Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли бившата Хаджи Петрова мелница лъскава сграда?

Кандидатът за кмет Живко Табаков алармира, че предстои събарянето й

Бившата Хаджи Петрова мелница в центъра на града ще бъде съборена и на нейно място ще изникне поредната модерна сграда. Затова алармира общинският съветник и кандидат за кмет на Бургас Живко Табаков. Докато община Бургас обявява, че подкрепя реставрирането на стари къщи по улица „Богориди“ на друго място ще бъде премахната знакова сграда, заяви той. Табаков отправи към община Бургас редица въпроси, свързани със статута на сградата, наличието на разрешителни за събарянето, както и за бъдещ строеж.  Най-тревожно, според кандидата за кмет, било известието, което наемателите са получили, че трябва да освободят помещенията.

„Смятам, че когато говорим за туризъм и последователни политики за запазването на културното наследство на община Бургас, не трябва да се проявява лицемерие и когато говорим за ансамбли на „Богориди“, „Александровска“ и прилежащите улици към нея, площад „Тройката“ е един от знаковите площади на Бургас и тези културни ценности там трябва да бъдат запазени“, коментира Табаков. 

Сградата се намира на площад „Тройката“, в момента там се намират под наем над 20 частни фирми, юридически лица, магазини и заведение. Тя е принадлежала на фамилия Хаджипетрови, но делът им е откупен от строителния предприемач Здравко Станчев, потвърди представителят на наемателите Златка Панделиева.  Тя заяви, че действително има пуснат анекс към договорите за наем до 31 октомври с клаузата, че на 1 октомври ще има повече яснота относно бъдещето на заеманите от тях помещения. По думите й  собствениците на близката книжарница са придобили право на собственост върху заеманата от тях част и съответно тя няма да бъде засегната от евентуални промени. 

От община Бургас заявиха, че за посочените от Табаков територия и сгради в ЦГЧ, в Община Бургас няма постъпило искане за промяна на Подробен устройствен план или искане за издаване на разрешение за строеж.

Не за първи път се появява  подобна информация относно съдбата на Хаджи Петровата мелница. В запитване на БНР-Бургас до Министерството на културата относно статута на сградата, оттам отговориха, че тя е част от архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Според изискванията на Закона за културното наследство всички инвестиционни проекти и искания за намеси подлежат на съгласуване с ведомството. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер

Извършена е процедура по претоварване на нефт на рейда на пристанище Бургас, това е причината  за осезаема миризма на нефтопродукти в ранния следобед в града. Десетки са били сигналите на гражданите, съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. След разговори с Морска администрация и РИОСВ, е установено, че се касае за разрешена от Морска..

публикувано на 15.07.24 в 17:54

Да помогнем на малкия Алекс в тежката му битка с рака

Малкият Алекс се нуждае от помощ, за да пребори раково заболяване. Детето е диагностицирано с тумор в мозъка. Майката е учител в бургаското училище СУ „Петко Росен“ и колегите й се обръщат към всеки, който има възможност да помогне в тежката битка, която им предстои. Алекс се нуждае от операция в Турция, а необходимите средства за нея са..

публикувано на 15.07.24 в 17:01

Обновиха местността „Краставото кладенче“ край Стефан Караджово

Община Болярово и кметство Стефан Караджово обновиха местността „Краставото кладенче“.  Там са поставени нови пейки и маси. Има обособен кът за децата. Чешмите, от които тече лечебната вода срещу кожни заболявания, са почистени.  Съществува легенда, че водите извират от античен нимфеум. Красивото кътче в боляровската община се посещава почти ежедневно,..

публикувано на 15.07.24 в 16:41
ГКПП Малко Търново

Възстановяват дезинфекцията на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 16:37
Сухи треви горят до Твърдица

Сухи треви горят до Твърдица и широколистна гора край село Габър

В ранния следобед е получен сигнал за пожар малко преди село Твърдица, посочи старши комисар Николай Николаев, началник Областната служба Пожарна безопасност. Горят сухи треви и храсти, има опасност за селскостопанска постройка и конюшни, но не и за населеното място. Три екипа работят на място, очаква се и водоноска от Бургас. Горски пожар..

публикувано на 15.07.24 в 16:07
снимката е илюстративна

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово, който избухна на 12 юли. Засегнати от огъня са около 8 000 декара, от които 2500 широколистна гора.  Два противопожарни екипа са разположени до селата, като се следи за възпламеняване на загасени огнища. В целия регион рискът от възникване на пожари е екстремен-..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Бургас отбеляза 111 години от кончината на Коджакафалията

Бургас отбеляза 111 години от кончината на най-големия дарител на морския град Александър Георгиев – Коджакафалията. Той е роден в село Зидарово през 1830 година. В знак на признателност към делото му, граждани и представители на общината поднесоха цветя пред паметника му на ул. „Цар Симеон I”.  Сред гостите на събитието бе и родственицата..

публикувано на 15.07.24 в 14:10