Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съборът "Петрова нива" ще се проведе днес

Отбелязваме 116 - годишнина от Илинденско - Преображенското въстнаие

| обновено на 17.08.19 в 07:44


Национален възпоменателен събор "Петрова нива" ще се проведе днес в едноименната  местност. С него се отбелязва 116- та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Честването е под почетния патронаж на президента Румен Радев, който ще присъства на събитието.
 
Хиляди родолюбиви българи се очаква да се включат в събора край странджанското село Стоилово.
 
През целия ден ще има разнообразна програма, свързана с фолклора, традициите и обичаите ни, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев:

"Ще има пак надпяване вечерта. ще започнем през деня с третия фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“ още в 10.30 часа., в който участват млади изпълнители. Ще има , урок по история, празничен концерт. Кулминацията на честването е заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм - костница „Света Петка“ и тържествена заря - проверка от 20 часа. Очакваме президентът, сливенският митрополит Йоаникий, гвардейците, военните от Атия и много хора от цялата страна.

Всички са добре дошли, това е мястото където трябва да се съберем, защото тук се чувстваш уникално, чувстваш се българин. На Петрова нива няма място за политика, това е място за поклонение, за почит на паметта на загиналите за свободата."

Според кметът на Малко Търново, не е правилно по същото време в Жеравна да се провежда "Фестивалът на народната носия", за това много желаещи не могат да присъстват и на събора в Странджа.   

"Най - важно е да не забравяме миналото и героите си, защото най - големият грях е забравата!", добави Илиян Янчев.  

 повече може да чуете в звуковия файл:

Организатори на възпоменателния събор "Петрова Нива"  са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

На 29 юни 1903 година в местността „Пéтрова нива“ се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.
За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили - Георги Кондолов. 

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 година по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната на конгреса е построен паметник. Зад него е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

ПРОГРАМА

17.08.2019г (събота)

10.30 ч. – 17.00 ч.  Трети  фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“

10.00 ч.  – 17.00 ч.   Еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“

14.00 ч. – 16.00ч.  Научна конференция на тема: „"Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост"

16.00 ч.  Откриване на изложба с творбите от детския пленер „Цветовете  на  Странджа“

16.30 ч.    Урок по история на открито "Капитан Петко Войвода - 175 години  безсмъртие" - д-р Ваня Стоянова

16.30 ч.    Посрещане на участниците в тракийски туристически поход  “По  стъпките на преображенци“ от Росеново

17.00 ч.  „Странджанското книжовно и документално наследство- минало и съвремие“ – презентация, Университет по библиотекознание и информационни технологи

18.00 ч.    Награждаване  на лауреатите от третия  фолклорен конкурс „ С песните на Манол Михайлов“

20.00 ч.    Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“

20.30 ч.    Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала.  Заря – проверка

21.00 ч.    Празничен концерт  с участието на  странджански народни певци


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 20-ти октомври

В предаването днес: Промени в закона за лова предизвикаха недоволство сред ловците, тъй като се дават повече права и намеса в ловните полета на полицаи и жандармерия. Как е мотивирано предложението и може ли то да претърпи изменение? Ще чуем от Мариян Иванов. Предимства  и удобство на бързите тестове, с които община Бургас ще проверява..

публикувано на 20.10.20 в 14:38

Бързи Covid тестове за ученици и учители в Бургас (ОБНОВЕНА)

За първи път у нас в бургаските училища и детски градини от днес започна доставката на бързи тестове за коронавирус. 1 000 теста са осигурени от Община Бургас. Те ще се правят само при изразени симптоми на ученик или учител.  Тестът е комбиниран и отграничава COVID-19 от останалите сезонни грипове. Прилагането му в учебните заведения на Бургас е..

обновено на 20.10.20 в 14:32

Сградата на НАП в Бургас става енергийноефективна

Сградата на териториалната дирекция на НАП в Бургас става енергийноефективна. Тя ще претърпи мащабна реконструкция, която ще подобри нейната функционалност, информират от пресцентъра на Община Бургас. С въвеждането на мерките, енергийният клас на сградата ще се повиши от D на B. Очаква се разходите за електроенергия да намалеят близо 44 % в сравнение..

публикувано на 20.10.20 в 13:11

В Бургас започнаха снимките на нов български филм

Новият български филм "Животински бесове" се снима в Бургас. Места за снимките стават емблематични за Бургас обекти - п анорамната тераса до Културен център "Морско казино", храм "Св. св. Кирил и Методий", главните улици "Александровска" и "Богориди", площад "Тройката", Морска гара и Конгресният център. Амбициите на екипа са той да излезе на екран..

публикувано на 20.10.20 в 12:55
снимката е илюстративна

Предлагат филиалът в Българово да се отдели в самостоятелна детска градина

Единствената детска градина в град Българово, която е филиала на ДГ "Детелина" в ж.к. "Славейков", да се отдели в самостоятелна ДГ "Светулка". Това предлага кметът Димитър Николов в докладна записка, която ще бъде разгледана на предстоящата сесия в края на октомври от Общински съвет - Бургас. Причината за това е в отдалечеността на филиала от основната..

публикувано на 20.10.20 в 12:42
снимката е илюстративна

До 2 ноември се подават декларациите за дължими данъци за третото тримесечие

Предприятията и самоосигуряващите се, подават декларации до 31 октомври за дължими данъци за третото тримесечие на 2020 г. Тази година 31.10 е в неделя затова крайният срок за деклариране и плащане се удължава до 2 ноември. Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци...

публикувано на 20.10.20 в 12:33

Ловците са против готвените поправки в Закона за лова и опазването на дивеча

Ловците са против готвените поправки в З акона за лова и опазването на дивеча. Текстовете са недообмислени и дават право на лов на хора, които нямат нищо общо с  това. Ще могат п олицаи и жандармеристи да ловуват с непозволени средства като лъкове, арбалети, капани и отрови. Целта е да се ограничи разпространението на африканска чума...

публикувано на 20.10.20 в 08:30