Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Сивото убива!

| обновено на 05.09.19 в 14:55

"Сивото убива" - с това аткрактивно мото КНСБ провежда информационна кампания в страната. Днес в Бургас в мобилен център,разположен до Казиното в Морската градина, представители на синдикалната организация ще провокират гражданите да бъдат по-активни в превенцията спрямо сивата икономика. В нея синдикатът включва и приложението VOX КНСБ. Инициативата е  по проект №BG05SFOP001-2.009-0174 „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

21 процента от българската икономика може да бъде определена като сива.Това се приравнява на 23 млрд. лева годишно, съобщиха от КНСБ. 4 800 лева под формата на обезщетения за целия период от 280 дни  майчинство,губи всяка майка, която се осигурява на минимална работна заплата, а получава останалото в плик, сочат данните на синдиката.Над 50 хиляди лева по –малко пари от пенсия ще получи за 22 години работник ,който е осигуряван също на минимално възнаграждение , а останалото до 1000 лева получава на ръка. Затова от организацията призовават за повече отговорност и активност от страна на работещите.  Възможност за подаване на бърз и анонимен сигнал срещу нелоялен или похвала към коректен  работодател е новото мобилно приложение.То вече е налично във всички платформи за мобилни приложения – за Android и Iphone.

 VOX КНСБ е  безплатна услуга, която позволява на всеки да подаде сигнал до КНСБ, а оттам и до всички държавни институции за нередности или позитивни примери както на работното си място, така и в търговски обекти, в които е получил лоша услуга или пък е забелязал измама за фиска.

Анонимността на подалите сигнала е абсолютно гарантирана и единствено администраторите на КНСБ разполагат с данните на подателя. VOX KNSB позволява сигналите, които се подават, да стигат до голяма група от хора, които могат да ги подкрепят, споделят в социалните мрежи или просто да следят какво се случва с решенията на проблема. За да се гарантира автентичността на сигнала, може да бъде приложен снимков материал, а приложението автоматично регистрира локацията, откъдето се подава.

Сигналите, които се подават, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи и варират от заплата в плик, през липса на трудов договор до неиздаване на касови бележки. В рамките на проекта приложението ще бъде представено в 28 града на страната, както и на мобилни шатри в големите населени места на България.

Вижте специалния сайт на кампанията на https://sivotoubiva.bg/.

До момента мобилното приложение е свалено над 10 хиляди пъти, подадени са 50 сигнала. Само три от тях са позитивни. Една жалба е била разгледана и препратена до отговорните ведомства. Случаят е разрешен след намчесата на Инспекцията по труда, той  е бил за неизплатени заплати.Един сигнал е подаден от бургаска област.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



Очаквайте как институциите работят срещу  сивата икономика  в програмата на БНР Бургас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

публикувано на 25.04.24 в 20:09

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00