Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вокален ансамбъл „Фортисимо“ на финала на „Нека пеят народите“ в Барселона

Младите хористи от Вокален ансамбъл „Фортисимо“, Бургас, ще участват във финала на престижния хоров конкурс на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) „Нека пеят народите“ („LetthePeoplesSing“, LTPS). Номинирани от Българското национално радио, те бяха избрани за финалисти в т.нар. „Отворена“ категория заедно с още два хора – от Дания и от Латвия. Вокален ансамбъл „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева беше оценяван от международно жури по записите, продуцирани от БНР. А в деня на голямото събитие – финалът на конкурса, на 13 октомври, те ще изпълнят своята конкурсна програма (различна от записите) на живо в Двореца на каталунската музика (Palau de la Música Catalana) в Барселона. Там ще се изявяват и хоровете, класирани в другите две категории на конкурса „Нека пеят народите“. На финала в Барселона, спечелилите първо място във всяка една категория ще се състезават за голямата награда – „Купата на сребърната роза“. 

Тези вълнуващи моменти могат да бъдат проследени на живо и от българските радиослушатели и почитатели на хоровото изкуство – чрез видеострийм по радио Бинар и в директно излъчване по програма „Христо Ботев“.


 „Нека пеят народите“ е международен конкурс за непрофесионални хорове, един от най-старите и високо ценени хорови конкурси. Основан е през 1961 г. от Би Би Си Лондон и първоначално съществува като ежегоден национален конкурс за британски хорове. По-късно се отваря за изпълнители от всички европейски страни. От 1970 г. негов главен организатор е Европейският съюз за радио и телевизия, а съорганизатор – една от радиоорганизациите, членуващи в EBU, избрана за домакин на финала. Провежда се на всеки две години и събира участници не само от Европа, а и от други континенти. В дългата история на конкурса редица български хорове са получавали награди –„Родна песен”, „Бодра смяна”, Детски хор от Добрич, Камерна капела „Полифония”, Софийски камерен хор „Васил Арнаудов”, Пловдивски камерен хор, Формация „Драгостин Фолк”, хор „Космически гласове“.


Тази година домакин на финалния кръг на „Нека пеят народите“ е Каталунското радио. На 12 октомври вечерта всички допуснати до финала ансамбли ще пеят на тържествен гала концерт в Двореца на музиката в Барселона. По време на самия финал на 13 октомври, който също е открит за публика, жури от изтъкнати музиканти ще оценява постиженията на хоровите състави. Сред тях са двама световноизвестни диригенти: Тъну Калюсте – носител на награда „Грами“, почетен диригент на Шведския радиохор, и Даниел Реус – художествен ръководител на Вокален ансамбъл Лозана. Останалите членове на журито са от Дания, Испания, Великобритания, Финландия и САЩ.



Вокален ансамбъл „Фортисимо“ е създаден през 2014 г. – отначало  като хор към Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Постепенно към него се присъединяват деца и младежи от други училища в града, с различни интереси, но всички запленени от музиката. Ансамбълът концертира активно и за кратко време натрупва множество успешни изяви. Редовно участва в различни хорови конкурси, където получава най-високи награди. През 2017 г. е удостоен с Първа награда в категорията „Камерни хорове и ансамбли“ и Специалната награда на Българския хоров съюз, на 38-ия Международен майски хоров конкурс „Проф. Г. Димитров“ във Варна. В три поредни години (2017-2019) „Фортисимо“ печели първи места и златни медали в Гран при на нациите, на Европейските хорови игри в Рига, Латвия (2017) и в Гьотеборг, Швеция (2019) и на Световните хорови игри през 2018 г. в Южна Африка, където е удостоен и със шампионска титла в категорията „Вокални ансамбли“. След избирането на „Фортисимо“ за „Ансамбъл на годината“ за 2018 г. в класацията „Музикант на годината“ на БНР, достигането до финалния кръг на „Нека пеят народите“ в Барселона е поредно признание за младите хористи и тяхната диригентка Милена Добрева. С голям успех те изнасят концерти в Шрусбъри, Англия и Антверпен, Белгия, както и в различни градове в България.


