Пленерът по живопис „Шуменско плато“ набира участници от страната

Снимка: Архив

Започна подготовката за 10-тото издание на пленера по живопис „Шуменско плато“, съобщиха от Дружеството на шуменските художници.

Според статута, във форума могат да участват петима автори от Шумен и петима – от други градове на страната.

До 20-ти септември кандидатите трябва да изпратят творческа биография и снимки на до пет свои творби на имейл shumen.artists@gmail.com. Заявленията се приемат само по електронен път.

Управителният съвет на Дружеството на шуменските художници и представител на Община Шумен ще определят участниците. Всеки от авторите ще получи хонорар от 250 лв. и достъп до Националния историко-археологически резерват „Шуменска крепост“ и комплекс „Създатели на българската държава“.

Тазгодишното издание на пленера ще се проведе в  дните от 3-ти до 9-ти октомври. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Конкурс за коледни изпълнения ще се проведе в Сливен

Конкурс за ученически коледни изпълнения под надслов „Коледната магия са децата“ ще се проведе на 11 декември е зала „Сливен“ от 14.30 ч.  Участие са заявили представители на 10 училища от община Сливен, с над 140 ученици. Те ще се състезават в две категории – възстановка на Коледен танц и/или ритуал и Коледна песен. Основната цел в подготовката..

публикувано на 09.12.19 в 08:52

Лекцията "Заветът на българските духовни учители" ще се проведе днес в Бургас

Проф. Веселина Вачкова  ще гостува в Културния център "Морско Казино" днес с лекция на тема  "Заветът на българските духовни учители". Тя ще се състои от 18.30 часа. Проф. Вачкова е преподавател по Средновековна история в Национална художествена академия в София. Тя е автор на исторически книги, сред които "Сердика е моят Рим", "Симеон..

публикувано на 09.12.19 в 08:14
Адриана Будевска в ролята на Далила и със съпруга си Христо Ганчев

Изложба за Адриана Будевска – в бургаския театър

Бургаският театър отбелязва годишнината от рождението на Адриана Будевска с документална изложба до 18 декември.  В експозицията могат да се видят  фотоси,  фрагменти от анализите на  театрален репертоар, афоризми, извадки от критически статии по въпросите на изкуството. След ремонта на театъра, това е първата експозиция в обновеното..

публикувано на 07.12.19 в 09:35
Стоянка Мутафова

Почина голямата българска актриса Стоянка Мутафова (АУДИО)

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова почина. Легендата на българския театър се възстановяваше след тежка операция. 97-годишната актриса беше хоспитализирана във Военномедицинска академия. "Тя е един от най-ерудираните и интелигентни хора, с които съм се срещал", заяви Владимир Пенев пред Нова телевизия, след като научи тъжната вест за..

обновено на 06.12.19 в 14:58

Атанас Стоянов е „Художник на годината“

Призът "Художник на годината" беше връчен на официална церемония, с която беше открита и традиционната празнична изложба "Никулден", в галерията на Дружеството на художниците в Бургас. По традиция наградата се връчва се на член на "Дружество на художниците в Бургас", с дългогодишна активна творческа дейност и постижения в областта на..

публикувано на 06.12.19 в 14:51

Откриха изложбата „Магията на Сливенския балкан“

Изложба „Магията на Сливенския балкан“ бе открита в галерия „Димитър Добрович“ Сливен. Представените картини са от четвъртото издание на пленер „Ичера 2019“.  Платната в изложбата представят впечатленията и емоциите от планинския пейзаж на няколко поколения художници. Художникът Мартин Маринов коментира как традиционната медия като живописта е..

публикувано на 06.12.19 в 12:34
Реставраторът Десислава Томова при гостуването си в Нощта на музеите в РИМ - Бургас

Десислава Томова, реставратор: Дарителите са спасители на иконите, радвам се, че има такива хора!

БНР - Бургас и Регионалния исторически музей провеждаме дарителска кампания "Спаси икона". Целта ни е да съберем средства за седем големи икони, които се съхраняват в музея и имат нужда от реставрация. Те са част от 20 икони спасени при полицейски акции през 90 – те години. Пет от иконите са възстановени от реставратора Десислава Томова...

обновено на 06.12.19 в 10:36