116- та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Честването е под почетния патронаж на президента Румен Радев, който ще присъства на събитието.
 
Хиляди родолюбиви българи се очаква да се включат в събора край странджанското село Стоилово.
 
През целия ден ще има разнообразна програма, свързана с фолклора, традициите и обичаите ни, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев:

"Ще има пак надпяване вечерта. ще започнем през деня с третия фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“ още в 10.30 часа., в който участват млади изпълнители. Ще има , урок по история, празничен концерт. Кулминацията на честването е заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм - костница „Света Петка“ и тържествена заря - проверка от 20 часа. Очакваме президентът, сливенският митрополит Йоаникий, гвардейците, военните от Атия и много хора от цялата страна.

Всички са добре дошли, това е мястото където трябва да се съберем, защото тук се чувстваш уникално, чувстваш се българин. На Петрова нива няма място за политика, това е място за поклонение, за почит на паметта на загиналите за свободата."

Според кметът на Малко Търново, не е правилно по същото време в Жеравна да се провежда "Фестивалът на народната носия", за това много желаещи не могат да присъстват и на събора в Странджа.   

"Най - важно е да не забравяме миналото и героите си, защото най - големият грях е забравата!", добави Илиян Янчев.  

 повече може да чуете в звуковия файл:

Организатори на възпоменателния събор "Петрова Нива"  са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

На 29 юни 1903 година в местността „Пéтрова нива“ се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.
За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили - Георги Кондолов. 

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 година по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната на конгреса е построен паметник. Зад него е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

ПРОГРАМА

17.08.2019г (събота)

10.30 ч. – 17.00 ч.  Трети  фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“

10.00 ч.  – 17.00 ч.   Еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“

14.00 ч. – 16.00ч.  Научна конференция на тема: „"Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост"

16.00 ч.  Откриване на изложба с творбите от детския пленер „Цветовете  на  Странджа“

16.30 ч.    Урок по история на открито "Капитан Петко Войвода - 175 години  безсмъртие" - д-р Ваня Стоянова

16.30 ч.    Посрещане на участниците в тракийски туристически поход  “По  стъпките на преображенци“ от Росеново

17.00 ч.  „Странджанското книжовно и документално наследство- минало и съвремие“ – презентация, Университет по библиотекознание и информационни технологи

18.00 ч.    Награждаване  на лауреатите от третия  фолклорен конкурс „ С песните на Манол Михайлов“

20.00 ч.    Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“

20.30 ч.    Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала.  Заря – проверка

21.00 ч.    Празничен концерт  с участието на  странджански народни певци


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средец празнува! (СНИМКИ И ВИДЕО)

От днес Средец има младежки гвардейски отряд. Тържествата за отбелязването на 60 години от обявяването на населеното място за град  започнаха с церемония по връчването на знамето на ученическия отряд към училище „Св. св. Кирил и Методий“ на централния площад „България“. Това е 11-то подобно формирование в страната и трето в областта...

обновено на 23.09.20 в 17:56

Бургас и Братислава с общи инициативи в областта на образованието и туризма

Бургас и Братислава стартират серия от инициативи за сътрудничество в областта на образованието и туризма. Първото споразумение за обмен на ученически практики между гимназията по туризъм в Бургас и аналогичната в Братислава вече е факт и то беше официално подписано в посолството на България в словашката столица. На церемонията присъстваха посланикът..

публикувано на 23.09.20 в 17:33

Понижено кислородно съдържание и високи концентрации на амониев азот са сред причините за мъртвата риба в язовир "Крива круша 1"

Мъртвата риба е в язовир „Крива круша 1“ в землището на Черноморец, общ. Созопол. "Резултатите от първичния анализ показват понижение на кислородното съдържание и високи концентрации на амониев азот, които при определени условия оказват токсично въздействие и са вероятната причина за измирането на рибата. Окончателните резултати от анализа на..

обновено на 23.09.20 в 15:59

Бургас домакин на форум за дигитализация на културно наследство

Бургас ще е домакин на международния форум DiPP2020 за дигитализация на културно и научно наследство, под патронажа на ЮНЕСКО. Проявата се организира от Института по математика и информатика при Българска академия на науките с подкрепата на Община Бургас и Фонд "Научни изследвания".  Престижното научно събитие ще бъде открито на 24 септември 2020 г...

публикувано на 23.09.20 в 15:52
Снимката е илюстративна.

Петко Драгнев: Много ученици не носят маски в автобусите

Учениците най-малко спазват изискването за носене на маски в автобусите. Това посочи управителят на ОП „Бургасбус“ Петко Драгнев.  „Дори и след забележка от страна на нашите служители –не реагират, а някои подхождат и агресивно. Това е констатация и на пътниците, не само на нашите служители. В крайна сметка всички се пазим взаимно. И в училищата..

публикувано на 23.09.20 в 15:02

Плажът в „Крайморие“ – с отличие за достъпност на хора с увреждания

Първият плаж у нас, който ще бъде сертифициран, за достъпност на хора с увреждания, е в бургаският квартал „Крайморие“. Това съобщи концесионерът на ивицата Николай Димитров. Още преди две години той изгради пътеки, които осигуряват достъп до плажа и морето, до съблекалните и тоалетните, заведенията и душовете. Спазвайки..

публикувано на 23.09.20 в 14:46

"Булевард Демокрация" на 23-ти септември

Днес вместо в джипа си, както свикнахме да го гледаме тези дни, Борисов се издигна буквално в облаците за да инспектира с хеликоптер. Заедно със заместник-министър от Саудитска Араби провериха от високо как върви строежа на „Балкански поток”. Малко по-късно премиерът, заедно с гостите, инспектира строежа и по земя … може би с джип.  Акцентите в..

публикувано на 23.09.20 в 14:26