Освен любовта на хористите към музиката, за ярките и завладяващи сценични изяви на „Фортисимо“ допринася също изборът на подходящ репертоар и всеотдайният труд на диригентката Милена Добрева. След като завършва Средното музикално училище в Бургас и ВМПИ (сега АМТИИ) – Пловдив, тя преподава поп и джаз пеене и пиано в СУ „Димчо Дебелянов“, а също поп и джаз пеене и вокални ансамбли в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас (2011-2017г.). Милена е създател и ръководител на Детска вокална формация „Морски песъчинки“. От основаването на Вокален ансамбъл „Фортисимо“ през 2014 г. до сега тя посвещава голям дял от творческата си енергия на работата си със състава, като полага грижи за неговото постоянно израстване и усъвършенстване.


Дворецът на музиката в Барселона, където ще се проведе финалът на „Нека пеят народите“, е забележителен със своите богато декорирани фасада и интериор – в залата могат да се видят бюстове на знаменити композитори, скулптурни изображения на музи от гръцката митология, както и скулптори, претворяващи сцени от музикални произведения. Това е единствената концертна зала, регистрирана като обект на световното културно наследство в списъка на ЮНЕСКО. Построена е между 1905 и 1908 г. специално за каталунското хорово дружество Орфео Катала (Orfeó Català), което и до днес се помещава там. Залата побира около 2 000 души. Известна е също с изцяло естественото си осветление през деня, благодарение на специално проектираните витражи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С две премиери театралната трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години

С две премиерни представления на най-новата постановка „Милион причини…(да играеш или да не играеш)!“, младежката театрална трупа „Валери и приятели“ ще отбележи 10 години от създаването си. Това е комедия по идея на Ива Трифонова. Включени са и текстове на Алън Хийнъл, Валери Петров, Недялко Йорданов, Ива Трифонова и Валери Еличов.  "Ива, както..

публикувано на 26.04.24 в 09:40

Невена Проданова кани на музикално - поетична вечер "С име на цвете" в Дома на писателя

Музикално – поетична програма под надслов „С име на цвете“ ще се проведе днес в Дома на писателя. Събитието е организирано от Невена Проданова и е по повод  Цветница. Ще бъде празник на музиката и словото, като в него може да се включи всеки, който желае, съобщи Проданова: „Ще започнем с нежен валс, който ще изпълнят..

публикувано на 26.04.24 в 09:20

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

обновено на 25.04.24 в 15:34

"Дюн" с дарителска кампания, за участие на световните финали в Прага

През юни и юли Танцова школа "Дюн" има възможност да участва в световните финали на престижния танцов конкурс Dance World Cup в Прага.  "Дюн" ще се състезава с 30 деца във възрастовите категории "мини", "деца" и "юноши" и в състезателните стилове "съвременен танц", "танцово шоу", "джаз танц", "характерен танц", "лирикъл".  За да получат правото на..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място заема и Петя Дубарова – едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, само с намек за огромния си талант и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя негодуванието за несправедливостта към нея и догадките за развоя на живота..

публикувано на 25.04.24 в 14:03

Младежкият фестивал "Солинария" се завръща в Созопол през юли

Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. През 2024 година ще има два мастър класа – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и цигулка – на Ангелина Абаджиева. Интересът е сериозен и групите за майсторските класове са почти запълнени. Програмата в..

публикувано на 25.04.24 в 13:16

Представят в Бургас книгата за Апостол Карамитев „Рицарят на доброто“

Две литературни премиери ще зарадват четящата публика в Бургас, днес на 25 април. Това са книгите „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамитев и "Възхвала на провинцията”. Автори на първата книга са Олга Маркова и Момчил Карамитев. Втората  е последното книжно бижу на драматурга и поет Александър..

публикувано на 25.04.24 в 12:38