Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли бившата Хаджи Петрова мелница лъскава сграда?

Кандидатът за кмет Живко Табаков алармира, че предстои събарянето й

Бившата Хаджи Петрова мелница в центъра на града ще бъде съборена и на нейно място ще изникне поредната модерна сграда. Затова алармира общинският съветник и кандидат за кмет на Бургас Живко Табаков. Докато община Бургас обявява, че подкрепя реставрирането на стари къщи по улица „Богориди“ на друго място ще бъде премахната знакова сграда, заяви той. Табаков отправи към община Бургас редица въпроси, свързани със статута на сградата, наличието на разрешителни за събарянето, както и за бъдещ строеж.  Най-тревожно, според кандидата за кмет, било известието, което наемателите са получили, че трябва да освободят помещенията.

„Смятам, че когато говорим за туризъм и последователни политики за запазването на културното наследство на община Бургас, не трябва да се проявява лицемерие и когато говорим за ансамбли на „Богориди“, „Александровска“ и прилежащите улици към нея, площад „Тройката“ е един от знаковите площади на Бургас и тези културни ценности там трябва да бъдат запазени“, коментира Табаков. 

Сградата се намира на площад „Тройката“, в момента там се намират под наем над 20 частни фирми, юридически лица, магазини и заведение. Тя е принадлежала на фамилия Хаджипетрови, но делът им е откупен от строителния предприемач Здравко Станчев, потвърди представителят на наемателите Златка Панделиева.  Тя заяви, че действително има пуснат анекс към договорите за наем до 31 октомври с клаузата, че на 1 октомври ще има повече яснота относно бъдещето на заеманите от тях помещения. По думите й  собствениците на близката книжарница са придобили право на собственост върху заеманата от тях част и съответно тя няма да бъде засегната от евентуални промени. 

От община Бургас заявиха, че за посочените от Табаков територия и сгради в ЦГЧ, в Община Бургас няма постъпило искане за промяна на Подробен устройствен план или искане за издаване на разрешение за строеж.

Не за първи път се появява  подобна информация относно съдбата на Хаджи Петровата мелница. В запитване на БНР-Бургас до Министерството на културата относно статута на сградата, оттам отговориха, че тя е част от архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Според изискванията на Закона за културното наследство всички инвестиционни проекти и искания за намеси подлежат на съгласуване с ведомството. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23