Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В ямболското село Бояджик ще използват кладенец като мярка срещу безводието

Снимка: архивСлед протестите в ямболското село Бояджик, проблемът с липсата на вода е на път се реши. Повече от два месеца чешмите в селото остават сухи, а въвеждането на режим е безпредметно, тъй като резервоарите са празни.

След множество сондажни проучвания и търсене на нови водоизточници, от ВиК  дружеството в Ямбол са преценили, че в експлоатация може да бъде въведен кладенец, който е използван преди повече от 10 години, съобщи кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

"Имаме очаквания да подаде дебит от 4 литра в секунда към резервоара. Това ще увеличи практически два пъти количеството на вода, което ще влезе в Бояджик, отколкото сега се подава."

Остава обаче проблемът с множеството аварии по водопроводната мрежа в цялата община и възстановяването на улиците след отстраняването им , посочи Георгиев.

"Има улици, които буквално през 2-3 метра, през 5 метра са правени аварии. Как се възстановява тази улица?", допълни той.

От общината са започнали сами да възстановяват настилките, след което изискват от водното дружество да заплати за направените разходи, като годишно на ВиК оператора се фактурират между 50 и 60 000 лева.

Чуйте повече от звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безводие мъчи десетки села в Ямболско

В десетки населени места на Ямболска област водоподаването е нарушено, чешмите остават сухи в продължение на дни, дори седмици. Местната власт ще търси помощ от държавата, тъй като са необходими милиони за подмяна на мрежата. Трайно засушаване, водопроводна мрежа на повече от 60 години, трудно откриваеми аварии и липса на ВиК специалисти. С..

публикувано на 12.08.20 в 15:22

"Булевард Демокрация" на 12-ти август

Началото на предаването е в стил размисли и страсти на един премиер. Този път поредната глава от книгата е продължение на тази за важните решение и ролята на децата в тях. Сега обаче засягаме бъдещето на нацията. Днес Борисов е изключително щедър и развърза кесията за училища, университети, болници и семейства с деца под 14 г. Случайност или не, за..

публикувано на 12.08.20 в 14:36
Снимката е илюстративна.

Необходим е ремонт на язовирите „Ахелой“ и „Порой“

Заради липсата на достатъчно дъждове и снегове през годината регионът на Бургас е заплашен от въвеждането на воден режим . Поради тази причина, екоминистерството търси алтернативни източници за водоснабдяване. Според институцията решение на проблема може да се намери в ремонтирането на язовирите „Ахелой“ и „Порой“. От Държавната агенция..

публикувано на 12.08.20 в 13:04

Тодор Йосифов, НС "Младежки глас": Ние вярваме, че младите хора трябва да бъдат подкрепяни

Младежки фестивал под надслов „Следвай ритъма 2020 - Let’s dance Burgas“ ще се проведе днес. Той се организира за 8 - ма поредна година от Национално Сдружение „Младежки глас” . С многообразие от спортни събития, много музика и   забавления ще бъде отбелязан 12 август - Международния ден на младежта , съобщи председателят на..

публикувано на 12.08.20 в 09:10

Фестивалът „Мед, море и слънце” ще се проведе в Поморие от 13 август

Поморие ще бъде домакин на осмия пореден фестивал “Мед, море и слънце” от 13-ти до 23-ти август. В него участват производители на мед и пчелни продукти от цялата страна, съобщиха от Община Поморие. Над 20 различни видове мед, уникални свещи, вълшебни мехлеми и цветен прашец са само част от целия спектър от пчелна продукция, която предлага..

публикувано на 12.08.20 в 09:09
Снимката е илюстративна.

Воден режим заплашва Черноморието

Екоминистерството търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. Причината е драстично намалелият обем на язовир „Камчия“.  Воден режим заплашва Черноморието и туризма. Това обяви първи екоминистърът Емил Димитров. На язовир „Камчия“ разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, както и част от Варна. „За разлика от..

публикувано на 12.08.20 в 08:52

"Оставка" с тебешир на площада пред общината (снимки)

Бургас се включи с творческа вечер в националния протест. Недоволните от управлението изрисуваха исканията си "Оставка!" и "Мутри вън"  с тебешир на площада пред общината. Направен бе и колаж от ръце, символ на обединената гражданска сила. Над 30 души се включиха в акцията. Очакваме тежките решения на Борисов, но нищо различно оставка не ни..

обновено на 11.08.20 в 20:26