Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несебър и Уницеф с програма за ранно детско развитие

Снимка: sunrisinglife.com

Община Несебър и Уницеф подписаха Споразумение за сътрудничество за периода 2019 - 2021г. за изпълнение на Програмата "Да пораснем заедно. Работилница за родители".

„Да пораснем заедно. Работилница за родители” е част от цялостната работа на УНИЦЕФ за насърчаване на ранното детско развитие в България. Програмата стартира през 2012 година с дългосрочната цел да създаде устойчив модел за подкрепа на родители на малки деца на възраст до 4 години, както и на бъдещи родители.

През 2018 година УНИЦЕФ България  и Българското правителство подписаха нова 5-годишна програма за сътрудничество, в която един от основните приоритети е свързан с насърчаване на ранното детско развитие, включително и чрез засилване на подкрепата за родители.

Програмата е универсална и е насочена към родителите на деца до 4 години. Тя им осигурява възможност да споделят както своя опит и знания, свързани с отглеждането и общуването с най-малките деца, така да разширят познанията си за детското развитие и психологически потребности в най-ранното детство. Програмата се състои от 14 тематично свързани семинара, в които се използват различни форми на работа – кратки лекции, упражнения, казуси. Обменя се опит в групи, които ще се водят от специално подготвен екип от специалисти от Център за обществена подкрепа - Несебър, с активното участие на родителите. Всяка сесия е допълнена с ролева игра или кратък филм.

  В основата на програмата е разбирането, че родителството трябва да насърчава положителни отношения между възрастни и деца, като допринася за развитието както на малчуганите, така и на родителите.

  Чрез реализиране на програмата, ще бъдат предоставени знания, умения и нагласи, които да  подпомогнат родителите в изпълнение на техните отговорности, като отговорят на нуждите на детето в интелектуално, социално, емоционално и физическо отношение.

  Програмата се провежда в два цикъла: есенен (стартира септември и приключва януари) и пролетен (март-юни). Посещението на работилницата за родители ще бъде напълно безплатно.

  Повече информация относно условията за участие и записване в работилниците можете да получите в Център за обществена подкрепа - Несебър, ул. „Струма“ 14 , тел. 0554 42295.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Царево заложи важни проекти в концепциите си за интегрирани териториални проекти

Обществено обсъждане на концепцията си за интегрирани териториални инвестиции се проведе днес в читалище "Георги Кондолов" в Царево. „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на Югоизточния регион за планиране от ниво 2“ е с водещ партньор Агенция “Пътна инфраструктура” и предвижда р еконструкция и благоустройство на..

публикувано на 18.04.24 в 16:05

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол, съобщиха община Царево и Агенция "Пътна инфраструктура". Той вече е отворен за движение. По трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие. То е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово. Поставени са ограничителните системи за пътища, хоризонталната маркировка и..

публикувано на 18.04.24 в 16:00
Птици саблеклюн

Зелена акция поправя Пътеката на саблеклюна в неделя

Българската фондация „Биоразнообразие“ организира акция за освежаване и поддържане на Пътеката на саблеклюна в Бургас в неделя, 21 април от 10 до 13 часа. Оттам канят приятели и доброволци при Укритието за наблюдение на птици, за да се включат в предвидените косене, садене, чистене и ремонтиране по пътеката на пролетната птица от семейство..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

До 13 километра в час с тротинетка в Бургас

По-строги правила за електрическите тротинетки в Бургас предлага група общински съветници от Постоянната комисия по транспорт. Акцентът този път пада върху намаляването на скоростта и санкциите за неправилно паркирани и захвърлени на пътя тротинетки. Целта е да бъдат въведени ясни правила и изисквания за движението на електрическите превозни..

обновено на 18.04.24 в 14:33

Затварят кръстовището на улиците "Атанас Буров" и "Иван Хаджипетров"

Кръстовището на улиците „Атанас Буров“ и „Иван Хаджипетров“ ще бъде затворено от утре, 19 април, до идната сряда, 24 април, предупреди Община Бургас. Причината е продължаващият ремонт по „Атанас Буров“. За същия период се въвежда временна организация за движение. „Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в участъка, и..

публикувано на 18.04.24 в 13:01

Бургас поиска от АПИ пари за цялостен ремонт на шосето до кв. Сарафово

Община Бургас отправи призив до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да осигури средства за цялостен ремонт на шосето от Бургас до квартал Сарафово. Шосето е част от републиканската пътна мрежа, собственост на държавата и големите ремонти там се осъществяват от АПИ и с тяхно финансиране. Община Бургас прави кръпки на пътя само по спешност и..

публикувано на 18.04.24 в 11:27

Кариерен форум в Бургас среща ученици и студенти с бизнеса

Кариерен форум провеждат днес в Бургас Стопанският факултет на Софийския университет и филиалът му във фоайето на Културен дом НХК в морския град. Основният партньор на събитието е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации – училище към СУ. „Кариерен форум 8.0 – с поглед в бъдещето“ предлага на ученици и студенти срещи с..

публикувано на 18.04.24 в 11:17