Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 17 август

Снимка: karacitours.bg

Напрежението покрай НАП-лийкс и чумата по свинете започна да намалява. Така е у нас – всяко чудо за три дни. Ще мине време и дори ще забравим за тези проблеми и скандали, докато дойдат следващите. Които и тях ще забравим и „колелото на времето“ продължи да се върти.

На този фон, наградихме Пламен Георгиев, който доби скандална популярност покрай работата на т. нат. Антикорупционна комисия и с апартамента си, с дипломатечески пост във Валенсия. Разни зевзеци подмятат, че е наказание, защото в испанския град имат проблеми с канализацията и лятото доста понамирисвало. Направо си не е работа да излезеш на терасата. Ако имаш такава.

В Сливен, болен мозък, намиращ се в човек, изнасили и уби седемгодишно дете. В Бургас, група млади вандали, чупят, нападат и стрелят посред бял ден. Пияни, а някои – и друсани. Каквото и да кажа тук, все ще е малко.

На този фон, БДЖ се похвали с единственият по рода си, уникален и неповторим локомотив, изрисуван с графити. Взе разстоянието от София до Бургас за около 6 часа. 6! А един читател написа във Фейсбук – страницата ни, че емблемата на държавата е този остарял и амортизиран влак. Може и да е прав…

Това е обзорното седмично предаване „Ден до пладне“. До 12 ч. – с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  Мъртвото вълнение взе жертви и тази година, а туристи продължават да пренебрегват него и съветите на спасителите.

-  Скандално обществено обсъждане на проекта за център за временно съхраняване на опасни битови отпадъци в Созопол. Какво притеснява хората от с. Атия?

-  Защо се стигна до масово измиране на риба край Руенското село Ръжица, кой и защо източи язовира?

-  Развитието на терена на бившето военно летище край село Равнец е сред актуалните теми през последните дни. Миналата седмица общинският съветник Константин Бачийски представи своята идея за превръщането на Равнец в свободна икономическа зона. От Община Бургас имат други планове

-  В лошо състояние ли е единственият в Европа Дендрариум край Приморско и кой се грижи за него?

-  Остров Света Анастасия отбеляза на 15 август  храмовия си празник. С хоро, много музика и поетичен рецитал туристическият комплекс изненада туристите, решили да посетят в този ден единственото обитаемо късче земя по Българското Черноморие.

-  Несебър също празнува през изминалата седмица на 15 август. Градът на ЮНЕСКО  посрещна  десетки хиляди туристи, които са привлечени от морето и културно - историческото му наследство.

-  Хиляди българи ще се включат днес във възпоменателния събор в „Петрова нива“ край Малко Търново

-  Документален филм за Георги Баев, уникални кадри от ателието на художника, представи през изминалата седмица Недялко Йорданов в Бургас.

-  Бели полярни вълци, бели кенгура, платинени лисици, миещи мечета  радват многобройните посетители в  бургаския  лицензиран зоопарк. Как собствениците му се грижат за тях през лятото?

-  За първи път от създаването си финалът на традиционната ветроходна регата „Кор КарОли“ ще бъде даден утре в Бургас.

-  Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да се свържете с нас и чрез Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 12


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

На Никулден корабни сирени ще огласят Бургас

Песента на корабните сирени ще огласи Бургас навръх Никулден, точно в 13.00 часа. Събитието за първи път присъства в програмата за празника на града, която тази година ще се проведе онлайн заради пандемията. Малки и големи плавателни съдове на институции и корабни компании ще вземат участие в зрелищната атракция, която ще бъде излъчвана онлайн през..

публикувано на 02.12.20 в 16:24

Стоматолози дариха два кислородни концентратора на УМБАЛ - Бургас

Група бургаски стоматолози направиха дарение на УМБАЛ – Бургас. Те са закупили 2 кислородни концентратора и са ги предоставили на лечебното заведение.Дарението е направено от 10 души сред които освен стоматолози има счетоводител, зъботехник и служители от пристанищната пилотска служба. Двата апарата генерират кислород и са много..

публикувано на 02.12.20 в 15:36
Костадин Ангелов

"Булевард Демокрация" - на 2 декември

Понякога си мисля, че живеем в един филм. От тия, дето пращат разни хора някъде и правят експеримент с тях – дали ще оцелеят, как и колко време. В нашия филм сценарият май го е писал Самуил Петканов от НЕ!Новините. Защото той изглежда абсурден. Днес това ми убеждение се засили, след като днес, девет месеца след като вирусът навлезе и у нас,..

публикувано на 02.12.20 в 15:02

Опашка от безработни пред Бюрото по труда в Бургас

Десетки бургазлии извиха опашка пред Бюрото по труда в морския град. Част от тях са безработни, други кандидатстват за помощ по схемата „Запази ме“.   На метър един от друг, над 40 бургазлии, извиха опашка пред бюрото по труда малко преди обяд. По-голямата част от тях чакаха за регистрация като безработни. Други идват от затворени..

публикувано на 02.12.20 в 14:34
Снимката е илюстративна.

Заради кризата намаляват курсове на автобусите в региона

Значително е намалял пътникопотокът в страната заради епидемичната обстановка. Поради тази причина превозвачите редуцират много от курсовете на автобусите си. От бранша посочват, че мерките за подпомагане на бизнеса нямат особено голям ефект към момента. Някои от превозвачите смятат, че може да се наложи да прекратят дейност през новата..

публикувано на 02.12.20 в 13:49

Общински съветници предлагат държавни и общински имоти да са без наем

Общински съветници от ВМРО – Бургас предлагат удължаването на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти. Те са предприели  инициатива за законодателни промени към народните представители от партията.  Към този момент, нормата дава право на  министрите, областните управители и ръководителите на други ведомства, да..

публикувано на 02.12.20 в 12:41

До края на декември земеделците избират как да облагат доходите си за 5 години напред

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2021 година, напомнят от териториалната дирекция на НАП Бургас. За Бургаска област от тази възможност могат да се възползват над 4 000 земеделски стопани. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация..

публикувано на 02.12.20 в 12:05