Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Уникална находка в археологическия резерват край Дебелт

Откриха част от римска военна диплома на ветеран от Деултум

Това е първото подобно откритие от близо 4 десетилетия проувания на някогашната римска колония

Откритият бронзов фрагмент от военна римска диплома на ветеран
Снимка: Археологически резерват Деултум

Фрагмент от римска военна диплома е открит при разкопки в централната част на римския град Деултум край село Дебелт, община Средец.

„Находката е уникална и това е първото подобно откритие за близо 4 десетилетия проучвания на някогашната римска колония“, съобщи директорът на археологическия резерват Красимира Костова.

Намерена е част от бронзова плочка, от две такива свързани по между си са правени военните дипломи. Те са издавани на войници от помощните части, които са изслужили служба си – поне 25 години, и са възнаградени с пълни римски граждански права, разказа още археологът:

„Фрагментът е изключително ценен за нас и въпреки че е само 4 кв. см, е достатъчно информативен. Благодарение на прецизното разчитане на колегата Николай Шаранков научаваме, че дипломата е съдържала извлечение от указ на римския император Адриан, издаден на 17 юли 122 г., с който се уволняват отслужилите войници от помощните части в римската провинция Долна Дакия.“

Анализът на написаното показва, че половин век след основаването на колонията римските императори са продължили да заселват в града ветерани и да поддържат по този начин римския дух на Деултум.

„В момента тук работи екипът на доц. Христо Прешленов, който проучва северните части на термите.Те са заемали два квартала, което като площ е близо 7 декара, масивна обществена сграда и предполагаме, че това са форумните терми“, добави Красимира Костова.

Предстои след седмица да бъдат направени сондажни проучвания в публичните пространства на римския град, за да се установи къде се е намирал форумът на римската колония. Предположенията са, че той е бил южно от термите.

Повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грейнаха коледните светлини и в Средец

С колоритна и разнообразна празнична програма, Средец отбеляза Никулден. Денят на св. Николай Чудотворец започна с коледен базар в градинката пред храм „Всях светих". На него представители на институциите от общината, показаха свои, ръчно изготвени сувенири и изделия свързани с предстоящите коледните празници. И тази година беше раздаден..

публикувано на 07.12.23 в 14:33

Благотворителна коледна работилница за играчки в Бургас

Благотворителна коледна работилница за играчки  ще се проведе в  дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека в Бургас, съобщават от Общината. В инициативата ще се включат ученици и техните учители, както и всеки, който има желание да подпомогне на каузата. Тематичните работилници ще се провеждат всеки ден в рамките на..

обновено на 07.12.23 в 09:17

В Сливен представят културно-историческото наследство на каракачаните

Културата, религиите и традициите на каракачанската общност ще бъдат представени днес в Сливен. Събитието се организира от Община Сливен в партньорство с Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Започва в 17.30 часа във фоайето на зала „Сливен“.  Основната цел е да съхрани и популяризира културното наследство на..

публикувано на 07.12.23 в 09:13

Кметство Лозенец кани на вкусна никулденска изложба-базар

Читалище „Изгрев“ кани жителите и гостите на село Лозенец на Никулденска изложба-базар. Тя ще бъде открита в 15:30 часа, на площада.  Никулденските ястия ще могат и да се закупят, както и ръчно изработената коледна украса.  С песни на децата от Лозенец ще грейнат и светлините на елхата. 

публикувано на 06.12.23 в 12:36

Бургас посреща Никулден с богата и разнообразна програма

Предстои Никулден – празника на Бургас и тази година той ще бъде отбелязан с богата програма. Тя ще започне още в първия ден на декември и ще предложи на гражданите и гостите на морския град разнообразни културни и спортни събития. Първото събитие от поредицата е изложбата "Морето през погледа на бургаските художници в периода 1912 - 2012",..

публикувано на 06.12.23 в 08:00

Бургас спазва традицията! Имениците се увековечават в „златна“ снимка на Никулден

И този Никулден в Бургас ще бъде спазена традицията имениците да си направят обща снимка за спомен с кмета Димитър Николов. Паметната фотография, която ще бъде съхранена за идните поколения в Държавния архив, ще бъде направена в 14:00 часа на пл. „Атанас Сиреков“. Всеки, който е участвал в събитието, ще има възможност да получи копие от..

публикувано на 04.12.23 в 16:02

Савина Лилова плете приказни коледни камбанки и топки за елха

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 03.12.23 в 17:30